15 Ocak 2025
  • Ankara9°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

YAZIN KİLO ALDIRAN 6 TEMEL NEDEN

Daha çok meyve sebzeyle beslenilen, serinlemek için bol bol sıvı tüketilen yaz aylarında kilo almamak için yiyip içilen hiçbir şeyde aşırıya kaçmamak gerekir

Yazın kilo aldıran 6 temel neden

13 Ağustos 2012 Pazartesi 13:08

Yaz aylarını; meyve ve sebze çeşidi arttığı, daha fazla yiyecek seçeneği bulabildiğimiz için de çok severiz. Ancak insan sağlığı için zararlı olan ve kilo almaya yol açan tek tip beslenme, özellikle yaz mevsiminde sıkça düştüğümüz tuzaklardandır. Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil; yaz aylarında kilo almamıza neden olan başlıca nedenleri anlattı:

MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAK: Her besinde olduğu gibi meyvede de aşırı tüketim, fazla kilo olarak karşımıza çıkar. Günlük yaşamda kaloriyi karbonhidrat, protein ve yağdan alıyoruz. Sadece meyve yediğimizde; yağ ve protein değil, sadece karbonhidrat alırız. Meyvede meyve şekeri fruktoz bulunur. Fruktoz hücre içine taşınmada insüline gereksinim duymaz. Kanda insülin düzeyimizin artması bize tokluk hissini verir. İnsülin düzeyimiz artmadığında da tokluk hissi duymayız. Bu nedenle yaz aylarında meyvenin belli miktarda yenilmesi gerekir.
TEK TİP BESLENMEK: Bir kişinin sadece meyve yemesi, sadece yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi, sağlıklı bir beslenme olarak adlandırılamaz. Kilonun sağlıklı seviyelerde tutulması için tüm besin gruplarının belli oranlarda tüketilmesi gerekir.
AŞIRI MİKTARDA MEYVE SUYU İÇMEK: Taze meyve suyu elbette faydalı, ancak miktarlara her zaman dikkat etmek gerekiyor. Kocaman bardaklarda meyve suyu içmek yerine günde sadece ara öğünlerde beş-altı porsiyon meyve yemek daha sağlıklıdır.
KREMALI KAHVE İÇMEK: Kremalı, bol kalorili, büyük boy kahveler ve soğuk içecekler; yazın kilo almanın başlıca nedenleri arasındadır. Kremalı kahvelerden iki tane içmek, günlük kalori ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Oysa bu kalori ihtiyacının sağlıklı beslenerek karşılanması gerekiyor.
AÇIK BÜFELERE DADANMAK: Her hafta sonu geç kahvaltı etmek; ara öğünlerin ve yemek saatlerinin aksamasına yol açacağından çok önerilmez. Hafta sonları açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karmaşık beslenmek, kişiye kilo olarak döner.
GEÇ SAATTE YEMEK YEMEK: Vücudun biyolojik bir saati, metabolizmanın da en çok ve en düşük enerji harcadığı saatler vardır. Bu durumda; saat 18.00-19.00'dan sonra yemek yemek, bir de yüksek kalorili yemekler, içeceklerle beslenmeyi tamamlamak kilolara davetiye çıkarmaktır. Bu nedenle, alacağınız kalorileri harcayabileceğiniz saatlerde yemek yemeye çalışmalısınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA