22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa18°C
  • Antalya19°C
  • İzmir21°C

YAZ TATİLİNİZ KABUSA DÖNÜŞMESİN!

Tatile henüz gidemeyenler ise hazırlıklarını yapmaya çoktan başladı. Ancak yaz planlarının sağlık sorunları nedeniyle kabusa dönüşmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor

Yaz tatiliniz kabusa dönüşmesin!

01 Temmuz 2010 Perşembe 15:52

Kış boyunca hep hayali kurulan mevsim geldi…Artık güneş ısıtıyor, sahiller ve havuz kenarları dolup taşıyor. Tatile henüz gidemeyenler ise hazırlıklarını yapmaya çoktan başladı. Ancak yaz planlarının sağlık sorunları nedeniyle kabusa dönüşmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Dikkat edilmesi gerekenler listesinin başlarında ise dış kulak iltihabı hastalıkları geliyor.

DIŞ KULAK İLTİHABINA DİKKAT …!
Yaz aylarında sık görülen hastalıkların başında kuşkusuz dış kulak iltihabı geliyor. Gerekli korunma sağlanmadığı takdirde dış kulak iltihabı, kişinin günlük yaşamında bile büyük sıkıntıya yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Süreyya Şeneldir, kulakta başlayan ve kısa zamanda büyüyen ağrının kimi zaman günlük aktiviteleri yapamayacak kadar kişiyi etkileyebileceğini belirtiyor:

“ Öncelikle kulakta hissedilen müthiş bir ağrı olur bazen günlük aktiviteleri yapamayacak kadar bile kişiyi etkileyebilir. Ayrıca kulakta dolgunluk kaşıntı ve akıntıda beraberinde olabilir. İleri aşamada olduğunda çene eklemine boğaza vuran ağrılar yapar hasta ağzını açmakta zorlanır genel bir ateş yapabilir.”

Peki dış kulak iltihabı nasıl oluşuyor…?
Op. Dr. Şeneldir, suyla temasın sıklığı ve süresinin önemli olduğunu belirtiyor:
“İlk olarak suyla temasın sıklığı ve süresinden bahsedebiliriz. Dış kulak yolunda kalan su burdaki cildi yumuşatır ve kaşıntı meydana gelir. İkinci olarak suyla beraber bazı mikroorganizmaların (bakteri ve mantarların) da suyla beraber kulağa girmesi gerekmektedir. Kulak ıslansa bile su sterilse sorun olmaz. Özellikle burda yüzme havuzlarından bahsetmek gerekir.Bakımı ve temizliği iyi olmayan yüzme havuzları deniz suyuna göre daha çok enfeksiyon oluşturur. Bunda özellikle klorun kulak cildindeki koruyucu tabakada bulunan keratin denen maddenin parçalanmasını hızlandırması sorumlu tutulmaktadır. Üçüncü faktör dış kulak yolunda nemliliğin olması ve dördüncü olarak uygun ısının mevcut olmasıdır. Yaz aylarında sıcak ve nem oranlarındaki artışlar zaten bunu sağlamaktadır.Tüm bu faktörler biraraya geldiğinde bizim de kulağımızı dışardan herhangi bir yabancı cisimle kurcalamamız (genellikle pamuklu kulak çöpleri) enfeksiyonun oluşmasında son ve en önemli katkıyı sağlıyor.”

KÜÇÜK ÖNLEMLER SİZİ KORUYABİLİR
Op. Dr. Süreyya Şeneldir, alınacak küçük önlemlerle bu soruna çözüm getirilebileceğini dikkat çekiyor:
“-Dış kulak yolu için özel olarak tasarlanmış kulak tıkaçları gereken korunmayı sağlayacaktır.Orta kulak probleminiz varsa bu tıkaçları kullanmanız şarttır.
-Duştan veya yüzmeden sonra kulağınızda kalan suyu başınızı sağa ve sola sallayarak çıkarmaya çalışın.
-Duştan veya yüzmeden sonra kulağınıza koruyucu amaçlı düşük yoğunlıklu alkol (%25), mineral yağı damlatabilirsiniz.
-Kulağınızı saç kurutma makinasının ılık moduyla kurumasında faydalanabilirsiniz.
-Kulak kanalınızın giriş kısmını pamuklu çubukla aşırıya kaçmadan nazikçe temizleyin.
-Girilmesi sakıncalı görülen sahil ve hijyeni kötü yüzme havuzlarına girmeyin. ”

ÇOCUĞUNDA ORTAKULAK SORUNU OLAN AİLELERE UYARI
Op. Dr. Süreyya Şeneldir, yaz dönemlerinde özellikle çocukların da kulak sorunları yaşadığına dikkat çekiyor.
Op. Dr. Şeneldir, özellikle ortakulak sorunu olan çocukların denize ve havuza girerken muhakkak kulak tıkacı kullanması gerektiğine dikkat çekiyor:
“Çocukları ortakulak sorunu yaşayan ailelerin de özellikle deniz mevsiminde dikkatli olmaları gerekiyor. Denize ya da havuza girerken çocukların mutlaka kulak tıkacı kullanması gerekiyor. Böylece çocukların deniz veya havuzda suyla teması sırasında oluşabilecek riskler ya da sonrasında ortaya çıkabilecek kulak sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA