YAŞLANMA KARŞITI VE HASTALIK ÖNLEYİCİ YİYECEKLER- DR. MEHMET ÖZ
Yaşlanma sürecini yavaşlatan ve hastalıklarla savaşan en iyi yol tabağınızı vücudunuzun ihtiyacı olan besin değeri yüksek gıdalarla doldurmaktır. Hangi besinlerin ...
30 Ekim 2011 Pazar 10:39
Yaşlanma sürecini yavaşlatan ve hastalıklarla savaşan en iyi yol tabağınızı vücudunuzun ihtiyacı olan besin değeri yüksek gıdalarla doldurmaktır. Hangi besinlerin sağlığınızın yıllara meydan okumasına yardımcı olabileceğini keşfedin. Akıllı davranın ve yediklerinizle sağlığınızı koruyun. Aşağıdaki gıdaları beslenme programınıza ekleyerek uzun yıllar boyunca hem genç görünecek hem de genç hissedeceksiniz.
SOMON
Somon, kalp sağlığı ve genel sağlığınız için gerekli olan omega-3 yağ asitleri içerir. Eğer balık sevmiyorsanız balık yağı haplarını veya vejetaryen omega-3 hapları kullanabilirsiniz.
TATLI PATATES
Bu turuncu sebzenin parlak rengi, içerisinde güçlü bir antioksidan olan karotenoid barındırdığı anlamına gelir. Ayrıca bu sebze, cildiniz ve gözleriniz için önemli olan ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı A vitamini deposudur. Sarı patates yerine bu besin değeri yüksek alternatifi tercih edin.
KURU FASULYE
Bu fasulyenin zengin lif içeriği kan şekeri seviyesini düşürmede önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir kan şekeri seviyesi sağlamak, diyabet ve kolesterol yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Neden olduğu rahatsız edici gazı azaltmak için suda bekletin ve haftada 2-3 kere tüketmeye çalışın.
KIVIRCIK LAHANA
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkılarının yanı sıra bu yeşil yapraklı sebzenin kanserle savaşıcı özellikleri mevcuttur. Karaciğer bu önemli besin maddelerini emer ve zararlı toksinleri temizleme gücü artar. Unutmayın, ne kadar az pişirirseniz, daha az acı olacaktır.
SİNDİRİM DOSTU YİYECEKLER
Vücudumuza ne giriyorsa, dışarı çıkmalıdır. Beslenmenizde yapacağınız küçük değişikliklerin tuvalet ziyaretleriniz ve sindirim sağlığınız üzerinde büyük etkisi olabilir. Hangi yiyeceklerin tuvalete düzenli çıkmanıza yardımcı olduğunu ve ‘S şekilli’ dışkıyı sağladığını keşfedin.Tuvalet yolculuklarınızın sizi kızdırmasına izin vermeyin. Sindirim yolunuzu formunda tutmanın ipuçlarını sizinle paylaşıyorum...
TAM TAHILLAR
Beyaz un yerine tam tahılları tercih edin. Sindirim sisteminize yeterli miktarda diyet lifi alabilmek için tam tahıllı ekmek ve makarna tüketin. Yeterli derecede suyla birlikte tüketildiğinde dışkı yapımını kolaylaştırır.
NANELİ BİTKİ ÇAY
Kabızlığınıza iyi gelmesi için bu lezzetli ve bir o kadar da etkili çayı deneyin. Bazı ilaçlar yan etki olarak kabızlığa neden olabilir ve bu çay sindirim sistemi hareketliliğini kolaylaştırarak tuvalete çıkmanıza yardımcı olur.
ŞEKER
Yapay tatlandırıcılar, tatlı ihtiyacınızı karşılamak için cezbedici bir seçenek olsa da, tuvalete koşmanıza neden olabilirler. Vücudumuzda yapay tatlandırıcıların emilimi düzgün bir şekilde sağlanamaz, böylece bağırsak içine su emerler. Bu su geri emilmez ve sulu dışkıya neden olur. Bir çay kaşığı şeker yalnızca 16 kaloridir yani yapay tatlandırıcı yerine gerçek olanı kullanarak yapay tatlandırıcıların neden olduğu ishali çözümleyebilirsiniz.
KAHVALTI
Güne iyi başlamak için kahvaltınızda lif zengini besinlere yer verin. Muz, yulaf ezmesi (çekilmiş yerine özellikle kesilmiş), elma püresi ve tosttan (tam tahıllı ekmekten) oluşan bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Bu 4 besin düzenli tuvalete çıkmanızı garantiler.
Cilt bakımında arı ürünleri
Yeni doğal anti-aging terapilerinin hepsinin ortak bir yönü var: Arılar. Bal arısı zehrinin neden yeni doğal güzellik modası olduğunu keşfedin. Güzellik sektöründe kullanılan en güçlü maddelerin bir kısmı arı kovanlarından geliyor. Bal veya balmumunun iyileştirici etkilerini duymuşsunuzdur ama arı zehrinin anti-aging etkilerini henüz duymamış olabilirsiniz. Arı sokarken, zehir salgılar. Cildiniz zehre karşı tahriş olarak tepki verir. Böylece cildiniz dolaşımı hızlandırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları dolduran kolajen ve elastin üretimini harekete geçirir. Sonuç itibariyle, 4 haftada kırışıklıkları azalttıkları kanıtlanan arı zehri bakım ürünlerine rağbet artıyor. Arı zehri maskeleri yüze uygulanıp 20 dakika bekletilir. Bu adımı takiben yumuşak dokunuşlarla arı zehri gece kremi uygulaması gerektiren bir cilt bakım rejimi uygulanır.
Ballı güzellik maskesi
Malzemeler - 2 yemek kaşığı çiğ bal - 1 yemek kaşığı yeşil kil veya pembe kil - 2 damla lavanta veya gül yağı (isteğe bağlı) - Su (seyreltmek için) Uygulanışı: Yüzünüzü yıkayın ve hafif nemli bırakın. Maskeyi göz bölgesi dışında yüzünüzün her bölgesine uygulayın. 15 dakika bekleyin. Ilık suyla durulayın. Yumuşak hareketlerle kurulayın.
Tuzu azaltmalı mıyım?
Yağ gibi, tuz da zararlı bileşiklere bir başka örnektir. Kalbimiz onsuz çalışmaz ama fazla sodyum tansiyonu tehlikeli seviyelerde artırabilir. Bunun için tuza karşı duyarlı olmanız gerekir. Tuza karşı duyarlı olup olmadığınızı anlamanın tek yolu tuz tüketiminden sonra tansiyonunuzu ölçerek, tuz kullanmadığınız zamandaki ölçümlerinizle karşılaştırmaktır.
Ölçümleriniz sağlıklı rakamları gösterse de tuz tüketimini abartmamanız gerekir. Sodyum işlenmiş besinlerdeki diğer maddelerle karışarak iştahınızı harekete geçirir ve kilo almanıza neden olabilir. İyi haber şu ki; hipertansiyon hastalarının neredeyse tümü (mesela dinlenme halinde tansiyonu 14/9’dan yüksek olanlar) tuz tüketimini azaltarak büyük fayda sağlayabilir. Bu basit adım, 55 yaşındaki bir kişinin ömrüne fazladan ortalama 5 yıl olarak yansır.
İnek sütü içmek yararlı mıdır?
Tam yağlı süt, bazıları tarafından bir bardak yağdan başka bir şey olmadığı yönünde eleştirilse de aslında konu göründüğünden daha karışık. Tam yağlı süt içen çocukların çok fazla kalori aldıkları doğru ama aynı zamanda yiyeceklerin sindirilmesi sırasında sütteki kalsiyumun yağlara tutunarak daha az yağ emilmesine neden olması kilo kontrolüne de yardımcı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, kilo kontrolünde yağsız, az yağlı ve tam yağlı süt arasında önemli bir farkın olmadığını ileri sürmüştür.
