YAZIN FORMDA KALMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Fazla kilolarınızla başınız dertteyse Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in pudra.com ile paylaştığı yazın ince kalma tüyolarına göz atın.
06 Haziran 2011 Pazartesi 11:46
Yazın herkesin derdi kilolar. Hadi harekete geçin. Bu kış aldığınız kilolar sonucunda basen ve karın bölgenizde fazlalıkları hissetmeye mi başladınız? Giydiğiniz ince kıyafetler sizi rahatsız mı ediyor? Kendinize uygun şok diyet ve alternatif tıp çözümleri aramaya son verin. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez 10 yıllık deneyiminden çıkardığı en önemli tüyoları Pudra.com ile paylaşıyor.
Bu yazıda besinlerde sağlıklı seçim yaparak stresten uzak kilo verme taktiklerini, enerjimizi arttıran yiyecekleri, selülit oluşumunu aktive eden besinleri ve hangi fiziksel aktivitelerden yararlanmalı gibi başlıkları bulacaksınız.
1. Düzenli yemek yemeği yaşam şekli haline getirin. Mutlaka 3 ana öğün ve 1 ara öğün yemek yemeğe özen gösterin. Yiyecekleri güne belirli oranlarda bölmek vücut yağının kolay yakılmasını sağlar.
2. Yemeklerinizi yavaş ve dikkatli çiğneyerek yemeğe özen gösterin. Çiğneme ile besinlerin ağızda kalma süresi artar, yavaş yeme ile mideden asitler yavaş salınır ve böylece yediğiniz miktarla doyarsınız.
3. Midenizde doyum hissini duyduğunuzda yemek yemeği durdurun. Aslında en güzel doyum hissi yemek öncesi bol salata, daha sonra küçük porsiyonlar halinde yemek ve son olarak da yine az yağlı salata ile olur.
4. Beslenmenizi planlarken kesinlikle kalorisi azaltılmış ürünlerden uzak durun. Bunun yerine sağlıklı pişirme tekniklerini kullanarak yine düşük enerjili besinler hazırlayabilir, daha lezzetli yiyeceklerle tanışabilirsiniz.
5. Öğünleriniz arası en az 4-5 saat ara bırakın. Yemekleri yerken her iki yiyecek arası 15 dakika zaman bırakın. Örneğin öğününüzde çorba, ızgara et ve ekmek var. Çorbayı tükettikten sonra 15 dakika bekleyin, sonra et ve ekmeği yemeğe özen gösterin.
6. Mutlaka yaşamınıza her gün en az 30 dakika en fazla 90 dakika fiziksel aktivite ekleyin. En çok yağ yakıcı fiziksel aktivite açık havada yapılan tempolu yürüyüştür. Gençler ise 10 dakika yürüyüşle başlayıp 10 dakika koşup sonra yeniden 10 dakika yürüyüşe dönerlerse daha hızlı kilo kaybetme şansları olur.
7. Tabağa konulan yemeği bitirmekle zorunlu olduğunuz fikrinden uzaklaşın. Size yapılan ikramları geri çevirmeyi kabalık saymayın. Unutmayın fazla yemek yemek ileride bel veya basen bölgesinde kalıcı olarak birikebilir.
8. Bu yiyeceklerle halsiz düşerim, nasıl az yemek yiyebilirim ki? gibi bahaneleri unutun. Kendinize güveniniz az yemek yiyip kilo verdiğinizi görünce yerine gelecek, yediğiniz miktarlarla doymayı öğreneceksiniz.
9. Günde en az 6 su bardağı su için. Diyet kolayı 1 kutu, sodayı 1 şişe, kahveyi 2 fincandan fazla tüketmeyin.
10. Bitkisel çayları günde 5 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin.
11. Besinleri buharda, fırında, mikrodalgada veya haşlayarak pişiriniz.
12. Selülitlerin baş düşmanı katı yağlar, soslu yiyecekler, salamura turşu ve tuzlu yiyecekler, kızartmalar, kremalı hazırlanmış besinler, mayonez, hardal, kahve çeşitleri, soda, gazlı ve karbonatlı içeceklerdir.
Selülitleri en iyi iyileştirici besinler ceviz, badem, kuru kayısı, kuru soğan, brüksel lahanası, sarımsak, brokoli, karnabahar, armut, kavun, karpuz, greyfurt, limon, portakal, kivi ve mandalinadır.
Kilo vermek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, buna ek olarak selülit masajları pürüzsüz cilt için yapılabilecek en önemli unsurlardır.
13. Cilt güzelliğiniz için koyu yeşil yapraklı sebzeler; semizotu, ıspanak, roka, maydanoz, ceviz, badem, yer fıstığı, avokado, kuru siyah çekirdekli üzüm, üzüm ve üzüm suyu, kuru ve taze kırmızı dut, somon balığı, sardalye, hindi eti, şeftali beslenmenizde eksik edilmemesi gereken besinlerdir.
14. Patates kızartmasından vazgeçemeyenler size oldukça pratik ve sağlıklı bir önerim var. Parmak dondurulmuş patatesleri folyo ile tepsiye dizin ve sıcak fırında kızarana kadar fırınlayın. Yemeklerinizin yanına ekleyin tadı patates kızartmasından daha lezzetli…
15. Enerjimizi arttıran, metabolizmamızı düzenleyen besinler: Tatlı kırmızıbiber, biberiye, fesleğen, dereotu, kırmızı şarap, yulaf kepeği, soya fasulyesi, bezelye, marul, badem, muz, kuru incir, hurma, böğürtlen, ahududu, kuşkonmaz, greyfurt suyu, ton balığı, yoğurt, susam, mercimek ve mantardır.
16. Besinleri seçerken önerilerimi mutlaka uygulayın. Sadece porsiyon miktarını ayarlama ve sağlıklı besin seçimi ile yazı ince geçirebilirsiniz.
pudra
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel