YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARININ KRONİK HASTALIKLARINA İLİŞKİN SAĞLIK HİZMETİ BEDELLERİNİN ÖDENMESİ HAKKINDA GENELGE
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Yabancı Ülke Vatandaşlarının Kronik Hastalıklarına İlişkin Sağlık Hizmeti Bedellerinin Ödenmesi" hakkında 2021/25 sayılı Genelge yayımlandı.
06 Ağustos 2021 Cuma 15:03
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
14.07.2021
GENELGE
2021/25
Sayı : E-48671395-112.99-28092781 14.07.2021
Konu : Yabancı Ülke Vatandaşlarının Kronik
Hastalıklarına İlişkin Sağlık Hizmeti
Bedellerinin Ödenmesi
1 – Genel Açıklamalar
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun (bundan sonra Kanun olarak anılacaktır) Kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri başlıklı 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, yabancı ülke vatandaşlarının genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayıldığı tarihten önce mevcut olan kronik hastalıklarının finansmanı sağlanmadığından yabancı ülke vatandaşlarının genel sağlık sigortalısı sayıldığı tarihten önce kronik hastalığının bulunup bulunmadığının belirlenmesi önem arz etmektedir.
Yabancı ülke vatandaşlarının tescil aşamasından başlanarak, kronik hastalıklarının belirlenmesi ile finansmanına ilişkin iş ve işlemler için Sosyal Güvenlik Kurumunun (bundan sonra Kurum olarak ifade edilecektir) ilgili birimleri ile sağlık hizmeti sunucuları aşağıda belirtilen hususlara uyacaktır.
2. Tescil ve Değerlendirme İşlemleri
Yabancı ülke vatandaşları; Türkiye’de ikamet ediyor olmaları, Kanunun ilgili maddeleri gereği sigortalı olmaları ve/veya tanımlanan diğer koşulları sağlamaları halinde genel sağlık sigortalısı sayılmakta ve kendilerine tanınan haklardan faydalanmaktadırlar. Bu kişilerin genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak tescilleri, Kanun kapsamında yer alan hükümlere göre yapılmaktadır.
Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre, yabancı ülke vatandaşlarının genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olarak sayıldığı tarihten önce mevcut olan kronik hastalıklarının finansmanının sağlanmayacağı amir hükümdür.
Bu kapsamda, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin iki numaralı alt bendi uyarınca uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak tanınan kişiler hariç olmak üzere;
(1) Bu genelgenin yayım tarihi itibarıyla, yabancı ülke vatandaşlarının, genelge ekinde yer alan Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) belirtilen tanılarının genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak tescil edildikleri tarihten önce bulunup/bulunmadığına dair Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucuları tarafından genelgeye uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporunu, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
(2) Yabancı ülke vatandaşlarının, tescil işleminin yapıldığı tarih itibarıyla Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan hastalık tanıları, sağlık kurulu raporları Kuruma ibraz edilinceye kadar MEDULA sisteminde kapatılacaktır.
(3) Tescil anında, sağlık kurulu raporunun Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ibraz edilmesi durumunda, sağlık kurulu raporunda Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılardan, kişide bulunmadığı belirtilen tanılar, tescil tarihi itibarıyla MEDULA sisteminde açık kalacaktır.
(4) Tescil işleminin yapıldığı tarihten itibaren 30 iş günü içerisinde Kuruma ibraz edilen sağlık kurulu raporunda, Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılardan, tescil tarihinden önce bulunmadığı belirtilen tanılar, genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığı tarih itibarıyla MEDULA sisteminde açılacaktır.
(5) Tescil işleminin yapıldığı tarihten itibaren 30 iş günü sonrasında Kuruma ibraz edilen sağlık kurulu raporunda, Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılardan tescil tarihinden önce bulunmadığı belirtilen tanılar, sağlık kurulu raporunun Kuruma ibraz edildiği tarih itibarıyla MEDULA sisteminde açılacaktır.
6) Sağlık kurulu raporlarının değerlendirilmesi ile Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan hastalık tanılarına ilişkin tüm iş ve işlemler Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bağlı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından yürütülecektir.
(7) Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin iki numaralı alt bendi uyarınca uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak tanınan kişilerin genel sağlık sigortası kapsam durumunun değişmesi halinde uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak statüsünün korunduğunun belgelenmesi şartı ile Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılar, tescilin gerçekleştiği tarih itibarıyla MEDULA sisteminde açık kalacaktır.
(8) Sağlık kurulu raporunun Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ibraz edilmemesi halinde rapor ibraz edilinceye kadar Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılar, MEDULA sisteminde kapalı kalmaya devam edecektir.
(9) Sağlık kurulu raporunda tescil tarihinden önce mevcut olduğu belirtilen kronik hastalık tanıları, MEDULA sisteminde kapalı kalmaya devam edecektir.
(10) Sağlık kurulu raporunda belirtilmeyen, ancak tescil tarihinden önce mevcut olduğu sonradan tespit edilen kronik hastalıklar ve ilişkili diğer tanılara ait sağlık hizmetleri Kurumca karşılanmayacaktır.
(11) Bu genelgenin yayımından sonra ilk defa genel sağlık sigortası tescili yapılan yabancı ülke vatandaşlarından EK-2'de yer alan taahhütname, imzalı olarak alınacaktır.
(12) Taahhütname alma işlemleri, Kurumun tescil birimleri/ilgili birimleri tarafından yapılacaktır.
Taahhütname, genel sağlık sigortalısı ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olan kişiler adına ayrı ayrı düzenlenecek olup sigortalı tarafından imzalanacaktır.
(13) Taahhütname, Kurumun tescil birimleri/ilgili birimleri tarafından MEDULA sistemine kayıt edilecektir.
(14) Yabancı ülke vatandaşlarının tescil tarihinden önce mevcut olan kronik hastalıklarına ilişkin MEDULA sisteminde yapılması gereken iş ve işlemler ile taahhütname yüklenmesine yönelik Kurum bilgi işlem sistemlerinde gerekli tedbirler alınacaktır.
Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
3. Sağlık Kurulu Raporlarının Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar
3.1. Yetkili sağlık hizmeti sunucuları
(1) Yabancı ülke vatandaşlarının kronik hastalık tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye; Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ile Devlet üniversite hastaneleri yetkilidir.
3.2. Sağlık kurulu raporları
(1) Sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu; iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi, göz hastalıkları, nöroloji, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluşur.
(2) Değerlendirilecek hastalık, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili dal uzmanının da kurulda bulunması şarttır.
(3) Sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren hastalığı bulunanlar için sağlık kurulu, o hastalığı ilgilendiren branştan üç uzman ile oluşturulabilir.
(4) Kurulda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.
(5) Sağlık kurulu raporunda; fiziki muayene, karara esas laboratuvar tetkik/tahlil/görüntüleme ve sonuç bulguları, hastalığa ait ICD tanı kodu, “Karar” kısmında ise Kronik Hastalıklar Listesinde yer alan (EK-1) tanı/tanıların tescil tarihinden önce o kişide mevcut olup olmadığı belirtilmelidir.
(6) Sağlık kurulu raporu elektronik olarak düzenlenerek sağlık kuruluna katılan hekimler tarafından elektronik imza ile imzalanacaktır. Ancak Kurumca elektronik altyapı sağlanamaması durumunda manuel olarak düzenlenebilecektir.
(7) Sağlık kurulu raporu MEDULA sistemine kayıt edilecektir.
(8) Sağlık kurulu raporunun gerçeğe aykırı düzenlenerek Kurumun zarara uğratılmasının tespiti halinde Kurum zararı, genel hükümlere göre faizi ile birlikte sağlık kurulu raporunu düzenleyen sağlık hizmeti sunucusundan geri alınır.
(9) Kronik hastalığın tespiti için alınan sağlık kurulu rapor bedelleri Kurumca karşılanmayacak olup kişilerce karşılanacaktır.
3.3. Usulüne uygun düzenlenmeyen raporlar
(1) Sağlık kurulu raporunun usulüne uygun düzenlenmediğinin tespit edilmesi durumunda rapor, Kurum tarafından yeniden düzenlenmek üzere ilgili sağlık hizmeti sunucusuna iade edilir.
3.4. Ek rapor düzenlenmesi
(1) Sağlık kurulu raporunda, tıbbi bilgilerin eksik veya yetersiz olduğunun tespit edilmesi durumunda rapor Kurum tarafından eksiklikleri gidermek üzere ilgili sağlık hizmeti sunucusuna iade edilir.
4. Geçiş Hükümleri
(1) Bu genelgenin yayım tarihi öncesinde tescil edilen genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olan yabancı ülke vatandaşlarının Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, tescil tarihinden önce mevcut olan kronik hastalıklarının finansmanının karşılanmaması (Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin iki numaralı alt bendinde "uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız" olarak tanımlanan kişiler hariç) gerektiğinden, bu kişiler için Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanılarda MEDULA Sistemi kapatılacaktır. Bu kapsamdaki yabancı ülke vatandaşlarının, genelge doğrultusunda alınacak sağlık kurulu raporunu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekecektir. Sağlık kurulu raporunda, Kronik Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan tanıların, tescil tarihinden önce bulunmadığının belirtilmesi durumunda tescil tarihi itibarıyla o tanılarda MEDULA sistemi açılacaktır. Tespit edilen kronik hastalık tanılarında MEDULA sistemi kapalı kalmaya devam edecektir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
İsmail YILMAZ
Kurum Başkanı V.
EKLER :
1- Kronik Hastalıklar Listesi (4 Sayfa)
2- Taahhütname (1 Sayfa)
DAGITIM
Gereği:
Tüm Merkez ve Taşra Teşkilatına
Genelgenin aslı için tıklayınız
Kronik Hastalıklar Listesi için tıklayınız
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel