YABANCI İSTİHDAMI KANUN TASARISI TBMM'YE SUNULDU
Yabancı sağlık personeli, Türkiye'de çalıştırılabilecek. Yabancıların yerleştirme ve atamaları ile nakillerine yönelik usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek
09 Şubat 2015 Pazartesi 17:33
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde "Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü" oluşturulacak.
TBMM Başkanlığı'na sunulan Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı'na göre, Kanun kapsamındaki yabancıların ve işverenlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görevlendirdiği memurlar tarafından denetlenecek.
Tasarı, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işveren ve yabancı işçiler için yaptırımları da düzenleniyor. Buna göre, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden bağımsız veya süresiz çalışma izni ile çalışan yabancıya asgari ücretin üçte biri, yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için asgari ücretin üçte biri oranında ceza uygulanacak.
Çalışma izni olmadan bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya asgari ücretin iki katı, bağımsız çalışan yabancıya asgari ücretin dört katı, bu şekilde yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için asgari ücretin beş katı ceza verilecek.
Bu durumların tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanacak. Para cezaları genel bütçeye kaydedilecek.
Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı'na bildirilecek. İşveren, çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorunda olacak.
Çalışma izni ve çalışma izni muafiyeti, yabancının pasaport ya da pasaport yerine geçen belgelerinin geçerlilik süresinden 60 gün daha kısa süreli ve her yabancı için ayrı verilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından, bu kanun kapsamındaki hususlara ilişkin bilgi ve belge talep edebilecek.
Yabancıların çalışma izni muafiyetlerinin başvuru, süre, şart ve türlerine ilişkin hususlar ile talep edilecek bilgi ve belgelerle ilgili konulara ilişkin esas ve usuller, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın müşterek çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek.
-Ön izin
Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunluluğu getiriliyor.
Sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde Milli Eğitim Bakanlığı, bu hizmetlerde mesleki faaliyette bulunacak yabancılara ön izin vermeye yetkili olacak.
Yabancı uyruklu öğretim elemanlarına çalışma izni, Yükseköğretim Kurulu'nun ön iznine istinaden Bakanlıkça verilecek.
-Yabancı mühendislik ve mimarlara çalışma imkanı
Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen çalışma izni ile çalışabilecek ya da çalıştırılabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni alan yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları, Türkiye'de bir aydan fazla kaldıkları takdirde, ihtisaslarına en yakın odaya müracaatla geçici aza olarak kaydolunacak.
Tasarı Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, yabancı çalışma izin belgesi, çalışma izni muafiyet belgesi ve ikamet izni 55'er lira olacak.
Süreli çalışma izni belgesi ve çalışma izni muafiyeti belgesi bir yıla kadar 500 lira, süresiz çalışma izin belgesi ve bağımsız çalışma izin belgesi 5 bin lira olacak.
Çalışma izin belgesi harçlarının tespitine Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak. Çalışma izni muafiyeti geçerlilik süresi üç aydan kısa düzenlenen yabancılardan harç alınmayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdamına ilişkin politika belirleyecek ve bu politikanın uygulanmasına ilişkin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak.
Yükseköğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretim elemanlarına verilecek çalışma izinleri konusunda Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik yapılarak "ön izin" düzenlemesi getiriliyor.
-Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü kurulacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde "Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü" oluşturulacak. Genel Müdürlük, yabancı istihdamı ve işgücü göçü ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak, çalışma izni ve çalışma izni muafiyetine ilişkin iş ve işlemleri yürütecek, yabancı istihdamına ilişkin Bakanlık politikasını belirleyecek, yabancı ülkelerle imzalanacak işgücü anlaşmaları ve sosyal güvenlik sözleşmelerinin müzakerelerine, hazırlanmasına katkı sağlayacak, işgücü göçüne ilişkin işlemleri yapacak, ulusal göç politikasının oluşturulmasında görev alanıyla ilgili konularda çalışma yapacak. Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü için 142 kadro ihdas edilecek.
Yabancı sağlık personeli, Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması Hakkında Kanun kapsamında, Türkiye'de çalıştırılabilecek. Yabancıların yerleştirme ve atamaları ile nakillerine yönelik usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.
Türkiye'de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel