VİTAMİN EKSİKLİĞİ UNUTKANLIĞI ARTIRIYOR
Nöroloji uzmanı Dr. Gülten Özdemir; unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri ve beyni genç tutmak için yapılabilecekleri anlattı...
16 Ekim 2013 Çarşamba 12:00
Nöroloji uzmanı Dr. Gülten Özdemir; unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri ve beyni genç tutmak için yapılabilecekleri anlattı:
Bol bol gülün, depresyon, kaygı ve stresi en aza indirin: Güldüğünüzde mutluluk hormonu seratonin çok yükselir, seratonin konsantrasyon ve dikkati artırır, ayrıca onlarca yüz kası çalışır, yüz kaslarına egzersiz yapılmış gibi olur.
Fiziksel egzersiz yapın: Yürüyüş, fitness, yüzme, bisiklet, dans vs.
Dinlenmeye, düzenli tatil yapmaya vakit ayırın: Aşırı bedensel yorgunluk, zihinsel yorgunluğu da getirir ve beraberinde yoğunlaşmış stres ve anksiyeteye neden olur. Dinlenmek ve tatil yapmak kişinin stres, kaygı ve anksiyetesini azaltır. Bilişsel fonksiyonlarını kuvvetlendirir.
Kafeini azaltın: Kahve; aslında kontrollü alındığında zihinsel fonksiyonları olumlu yönde artırıcı etkiye sahiptir, bitkinliği azaltır, dikkati ve uyanıklığı artırır. Fakat bedenin tolore edeceğinde fazla tüketildiğinde, stres, kaygı ve endişeyi artırır, kolesterolü yükseltir. Kalp krizi riskini artırır, yüksek kan basınçlarına neden olur. Ayrıca bazı yiyecek ve içecekler de ekstra kafein içerir; çay, kafeinli meşrubatlar, çikolata vs.
OMEGA 3 OLMAZSA OLMAZ
Bulmaca, zeka soruları, tavla, satranç oyunları ile yaratıcı düşünmeye yönelten zihin oyunları oynayın.
Haftada en az iki kez balık yiyin: Balıkta hafızayı kuvvetlendiren asetil kolin maddesi ve dikkat ile konsantrasyonu artıran, depresyona iyi gelen omega 3 bulunur.
Omega 3 içeren yiyecekler tüketin: Alabalık, beyaz balık, lüfer, ringa balığı, canola yağı, ceviz, Hindistan cevizi, keten tohumu, sardunya, somon, ton balığı, uskumru, yağsız etler ve semiz otu gibi yeşil lifli sebzelerde bulunur. Omega 3 ile düzenli takviye alan çocuklarda, omega 3 etkisi ile hiperaktivite ve konsantrasyon bozukluklarının azaldığı, sinir sistemlerinin daha iyi geliştiği, okul başarılarının arttığı tespit edilmiştir. Omega 3’ün depresyonda da oldukça yararlı olduğu bulunmuştur. Eğer haftada 3 ya da 2 gün düzenli balık tüketmiyorsanız omega 3 takviyesi için her gün 1-2 yemek kaşık keten tohumu tüketilebilir.
ANTİOKSİDAN TÜKETİN
Zeytinyağı kullanın: Antioksidandır, beynin yaşlanmasını geciktirir, çocuklarda beyin gelişimine ve erişkinlerde beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Zengin vitamin içeriği bulunur, vitamin A, E, D, K ihtiva eder.
Fazla Omega 6 içeren (kötü yağlar) yiyecekleri azaltın, dengeleyin: Ayçiçek yağı, biftek, krema, çörek, margarin, mayonez, mısır özü yağı, pastırma, patates cipsi, tereyağı ve yağlı sütü az tüketmek gerekir.
En antioksidan meyve sebzeleri tüketin: Kuru erik, kuru üzüm, yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, çilek, ıspanak, ahududu, Brüksel lahanası, erik, brokoli, pancar, avokado, portakal, siyah üzüm, kırmızı dolmalık biber, kiraz, kivi, soğan, mısır, patlıcan gibi.
AiLENiZE VAKiT AYIRIN
Baş bölgenize, kafatasınıza gelecek travma ve darbelere dikkat edin. Kafa bölgenizi koruyun.
*Sigarayı bırakın. Uyuşturucu maddeler, benzodiazepin (diazepin türü ilaçlar) gibi sakinleşmek, anksiyete giderici amaçla verilen ilaçların uyumak için gereğinden fazla kullanılması bellek fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Hafızada etkili bir madde olan asetil kolin denen sinir hücreleri arası bağlantı kuran kimyasal maddenin azalmasına neden olarak hafızayı bozarlar.
*Hobilerinize, sosyal ilişkilerinize ağırlık verin, arkadaş, akraba ve diğer insanlarla sosyal ilişkilerinizi sürdürün, eğlenmeye vakit ayırın. En önemlisi de ailenize vakit ayırın.
*Kurşun, alüminyum, böcek zehri, insektidler, organik çözücüler, çevresel küf ya da herhangi toksik zehirlerden uzak durun.
Dengeli öğünler yiyin
Vitamin ve minerallerin, vitamin B12, folik asit, vitamin C, tiyamin ve riboflavin eksikliği; kaygı, endişe, sinirlilik, depresyon ve unutkanlığı artırır. İçerisinde bu vitamin ve mineralleri yeteri kadar içeren gıdalar alın. Dengeli beslenemiyorsanız, bu vitaminleri takviye olarak alın.
İşte hangi vitaminleri nasıl alacağınız konusunda size yardımcı olacak liste:
İşte hangi vitaminleri nasıl alacağınız konusunda size yardımcı olacak liste:
*A vitamini: Süt, yumurta ve lifli sebzeler.
*D vitamini: Süt, yumurta, ton balığı ve somon.
*E vitamini: Çilek, sebze ve marul.
*K vitamini: Lifli sebzeler, balık yağı ve et.
*Tiyamin: Mısır gevreği, balık, yağsız et, süt ve tavuk.
*Riboflavin: Mısır gevreği, süt, yumurta, lifli sebzeler ve yağsız et.
*B3 vitamini (niasin): Mısır gevreği, yağsız et ve yumurta.
*Pridoksin (B6): Mısır gevreği, et, muz ve sebzeler.
*B12 vitamini: Balık, yağsız et ve süt.
*Folat: Et, lifli yeşil sebzeler.
*C vitamini: Turunçgiller, çilek türleri, sebzeler.
*Kalsiyum: Süt, peynir, yeşil sebzeler.
*Krom: Tam tahıllar, sebze yağları.
*Demir: Tam tahıllı gevrekler, ceviz türleri, yeşil sebzeler.
*Magnezyum: Tam tahıllar, deniz ürünleri, yeşil sebzeler.
*Selenyum: Tam tahıllar, deniz ürünleri, yumurta, et.
*Çinko: Tam tahıllar, ay çekirdeği.
Uykusuzlar unutkan oluyor
*Aşırı stres altında olmak, anksiyete, yaygın depresyonda olmak, yoğun bir acı, kayıp yaşamak (anne, baba, çocuk, eş kaybı, boşanma, aile içi travma, depremde kayıplar vs ) unutkanlığı artıyor.
*Bazı vitamin eksiklikleri; vitamin B12, folik asit yetmezliği, ağır anemisi olanlarda, kronik süreğen hastalıkları olanlarda (MS hastalığı, chron hastalığı, SLE, Romatoidartrit, kanser hastalığı vs)
*Tiroit bezi yetersiz çalışanlarda
*Beyin tümörü olanlarda
*Başına darbe alanlarda kısa-uzun süreli unutkanlık olabilir; boksörlerde darbe sıklığı fazla olduğundan unutkanlık sık görülür.
*Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu gibi birtakım psikiyatrik hastalıklarda
*Sigara tüketenlerde uyku ilacı denen benzodiazepin grubu ve benzeri ilaç kullananlarda
*Aşırı kahve tüketmek de stresi ve unutkanlığı artırmakta
*Uyku bozukluğu olanlarda, strese bağlı uyuyamayanlarda, uyku apne sendromu olan ve gece bu nedenle kalitesiz uyuyanlarda; gündüz dikkat eksikliği, ciddi konsatrasyon kaybı, uykusuzluğa bağlı aşırı anksiyete ve sonuçta unutkanlıkta artış olur.
Ayak üstü atıştırmak beyne de zarar
Beyin sağlığınızı korumak için kan şekerinin yükselmesini önleyin. Bunun için de glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durun:
*Taze meyve ve sebze yiyin.
*Hazır pilavdan (beyaz pirinçten yapılan) kaçının.
*Şekeri yükselten besinler yerken, onları yükseltmeyen besinlerle birleştirin.
*İşlenmiş besinlerden kaçının.
*Ufak öğünler yiyin, düzensiz büyük öğünlerden uzak durun.
*Her gün sağlıklı bir kahvaltı yapın.
*Stres nedenli yemek yemekten (tıkıştırmaktan) kaçının.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel