20 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa7°C
  • Antalya13°C
  • İzmir11°C

VEREM TEDAVİSİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Bilimadamları vereme karşı sıkça kullanılan bir ilaç üzerinde yapılan araştırmaların bu hastalığa yakalananların tedavi süresini kısaltmaya yarayabileceğini söylüyor.

Verem tedavisinde umut verici gelişme

13 Eylül 2011 Salı 11:19

‘Pirazinamid’ adlı ilaç aktif verem enfeksiyonlarının tedavisinde başka ilaçlarla birlikte kullanılıyor. Şimdiyse doktorlar ilacın nasıl etki gösterdiğini daha iyi anladıklarını, bu yeni bulguların verem tedavisinde çığır açacak nitelikte olduğunu söylüyor.

Günümüzde aktif verem enfeksiyonlarının standart tedavisi, altı ay boyunca dört farklı ilacın birarada kullanılmasıyla yapılıyor.

Kırk yıl önce ise verem tedavisi çok daha uzun sürüyordu. Uzmanların büyük buluş olarak nitelediği ilacın kullanımıyla durum değişti.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde verem araştırmalarının başkanı olan Doktor Clifton Barry, “Pirazinamid, daha önce iki yıl olan tedavi süresinin altı aya indirilmesini sağladı. Bu 1970’li yıllarda büyük bir buluştu,” diyor.

Doktor Clifton Barry uzmanların Pirazinamid’in tek başına verem bakterisini öldürmediğini uzun zamandır bildiğini söylüyor. Ancak yeni araştırma, ilacın verem mikrobunun belirtilere yol açmayan pasif halini öldürdüğünü ortaya çıkardı.

Doktor Barry, moleküler seviyede Pirazinamid’in nasıl etki gösterdiğinin daha iyi anlaşılmasıyla bilim adamlarının bu ilacın daha güçlü şeklini tasarlayabileceğini, bunun da altı aylık tedavi sürecini iki aya indirebileceğini söylüyor: “Daha önce deneysel bir yaklaşım vardı. İstediğiniz ilacı deniyor, bakterilerin daha çabuk yok olup olmadığını ya da çoğalıp çoğalmadığını izliyordunuz. Şimdiyse Pirazinamid’in moleküler mekanizmasına ilişkin bilgilerimizle yeni yaklaşımları deneyebiliyoruz.”

Doktor Barry Pirazinamid’in bu yeni kullanım şeklinin tüm dünyada verem salgınını ortadan kaldırabileceğini söylüyor. Dünya nüfusunun üçte birinde verem mikrobu mevcut. Sekiz milyon kişi aktif verem hastasıyken 2 milyar kişi verem mikrobunun aktif olmayan şeklini taşıyor ve verem belirtileri göstermiyor.

Doktor Barry, “Aktif vereme dönüşen her vakanın aslında en az on kişiye daha verem bulaşması anlamına geldiğini unutmayın. Bu on kişiyi tedavi etmek yerine belirti göstermeyen ancak mikrobu taşıyanları tedavi edersek vereme yakalananların sayısını azaltmada büyük başarı sağlarız.”

Diğer uzmanlar da küresel verem salgınının önüne geçmenin en iyi yolunun uygulanan tedavinin, daha iyi teşhis yöntemleriyle birarada kullanılması olduğunu söylüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA