25 Kasım 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul3°C
  • Bursa0°C
  • Antalya4°C
  • İzmir5°C

VİTAMİNLER DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI

Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzman Dr. Kemal Kundakçı, yeterli vitamin almanın en iyi yolunun sağlıklı ve dengeli beslenmeyle, farklı gıdaları tüketmekle olduğuna dikkat çekti.

Vitaminler doktor kontrolünde kullanılmalı

20 Nisan 2015 Pazartesi 22:09

Dengeli beslenmeyle vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının doğal besinlerden yeteri kadar sağlanabileceğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzman Dr. Kemal Kundakçı, "Vitaminler ayrıca vücudun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasına yardımcı olurlar. Vücutta yakılmazlar. Yani vitaminlerden doğrudan enerji (kalori) alınmaz" dedi. Bebekler, gebeler, yaşlılar, sigara içenler, uzun süreli ilaç kullananlar, vejetaryenler, zayıflama diyeti uygulayanlar, sürekli öğün atlayanlar, kronik hastalığı olup devamlı ilaç kullananlar, menopozdaki kadınlar ile şeker hastalığı olanların doktor kontrolünde vitamin desteği almaları gerektiğini belirten Dr. Kundakçı, şunları söyledi:

"Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. A,D,E,K vitaminleri yağda erirken ve C vitamini, B vitaminleri, biyotin, folik asit (folacin) suda erir. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozu zararlı olabilir. Özellikle vitamin A ve D'nin tüketiminde dikkatli olmak gerekir."

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER

Yağda çözünen vitaminler hakkında bilgiler aktaran Dr. Kundakcı, şunları söyledi:

"A vitamini göz sağlığı için çok önemlidir. E vitaminiyle birlikte alınırsa daha etkili olur. Yumurta, avokado, karaciğer, süt, havuç, yeşil renkli sebzeler, ceviz, balık yağı şeftali portakal kuru kayısı gibi besinlerde vardır. A vitamininin fazlası zararlıdır. Özellikle gebe kalmayı planlayanlarla gebelerin, A vitamini içeren ilaçlardan ve yiyeceklerden uzak durması önerilmektedir. Gebelikte düşük ve anormallik yapma riski vardır. Provitamin şeklinde alınan D vitamini deri altında UVA ışınları ile aktifleşir. D vitamini kalsiyum ve potasyumun emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar. D vitamini eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik erimesi görülebilir. Fazlası kireçlenmeye neden olur. En önemli kaynak güneş ışınıdır. Ayrıca karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir ve mantarda bulunur. Her çocuğun yaşamının ilk yılında alması gereken, büyüme ve gelişim için gerekli en önemli vitaminlerden biridir."

"E VİTAMİNİ ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ"

E Vitamininin çocukların büyümesi için gerekli olduğunu vurgulayan Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzman Dr. Kemal Kundakçı sözlerini, "E vitamini yaralarının iyileşmesi için de gereklidir. E vitamini, sinir sisteminin, kasların, hipofiz gibi endokrin bezlerin ve üreme organlarının fonksiyonları için öneme sahiptir. E vitamini, biyolojik bir antidoksidan olup, atardamar hastalıklarının ve kanserin önlenmesi için gerekli olan bir antioksidandır. Bitkisel ve sıvı yağlarda, kırmızı et, karaciğer, tahıl, tahıl ürünlerinde bulunan E vitamini eksikliğinde kaslar gelişemez. K vitamini, yeşil sebze, çay ve ciğerde bulunan ve kan pıhtılaşmasında önemli bir yeri olan vitamindir. Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar. Normal olarak bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir. Yetersizliğinde pıhtılaşmada sorunlar ve aşırı kanama ortaya çıkar. Vücudumuzdaki bakteriler tarafından da üretilir. Vücudumuzu hastalıklardan korur. Yaraların iyileşmesi için K vitamini gereklidir" şeklinde sürdürdü.

"VİTAMİN EKSİKLİĞİ MUTLAKA GİDERİLMELİ"

Vitamin eksikliğinde sağlık sorunlarının yavaş yavaş ortaya çıktığını söyleyen Dr. Kundakçı, "Zaman içinde yorgunluk halsizlik ve başka şikayetler belirir. Bir sonraki aşamada bedensel rahatsızlıklar görülebilir. Vitamin eksikliği giderilmez ise ölümle sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıklar görülebilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA