YAZA ÖZEL BESLENME TÜYOLARI
Tatilde beslenmeye dikkat! Özellikle keyifli bir gecenin ardından içkiyi fazla kaçıranlara duyurulur. Alkolün yağa dönmemesi için protein ağırlıklı yemekte fayda var.
28 Haziran 2010 Pazartesi 10:46
Davetler, düğünler, tatil programı derken yaz aylarında kilomuzu korumak oldukça zorlaşır. Eğer diyet yapıyor ya da yediklerinize dikkat ediyorsanız kilonuzu korumak daha da önem kazanır. İpin ucunu kaçırdığınız durumlarda ise ertesi gün uygulanan ve yediklerinizin yağa dönüşmesini önleyecek bir formül var.
Yaza özel beslenme tüyolarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç anlattı.
Kazanç, kilo korumanın sırrının protein ve karbonhidrat dengesinde yattığını belirterek, “Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi, 24 saat alır. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün su ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlersiniz ” diyor. Bu formüle göre alınan su ve protein miktarını 1.5 katına çıkarmak gerekiyor. Artan protein, suyla birlikte metabolizmayı hızlandırıyor. Böylelikle yediklerimizin yağa dönüşmeden vücuttan atılır.
PROTEiNLE YAĞLARI YAKIN!
Özel günlerde porsiyon ölçünüzü çok kaçırdıysanız ertesi günü biraz hafif geçirmeniz gerekir. Aşırı yemek yediğiniz günün sonrasında 2.5 - 3 litre su içip protein alırsanız, metabolizma hızlanır ve alınan fazla kalori yağa dönüşmeden vücuttan atılır.
ALKOLÜN YAĞA DÖNÜŞMEMESi iÇiN...Fazla alınan alkol, karaciğerin faaliyetini zayıflatır, metabolizmayı yavaşlatır ve yağa dönüşümü hızlandırır. Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey su olduğu için çok su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve balık ağırlıklı beslenilirse aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
İÇKiNiN YANINDA NELER TÜKETMELi?Alkol, yüksek kalori içeriği ve beraberinde meze, çerez gibi ekstra yiyecekler tüketildiği için diyet yaparken sınırlamalıdır.
Diyetteyseniz şarap veya light birayı tercih edebilirsiniz. Rakı ve viskinin alkol seviyesi yüksek olduğu için kalorisi daha fazladır. Tercihiniz bu içkilerse haftanın iki günü iki kadehten fazla içmemelisiniz.
Karaciğeri yormamak için yağlı ya da şekerli yiyecekler yememelisiniz. Alkolü vücuttan atmak için bol bol su için. Alkolle birlikte yarım yağlı ve az tuzlu peynirle yapılmış kanepeler, salatalık ve havuç dilimleri, az tuzlu bisküviler idealdir. En zararsız çerez sarı leblebidir. Toplam bir avucu geçmemesi şartıyla badem, ceviz veya fındık tüketilebilir.
‘ERTESi GÜN’ DETOKSU
Sabah sıcak bir bardak su içine ilave edilen limon suyu, vücuda detoks için yarar sağlar. Gün içinde bol bol, 2 - 2.5 litre kadar su tüketilmesi gerekir.
İdeal seçimler!* Yaz aylarında su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vermeli ve sindirimi zor olan, kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız. Izgara veya haşlanmış, balık - tavuk gibi proteinler alınmalıdır. Yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, çiğ, çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı yemekleri seçmelisiniz.
* Salatanıza hindi eti, ton balığı veya haşlanmış fasulye gibi baklagil-leri ekleyebilirsiniz. Ama ağır soslar yerine limon ve baharatla tatlandırın.
* Ketçap ve hardalı, yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Ama tuz ilave etmeyin, üstüne meyve veya sütlü tatlıları yiyebilirsiniz.
* Ayran terle kaybettiğimiz mineralleri yerine koymamızı sağlar.
* Yaz meyveleri C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur. İçerdikleri likopen ve beta karotenle güneş ışığının zararlı etkisinden korur.
* Kepekli ekmek yağsız beyaz peynir, domates, marulla hazırlanmış sandviçler ve naneli limonatayla lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabiliriz. Kepekli makarnayla yapılan soğuk makarna salatası seçeneğiniz olabilir.
* Ara öğünlerinizde havuç, salatalık, kırmızı biberleri çubuk haline getirip limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz. Ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz.
* Soğuk çorbaları deneyin. Cacık da bol bol tüketilebilir.
BU AKŞAM DIŞARDAYIZ
Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlar için bu önerileri akılda tutun.
* Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlarda, öğle öğününde yeşilliklerden oluşan salata ve protein alırsanız bu sizi daha uzun süre tok tutar ve metabolizmanız daha iyi çalışır.
* Akşam yemeğine çok aç gidip yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapın. Ara öğünler, enerjinizi yükseltmenin yanında, kan şekerinizin seviyesini de kontrol eder.
* Açık büfe tarzında yemek sunuluyorsa dikkatli olun, tabağınızı az doldurun.
* İçkiyi daha az tüketmek için daha küçük boyutta kadeh kullanın.
* Meyve suları iştahınızı açar onun yerine su için.
* Yemek öncesi içkinin yanında sunulan dip soslardan, cipsle kuruyemişlerden ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının.
* Yemeğe başlamadan önce bir bardak suyu yudum yudum içmek iştahınızı kontrol etmenizi sağlar.§
* Kabuklu deniz mahsulleri (karides,kalamar vs) ile şarküteri ürünleri (salam, sosis vs) yerine salatalık dilimleri, grissini, havuç çubukları, kiraz domatesler, leblebi, yeşil erik, üzüm taneleri, kivi dilimleri daha sağlıklı seçeneklerdir.
* Ekmek yememeye özen gösterin. Eğer karbonhidrat alacaksınız, bunu tatlıya saklayın ve mümkünse tatlının da yarısını yiyin. Meyveli dondurma daha az kalori içerir.
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel