05 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa5°C
  • Antalya14°C
  • İzmir11°C

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA SÜRESİ KOMİSYONDA UZATILDI

Kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen kanun tasarısı komisyonda değiştirilerek geçti.

Yarı zamanlı çalışma süresi komisyonda uzatıldı

26 Mart 2015 Perşembe 09:11

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı bazı değişikliklerle kabul etti.

Komisyonda analık izni biten memurların birinci çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olarak öngörülen yarı zamanlı çalışma süresi verilen önergeyle değiştirildi. Yarı zamanlı çalışma süresi tüm doğumlar için 6 aya kadar olacak.

Doğum izni ve yarım zamanlı çalışma hakları 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek.

Tasarıya eklenen yeni bir maddeyle terör eylemlerinde yaşamını yitiren çocukların kardeşlerinin yanı sıra anne, babalarının da istihdam hakkından yararlanması imkanı getirildi.

Kadın memurlar

Analık izni biten kadın memur isteği halinde tüm doğumlarda 6 aya kadar günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Çocuğu olan memur anne ve baba, çocuk mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar yarım çalışma talep edebilecek. Bu kapsamdaki memurlara, fiili çalışmaya bağlı ödemeler hariç olmak üzere mali haklarla sosyal yardımlarına ilişkin her ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak.

Evlat edinen memurlar da aynı haklardan yararlanacak.

Doğum yapan kadın işçiye, ücretsiz izin süresi kadar doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödenecek.

Kadın işçiler

Özel istihdam bürosunun faaliyetleri arasına "geçici iş ilişkisi kurma" yetkisi eklenecek.

Geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosu olacak.

Özel istihdam bürosu, işçisine, iş sözleşmesinde yer alan ücretten az olmamak kaydıyla geçici işçi çalıştıran işverenin aynı kıdeme haiz emsal işçisinin aldığı ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki istihkakı geçici çalıştığı dönemle sınırlı olarak ödeyecek.

Geçici iş ilişkisi doğum, analık ve süt izni hallerinde izin süresince, ebeveynlere doğumdan sonra tanınan kısmi süreli çalışma süresince, kadın işçinin doğum sonrası yarı zamanlı çalışma ya da ücretsiz izin kullandığı hallerde ücretsiz izin süresince, kadın işçi için ev hizmetlerinde ve 6 ay süreyle mevsimlik tarım işlerinde kurulabilecek.

Kadın işçilerin, analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma talebi karşılanacak. Bu talep, geçerli fesih nedeni sayılamayacak.

Analık izninden sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üçüncü çocuk için 180 gün, engelli çocuk için ise 360 gün yarı zamanlı çalışma hakkı getirilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA