YAPAY ZEKÂYLA KOVİD-19 TANISINDA YÜZDE 98'LİK BAŞARI
Malatya Turgut Özal Üniversitesince (MTÜ) geliştirilen yapay zekâ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısının kesin olarak konulmasında doktorlara yardımcı olacak.

12 Kasım 2021 Cuma 12:53
Malatya Turgut Özal Üniversitesindeki bilim insanlarınca hazırlanan ve Kovid-19 tanısını yüzde 98 tespit eden yapay zekâ yazılımına ilişkin makale, uluslararası tıp dergisi Clinical Imaging'de yayımlandı.
MTÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdal İn: "Doktorlar, Kovid-19'un radyolojik görüntülerine genel olarak hakim olsalar da hastaların yüzde 20'sinde Kovid-19 zatürresi ile diğer zatürreler arasında ayrım yapmak gerçekten çok güçtür"
"Kovid-19 hastalarının tanısında yaklaşık yüzde 98'lik bir tanısal başarıya ulaştık. Yapay zekâ desteğiyle hastalardaki tanı başarısını yüzde 80'den yüzde 95'lere çıkarmayı hedefliyoruz"
MTÜ Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerince geliştirilen ve MTU-COVNet olarak isimlendirilen yapay zekâ yazılımı, Kovid-19 tanısında oldukça yüksek başarı elde etti. Geliştirilen yapay zekâ programı ile Kovid-19 hastalarının teşhisinde yaklaşık yüzde 98 oranında başarıya ulaşıldı.
Uygulama, uluslararası tıp dergisi Clinical Imaging'de de yayımlanırken Doç. Dr. Erdal İn, Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Altıntop Geçkil, Dr. Öğretim Üyesi Nurcan Kırıcı Berber, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gürkan Kavuran ile MTÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Uzman Dr. Mahmut Şahin bu çalışmalarıyla 'Solunum2021 Dijital Kongresi'nde "Dikkat Çeken Araştırmacı" ödülüne layık görüldü.
MTÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdal İn, AA muhabirine, yapay zekânın modern tıptaki öneminin her geçen gün arttığını ve tıbbi görüntüleme sistemlerinde büyük değişmelere neden olduğunu belirtti.
Binden fazla hastanın tomografi kesitlerinden oluşturuldu
Kovid-19'un tanısında kullanılmak üzere yapay zekâ programı geliştirdiklerini, binin üzerinde hastadan tomografi kesitleri aldıklarını, bu kesitler üzerinden bu yazılımı oluşturduklarını anlatan İn şöyle konuştu:
"Bu yapay zekâ programının çok yüksek bir başarıya ulaştığını saptadık. Yaklaşık bir senelik çalışmanın ürünü. Kendi hastalarımızdan edindiğimiz veri setleri üzerinden programı oluşturduk ve proje tümüyle bize ait. Oldukça başarılı bir proje oldu. Kovid-19 hastalarının tanısında yaklaşık yüzde 98'lik bir tanısal başarıya ulaştık. Literatürdeki örneklerine göre tanısal başarısı yüksek."
Salgın döneminde doktorlar ve sağlık çalışanlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok yoğun bir iş yükü altında kaldığını, yapay zekâ sayesinde doktorların iş yükünün hafifleyeceğine dikkati çeken İn, "Doktorlar yapay zekâdan gelen tahmin sonucunu bilerek hastaları daha hızlı şekilde değerlendirebilecek ve böylece bir hastaya düşen muayene süresini kısaltmış olacağız. Tanısal verim anlamında daha yüksek bir tanısal dorukla hastalara doktorların tanı koyma şansı olacak." dedi.
Doç. Dr. Erdal İn, bir mühendis ve 4 doktorun görev aldığı projenin ikinci aşamasında yapay zekânın hekimlerin tanısal verimine katkısını analiz edeceklerini anlattı.
İn, ilerleyen zamandaki çalışmalarda da sadece Kovid-19 değil, koah ve akciğer kanseri gibi hastalıklarda yapay zekânın kullanımına odaklanacaklarını belirterek şöyle devam etti:
"Doktorlar Kovid-19'un radyolojik görüntülerine genel olarak hakim olsalar da hastaların yüzde 20'sinde Kovid-19 zatürresi ile diğer zatürreler arasında ayrım yapmak gerçekten çok güçtür. Aslında yapay zekâ biraz burada devreye girecek. Yapay zekâ desteğiyle biz hastalardaki tanı başarısını yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzde 80'lik tanı başarısın yüzde 95'lere kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlamda yapay zekâ doktorlara çok ciddi destek olabilir."
Dr. Öğretim Üyesi Gürkan Kavuran ise hazırladıkları programla tomografileri sınıflandırdıklarını aktararak "Kovid-19, zatürre ve normal sağlıklı akciğer tomografilerini alarak yapay zekâ temelli derin ağımızı eğittik. Veri setimizi kendimiz oluşturduk, veri setimizin hangi görüntüsünün hangi hastalığa ait olduğunu etiketlemek için hekim hocalarımızla çalıştık. Bu verileri tasarladığımız yapay zekâya tanıttık. Sistemimiz bir öğrenme ve test sürecinden geçti. Daha önce yapay zekâ sisteminin hiç görmediği görüntülerin sisteme verdiğimiz takdirde yaklaşık olarak yüzde 98 bir doğrulukla sonuçlandırdığını gördük." ifadesini kullandı.
Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Altıntop Geçgil de çalışmanın planlama aşamasında üniversitenin ve Sağlık Bakanlığının Etik Kurulundan onay aldıklarını söyledi.
Akademisyenler yapay zekâ projesinin hayata geçirilmesinde kendilerine destek veren üniversite Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'a teşekkür etti.

BM, Gazze'de cesetleri bulunan 15 yardım çalışanı için İsrail'in hesap vermesini istediBirleşmiş Milletler (BM), İsrail tarafından öldürülen ve Gazze'de araçlarının yanında cansız bedenleri bulunan 15 sağlık ve insani yardım çalışanı için "hesap verilmesini ve adaletin tecelli etmesini" talep etti.31 Mart 2025 Pazartesi 18:38BASIN HABERLERİ
TİKA, Kongo'da ihtiyaç sahibi 400 aileye gıda yardımı yaptıTürk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kongo'nun başkenti Brazavil'in farklı bölgelerinde ihtiyaç sahibi 400 aileye gıda kolisi dağıttı.31 Mart 2025 Pazartesi 17:43BASIN HABERLERİ
Ardahan Üniversitesi 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerttiYükseköğretim Kurulu (YÖK), Ardahan Üniversitesinin 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşertip, 2021'den itibaren yaklaşık 600 çiftçiye bu ürünün yetiştirilmesi için eğitim ve destek sağladığını bildirdi.31 Mart 2025 Pazartesi 14:18BASIN HABERLERİ
CTE, "Marmara Cezaevi'ndekilerin kantin ihtiyaçlarını karşılayamadığı" iddiasını yalanladı"Her ayın son günü, yasal mevzuat gereği, ceza infaz kurumlarında kantin ve depolarda sayım işlemleri yapılmaktadır. Bu nedenle 31 Mart 2025 Pazartesi günü kantinde satış işlemi gerçekleştirilemeyecektir.31 Mart 2025 Pazartesi 13:33BASIN HABERLERİ
Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze'de 15 sağlık ve insani çalışma yürüten personeli öldürmesini kınadıGazze'deki hükümet, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde insani görevlerini yürüten 15 personeli öldürmesini kınayarak, uluslararası bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.31 Mart 2025 Pazartesi 13:18BASIN HABERLERİ
Filistin: İsrail'in sağlık çalışanlarını öldürmesi hesap sorulması gereken savaş suçudurFilistin, İsrail ordusunun Gazze'de Filistin Kızılay bünyesinde çalışan 8 sağlık çalışanını öldürmesinin "uluslararası alanda hesap sorulması gereken bir savaş suçu" olduğunu vurguladı.31 Mart 2025 Pazartesi 12:18BASIN HABERLERİ
İki dudağının arasında tutarken yuttuğu metal pul akciğerinden çıktıAfyonkarahisar'da bir kişinin iki dudağının arasında tuttuğu sırada yutunca akciğerine kaçan 12 milimetrelik metal pul, başarıyla alındı.31 Mart 2025 Pazartesi 11:13GÖĞÜS CERRAHİSİ
Şanlıurfa'da uyuşturucudan kurtulanlar "umuda kapı açtı"Şanlıurfa'da gördükleri tedavinin ardından uyuşturucu bağımlılığından kurtulanlar, yaşadıklarını anlattı.31 Mart 2025 Pazartesi 11:13SAĞLIK BAKANLIĞI
Tekirdağ Valisi Soytürk'ten güvenlik güçleri ve sağlık çalışanlarına bayram ziyaretiTekirdağ Valisi Recep Soytürk, güvenlik güçleri ve sağlık personelini ziyaret ederek bayramlarını kutladı.31 Mart 2025 Pazartesi 10:53BASIN HABERLERİ
Türk Kızılay Şarkışla Şubesi bayramda görevli personeli ziyaret ettiTürk Kızılay Şarkışla Şubesi gönüllüleri, Ramazan Bayramı'nda mesai yapan güvenlik ve sağlık ekiplerini ziyaret ederek, tatlı ikramında bulundu.31 Mart 2025 Pazartesi 10:48BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel