23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

YAPTIRMASI KOLAY, SİLDİRMESİ ZOR

Özellikle gençlerin rağbet ettiği dövme, ileride pişmanlık duyulduğunda tahmin edilenden daha zor siliniyor. Dövme sildirme işlemi birkaç bin euroya malolurken, ciltte hasar kalabiliyor.

Yaptırması kolay, sildirmesi zor

17 Ocak 2013 Perşembe 11:32

Özellikle gençlerin rağbet ettiği dövme, ileride pişmanlık duyulduğunda tahmin edilenden daha zor siliniyor. Dövme sildirme işlemi birkaç bin euroya malolurken, ciltte hasar kalabiliyor.

Eskiden dövme deyince birçok kişinin aklına, cezaevindeki tutuklular, gangsterler ya da denizciler gelirdi. Günümüzde ise genç, yaşlı her yaştan, her meslek grubundan insanda dövmeye rastlanabiliyor. Ama bir özentiyle, çoğu zaman sonuçları düşünülmeden yaptırılan dövmeler, ileride rahatsızlık oluşturabiliyor.

Regensburg Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'nde dövme ile ilgili araştırma yapan Prof. Dr. Wolfgang Bäumler, Almanya'da ilk dövmenin genellikle 16-20 yaşları arasında yaptırıldığına dikkat çekiyor.

Göttingen Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Erich Kasten ise, gençlerin kişiliklerine uygun dövmeler seçtiklerini ve bunu ömür boyu taşımak istediklerini düşündüklerini belirtiyor. Kasten gençlerin bu konuda çoğu zaman yanıldığını, yaşları ilerledikçe hem kişiliklerinin, hem de modanın değiştiğini, dolayısıyla bir zamanlar moda olan dövme motiflerinin tarihe karışabildiğini söylüyor. Buna örnek olarak da yıllar önce hayli ilgili gören kuyruk sokumuna yapılan dövmelerin artık demode olmasını gösteriyor.

İş hayatında sorun olabiliyor

Bunun yanı sıra dövme özellikle çalışma hayatında insanlar için dezavantajlı olabiliyor. Örneğin polis adaylarının el, boyun, yüz gibi görünen yerlerine dövme yaptırması yasak. Gastronomi sektöründe ise ele yapılan dövmeye kesinlikle sıcak bakılmıyor.

Regensburg Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'nin 4 bin kişiyle internet üzerinden yaptığı anket, ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Buna göre dövme yaptıranların yüzde 5'i, ileride bunu sildirmek istiyor. Dövmenin nasıl sildirileceği konusunda tamamen objektif ve sağlıklı bir bilgi almak ise kolay değil. Örneğin Almanya'nın en büyük sağlık sigortalarından AOK'nın hasta danışma merkezi ya da sağlık alanında kalite kontrolleri yapan kısa adı IQWIG olan enstitü, dövme silme yöntemleri ve bunun riskleri konusunda henüz tam teşekküllü bir çalışma yapmadıklarını belirtiyor.

‘Dövmeyi doktorlar silmeli’

Dövmeyi silenler genellikle dövmeciler oluyor. Regensburg Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'nden Profesör Bäumler, "Günümüzde dövme sadece doktorlar tarafından değil, kozmetikçiler ve dövme yapanlar tarafından da siliniyor. Oysa dövmesinden kurtulmak isteyen tedavi sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için bir doktora gitmeli" diyor. Tedavi sırasında cildin dört milimetre altına kadar giren boya pigmentlerinin silinmesi gerekiyor. Bäumler eskiden dövmelerin cildin kazınmasıyla çıkarıldığını, küçük çaptaki yerlerin ise ameliyatla alındığını, ancak bu işlem sırasında ciltte yara izleri kalabileceğini hatırlatıyor. Bäumlerin hastalara kesinlikle tavsiye etmediği iki yöntem ise dövmenin laktik asit ya da yüksek yoğunlukta ışık kullanılarak silinmesi. Günümüzde dövmeler genellikle lazerle siliniyor. Lazer, dövmenin bulunduğu noktayı aşırı derecede ısıtarak, renk pigmentlerinin parçalanmasını sağlıyor.

Dövme sildirilmesinin maliyeti özelliklerine göre değişiyor. Renkli dövmelerin silinmesi daha zor oluyor. Dövmenin büyüklüğüne göre tedavi 4 ila 6 hafta sürebiliyor. Seans fiyatları ise 75 ile 300 euro arasında değişiyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar
SON DAKİKA