Ayrıca sütten bütün yağı çıkardığınız zaman özellikle insülin olmak üzere, hormonlarınızla şekerleme yemişsiniz gibi etkileşen doğal şeker birikimiyle karşı karşıya kalırsınız. Önemli olan, bütün yiyecekler için geçerli olan ‘kararında tüketmek’. Günde yarım litre kadar tam yağlı süt (veya 2 porsiyon herhangi bir süt ürünü) tüketirseniz kalori depolanması sağlığa faydalarının önüne geçer.
Doğru beslensem bile vitamin almalı mıyım?
“Eğer biraz aklımız varsa ihtiyacımız olan bütün besin maddelerini yediklerimizden alabileceğimizi” düşünmeyi çok severiz. Ancak, gıda günlüklerine bakacak olursak bu sadece nüfusun küçük bir kısmı için geçerli. Ayrıca, vücut bazı vitaminleri besin yoluyla almazken (güneş ışığının vücudumuza D vitamini sağlaması gibi), sadece besinlerden alabileceğimiz, kalsiyum, lif, folik asit, iyot, demir, magnezyum ve potasyumu içeren uzun bir liste var. Ağzınıza götürdüğünüz her bir lokmanın kaydını da tutsanız, günlük multivitamin kullanmanın, gözden bir şey kaçmaması için çok daha kolay ve güvenilir bir yol olduğunu garanti edebilirim.
Solunum problemleri panik atağa neden olur mu?
İnsanlar birçok nedenden dolayı panikleyebilir: Karda araba kullanmak, otobüste cüzdan unutmak gibi... Panik atağın en büyük belirtilerinden biri nefes alma zorluğudur ve bu durum korkunun alevlenip nefes alamamaya ve bunun da daha büyük korkuya neden olduğu bir döngüyü tetikler. Bazı hastalar o kadar ciddi vakalar yaşar ki, az sonra öleceklerine inanırlar. Bu kişilerin sakin olmayı denemesi ve kontrollerini geri kazanmaları gerekir. Sakin olun, ağzınızı küçülterek derin bir nefes alın ve omuzlarınızı indirin.
Dr.Mehmet Öz
- İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldüİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım suçu gerçekleştirmeye devam ettiği Gazze Şeridi'nde, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı çadırlarda bir hafta içinde 3 çocuk soğuktan öldü.26 Aralık 2024 Perşembe 16:38DÜNYADA SAĞLIK
- Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandıSakarya'nın Kocaali ilçesinde sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı gözaltına alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:53BASIN HABERLERİ
- Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Danıştay kararları ile ilgili duyuru yayımlandı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:47DİĞER DUYURULAR
- DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştıSuriye'deki sağlık tesislerine ulaştırılmak üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 50 ton tıbbi malzeme, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından İstanbul'a getirildi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldıHakkari'nin Çukurca ilçesinde yapılan sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere yapılan hasta sevkleri en düşük seviyeye geriledi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıBursa'nın Orhangazi ilçesinde bir okulda düzenlenen etkinlikte yediklerinden rahatsızlandığı öne sürülen 6 öğrenci, hastanede tedaviye alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:48BASIN HABERLERİ
- Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut olduSamsun'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 53 yaşındaki Emine Görgülü'nün bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.26 Aralık 2024 Perşembe 14:43GENEL CERRAHİ
- Nizip Kaymakamı Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret ettiNizip Kaymakamı Osman Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret etti.26 Aralık 2024 Perşembe 14:23BASIN HABERLERİ
- Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor:Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:13BASIN HABERLERİ
- Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyorProf. Dr. Alper Şener: - "Maalesef 24 saati geçen periyotlarda eğer müdahalede bulunamazsak bu kişileri kaybediyoruz, ölüyorlar"26 Aralık 2024 Perşembe 13:43ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel