23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya11°C
  • İzmir8°C

VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİMİ BİRİMİNE SIKÇA SORULAN SORULAR

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Verimlilik ve Kalite Yönetim Daire Başkanlığı tarafından Verimlilik ve Kalite Yönetimi birimine sıkça sorulan sorular yayımlandı.

Verimlilik ve Kalite Yönetimi birimine sıkça sorulan sorular

10 Eylül 2014 Çarşamba 09:22

T-01 Acil Servis Müracaat Yoğunluğu:  Birliğimize bağlı D rolündeki hastanemizde triaj uygulanmadığı halde değerlendirmeye dahil edilmiş. Muaf tutulmamız gerekmez mi?

Dal hastaneleri ve bünyesinde 1. seviye acil servisi bulunan D grubu hastaneler, mevzuat gereği triaj uygulamak zorunda olmadıklarından göstergedeki yeşil alan oranından değerlendirme dışı tutulur. Bununla birlikte söz konusu hastaneler triaj uyguluyor ise yeşil alan değerlendirmesine dahil edilir. TSİM’e yeşil alan hasta sayısı girildiğinde triaj uygulaması yapıldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla Dal hastanelerinde ve bünyesinde 1. seviye acil servisi bulunan D grubu hastanelerde triaj uygulanmıyorsa yeşil alan hasta sayısı girilmemelidir.

İ-06 Yatak Kullanımı: Yatak kullanımı kriteri hesaplanırken kullanmış olduğumuz alt göstergeler olan yatak doluluk oranı ve yatak devir hızı hesaplamasında; İlgili göstergelerde TSİM’ den almış olduğumuz verilerden yatak sayısı olarak tescilli yatak sayısı mı yoksa kullanılan yatak sayısı mı hesaplamalarda kullanılacaktır?

Aktif yatak sayısı kullanılmaktadır. TSİM’de anadal ve yandal sekmelerinde bulunan aktif yatak sekmesine ilgili ayda kullanılan aktif yatak sayısı girilmelidir.

T-10 Görüntüleme Bekleme Süresi: Görüntüleme hizmetlerini başka bir kamu hastanesinden hizmet satın alma yoluyla temin eden hastanelerin ,mükerrer sayıları engellemek için, cihaz ve çekim sayılarını boş bırakmaları sadece randevu sürelerini girmeleri istendi. Buna göre çekim ve cihaz sayısını 0 olarak beyan eden fakat randevu süresi belirten (0 veya farklı bir rakam) hastanelerimiz bu kriterle ilgili nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır?

İlgili kriter hesaplamasında MKYS ve TSİM’de hastanenize ait herhangi bir cihaz görülmediği takdirde süre dahi belirtseniz Muaf tutulacaksınız.

T-10 Görüntüleme Bekleme Süresi: İlgili dönemde en uzun randevu süreleri alınır diyor. ancak ocak ayında 10 gün ise aralıkta bu süre iyileştirmeler sonucunca 1 güne düşürülse dahi yıl sonunda ocak ayındaki kriter mi alınmaktadır? bu durumda yapılan iyileştirme karneye ancak bir sonraki yıl yansımaktadır?

Gösterge kartları RV:0.04’e göre hesaplanmakta olup, her bir görüntüleme tetkiki için ilgili dönemin ortalama randevu süresi alınmaktadır.

İ-02 Bakanlık Acil Servis Planlamasına Uygunluk:  Acil servis seviyeleri ili ilgili veriler nereden alınmaktadır?

Mevcut seviyeniz TSİM’den tescil bilgileriniz ise Sağlık Tesisleri Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı'ndan temin edilmektedir.

İ-05 Sağlık Bilgi Sistemlerine Veri Gönderimi:  Sağlık Bilgi sistemlerine veri gönderiminden hastanemiz sıfır puan almıştır.Sağlık.Net sisteminde yapılan kontrollerde bu oranın yüksek olduğu görülmüştür. İlgili alanlardaki puan kesintilerinin hatalı olduğu düşünülmektedir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi ve gerekiyorsa yeniden hesaplamasının yapılmasını sağlayıp bizi konu hakkında detaylı olarak bilgilendirebilir misiniz?

Sağlık Bilgi Sistemlerine gönderdiğiniz protokol sayısı istenen protokolden fazla olduğu durumlarda hastaneler sıfır puan almıştır.

Aktif çalışan gün katsayısı nasıl hesaplanmaktadır?

O dönem içinde nöbet izinleri hariç, yıllık izin, mazeret izni, Sağlık Kurulu veya tek Tabip raporlarına istinaden kullanılan hastalık izinleri ve ücretsiz izinler sebebiyle çalışılmayan günler eksik çalışılmış gün olarak kabul edilerek, o dönem içindeki gün sayısından eksik çalışılmış sayılan gün sayısının çıkarılması sonucu bulunan çalışılan gün sayısının, o dönem içindeki toplam gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan katsayıyı, (Örneğin, Ekim dönemi 31 gündür. Personel (1) gün yıllık izin kullanmışsa, eksik günü (1) dir. Çalışılmış gün sayısı 31-1=30 dur. Aktif Çalışılan Gün Katsayısı 30/31=0,96 dır.)

İ-08 Klinikte Bakım Hizmetinde Çalışan Yardımcı Sağlık Personeli Oranı: Bakım hizmeti hangi alanları kapsamaktadır?

Bakım hizmetleri alanına giren birimlerin ayrıntılı listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.tkhk.gov.tr/TR,6278/verimlilik-karnesi-i-08-klinikte-bakim-hizmetinde-calis-.html

Bağlı polikliniklerin verileri bağlı olduğu hastaneden ayrı mı girilmelidir?

Ayrı ÇKYS koduna sahip polikliniklerin verileri ayrı girilmelidir. Fakat hesaplama yapılırken birlikte hesaplanmaktadır.

M-09 Global Bütçe Dışı Diğer Tahsilat / Global Bütçe Dışı Diğer Tahakkuk: Ek puan nasıl hesaplanmaktadır?

EK PUAN: Hesaplanan puan kurumun mali kriterlerden aldığı toplam puana (tavan puanı aşmamak kaydı ile) eklenir. Bu kriter 100 puan üzerinden değerlendirilmekle beraber mali kriterlerin bütününe doğrudan etki etmeden ek puan katsayısı olarak kullanılacaktır. Örneğin bir hastanenin karne Özeti Mali Sağlık Tesisi Puanı 398 olup ek puan düşüldüğünde 298 puan alınmaktadır. 298*1000/900=331 olup, ek puan eklendiğinde 432 puan olarak hesaplanmaktadır.  

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA