27 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa10°C
  • Antalya7°C
  • İzmir11°C

VATANDAŞ MAKBUZ İSTİYOR, ECZACI YOK DİYOR

Geriye dönük muayene katılım ücretlerini tahsil etmekle görevlendirilen eczaneler, 150 liraya varan tutarlarda ödeme yapmak zorunda kalan vatandaşa makbuz veremiyor. Vatandaşın, "Yaptığımız bu ödemeyi nasıl kanıtlayacağız ?" sorusu ile karşılaşan eczacı,

Vatandaş makbuz istiyor, eczacı yok diyor

30 Ekim 2009 11:24

Geriye dönük muayene katılım ücretlerini tahsil etmekle görevlendirilen eczaneler, 150 liraya varan tutarlarda ödeme yapmak zorunda kalan vatandaşa makbuz veremiyor. Vatandaşın, "Yaptığımız bu ödemeyi nasıl kanıtlayacağız ?" sorusu ile karşılaşan eczacı, fiş veremediği için güvenilirliğini yitirmekten şikayetçi. Bazı eczacılar, vitrinlerine 'Muayene katılım paylarının eczanemiz ile ilgisi yoktur.' yazısı asmaya başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, 1 Ekim'de uygulamaya başlanan, geriye dönük muayene katılım ücretlerinin eczaneler tarafından tahsil edilmesi uygulaması, eczacı ve vatandaştan tepki almaya devam ediyor.

İlaç almak için eczaneye gittiğinde, 2 - 3 liralık reçete için 150 liraya varabilen tutarlarda ödeme yapmak zorunda olduğunu öğrenen vatandaş, yaptığı bu ödeme karşılğında makbuz istiyor. Vatandaş, ödediği yüksek ücretlerin sıkıntısı bir yana, "Sistemde bir arıza çıkarsa, yaptığımız ödemeyi nasıl kanıtlayacağız ?", "Yarın tekrar ezcaneye geldiğimizde, bizden yeniden para istenmeyeceğini nereden bileceğiz ?" endişesi taşıyor.

İlaç bedeli 2-3 lira iken vatandaştan 30 ile 100 liraya kadar katılım payı istenebildiğine dikkat çeken Altun Eczanesi sahibi Satı Sultan Altun, vatandaşın 'haklı olarak' verdiği parayı belgelemek istediğini ifade etti. Tahsil ettikleri geriye dönük muayene katılım payları için fiş ya da makbuz verme yetkileri bulunmadığı, bu durumdan dolayı da tartışma çıkabildiğini aktaran Altun, "Uygulama ile hastanın eczacıya güveni sarsılıyor. Her hastaya 10-15 dakika boyunca, uygulamayı anlatmak zorunda kalıyoruz. Bazen kişi ilacı alıyor, akşam da eşi gelip hesap soruyor. Bu defa da tekrar ona anlatıyoruz. " diye konuştu.

Bazı eczaneler, bulundukları yerin gelir seviyesinin düşük olması nedeniyle daha fazla sorun yaşıyor. Eczanesinin böyle bir bölgede bulunduğunu belirten Engürü Ezcanesi sahibi Ömer Faruk Erdoğan, hastaların çoğu zaman ilaçlarını alamadığını söyledi. Toplam 5 liralık bir reçete için 30-40 TL, bazen de 160 TL'lik muayene ücreti çıkabildiğine dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: "Muayene katılım payları için hastaya fiş veremediğimizden dolayı, eczaneye güvensizlik had safhaya çıktı. Bir kaç gündür vitrinime, muayene katılım payının eczane ile ilgili olmadığının belirtildiği yazıları asmaya başladım. Benim başıma, şükür gelmedi ama bazı eczanelerde çok ciddi kavgalar bile olduğunu duyduk."

Bazı hastaların katılım paylarını kredi kartı ile ödemek istediklerini ifade eden Erdoğan, "Bu durum eczaneyi zor durumda bırakıyor. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, fiş kesilmek zorunda. Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir tebliğ çıkarmasına rağmen, pratikte bu uygulanamıyor. Kredi kartına fiş kestiğimizde, para bizim kasamıza girmemesine rağmen, KDV ödemek zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

TEB: ECZACILAR ZORLA TAHSİLDAR HALE GETİRİLDİ

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, geriye dönük katılım paylarının tahsilatı için görevlendirilen eczanelerin vatandaş ile karşı karşıya bırakıldığını belirtti. Hastalara bir senelik borcun çıkartılabildiğine dikkat çeken Çolak, "Hastalar eczacılara patlıyorlar." diye ifade etti.

Ezcacıların zorla tahsildar hale getirildiğini söyleyen Çolak, "Vatandaş yaptığı ödemeye karşılık fiş istiyor ancak bunu veremiyoruz. İlaca fiş verebiliyoruz ama katılım ücretlerinde böye bir uygulama yok. Vatandaş da bu durumda ödeme yapmak istemiyor." şeklinde konuştu.

Farklı reflekslerle karşılaştıklarını aktaran Çolak, "Bazıları kızıp, bağırıp çağırıyor. Bazıları, kızgınlıkla o eczaneden almıyor, başka eczaneye gidiyor ve oradan ilacı alıyor. Ya da ilacı hiç almıyor. Bazıları da ilaç ucuz ise geçmişe dönük katılım paylarını ödememek için, reçetesiz olarak ilacı alıyor." diye konuştu. Çolak, eczanelerin katılım paylarını tahsil etmesi uygulamasına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

TEİS: MUAYENE ÜCRETLERİ ECZANE DEĞİL, SGK KASALARINA AİT

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan ise, "Muayene ücretleri eczane kasalarına değil, SGK kasalarına aittir." sözlerinin altını çizdi.

Saydan, muayene ücretleri için fiş veya fatura veremediklerinden dolayı hastaların gözünde güvenilirliklerinin azaldığına vurgu yaptı. Muayene ücretleri nedeniyle çoğu hastanın vatandaşın sağlık ocaklarına ve aile hekimlerine gidemediğini kaydeden Saydan, şunları söyledi:

"Muayene olsalar bile ilaçlarını alamıyorlar. Anadolu'da ve taşrada vatandaşlar, eczanelerimize muayene ücretlerini ödeyemedikleri için veresiye yazdırmaya çalışıyorlar." Vatandaş ile karşı karşıya getirilmek istemiyoruz. Gerek biz eczacıları gerekse vatandaşımızı mağdur eden muayene katkı paylarının acilen kaldırılması gerekir. Yapılan yasal başvuruların sonucunun vatandaşlarımız için olumlu olacağı inancındayız."


Zaman


Yorumlar
SON DAKİKA