25 Kasım 2024
  • Ankara-3°C
  • İstanbul3°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir4°C

UZMANLARDAN, KAN DOLAŞIMINI ARTIRMANIN YOLU...

Haftada 3 gün 30-45 dakikalık masaj kollajen liflerin esnekliğini artırarak yaşlanmanın deri üzerindeki etkilerini geciktiriyor.

Uzmanlardan, Kan dolaşımını artırmanın yolu...

20 Haziran 2010 Pazar 23:59

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özlem Güngör, meme kanseri geçirenlerin de masaj yaptırabileceğini belirterek `Koltuk altı lenf bezlerinin alınmasıyla oluşan ödeme karşı masajı öneriyoruz` diyor...


Yumuşak dokuların elle tedavi edilmesi yöntemi olarak masaj, vücutta mekanik, fizyolojik ve psikolojik etkiler oluşturuyor. Bilinçli yapılan masaj kan dolaşımının artırılmasını, vücuttan toksinlerin atılmasını, dokuların yenilenmesini sağlıyor.


Masajın vücudun anatomik yapısına uygun olarak yapılmasını tavsiye eden Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi`nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özlem Güngör, `Genel olarak masaj, kişide gevşeme, rahatlama ve dinlendirme sağlar. Bu masajın kas-iskelet sisteminin hastalıklarında gergin kaslardaki spazmı azaltma etkisi vardır. Ayrıca kan dolaşımını artırarak dokularda beslenmeyi sağlama, ödem çözücü etki oluşturuyor` ifadesini kullandı.


ÖDEMİ AZALTIYOR


Bilinen masaj tiplerinin klasik, konnektif doku, manuel lenf drenajı, thai, aromaterapi masajı olduğunu söyleyen Dr. Güngör, meme kanseri geçiren hastaların da masaj yaptırabileceklerini ifade etti. Dr. Güngör , `Koltuk altı lenf bezlerinin alındığı durumlarda özelikle kolda ödem geliştiğinde manuel lenf drenaj tekniği uygulanıyor. Bu masajda hasta eğitimi de yapılarak masaj dışında kalan aralıklarda hastanın ödeminin de azalmasına katkısı olabiliyor` dedi.


UZMANDAN DESTEK ALIN


Bel ve boyun fıtıklarında uygulanacak masajın özellikle hekim gözetiminde ehli kişiler tarafından yapılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Güngör, `Eğitimsiz kişiler tarafından yapılan masajçekme gibi uygulamalarda kalıcı bozukluklar karşımıza çıkabilir` uyarısında bulundu.


ALIŞKANLIK YAPMAZ


Düzenli yapılan masajın deride kan dolaşımını artırarak toksinlerin atılmasını sağladığını söyleyen Dr. Güngör, `Yine hormonlar üzerindeki etkisiyle stresi yok eder ve uyku düzensizliğinde olumlu etkileri vardır. Hiçbir ağrımız olmasa da masaj yoluyla genel gevşeme ve rahatlama sağlandığından sağlıklı kişilere de yapılabilir. Masajın alışkanlık yapıcı özelliği yoktur` şeklinde konuştu.


YÖNÜ MUTLAKA KALBE DOĞRU OLMALI


Masajının nasıl yapıldığının da önemli olduğunu dile getiren Dr. Özlem Güngör, `Örneğin masajın yönü çok önemli. Masajın yönü kalbe doğru olmalıdır. Önce kalbe yakın bölgelerle başlanıp giderek uzaklaşılmalıdır` dedi.


NE ZAMAN MASAJ YAPILMAMALIDIR?


Masajın ne zaman yapılmaması konusunun da önemli olduğunu dile getiren Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özlem Güngör, aşağıdaki durumlarda masajın yapılmasının sakıncalı olduğunu söyledi: n Masaj uygulamaları akut dönem açık yara ve kırıklar üzerinde, n Kas ve tendon yaralanmalarının akut döneminde, n İltihaplı romatizmaların aktif döneminde, n Deri ve damar iltihaplanmasının olduğu bölgeler üzerine ...


Yanlış uygulamalarda ağrı artabilir, kas-tendon gibi dokulardaki yaralanmalar ilerleyebilir, enfeksiyon kaynağı mikroorganizmalar vücudun diğer bölümlerine ilerleyip başka odaklarda yeni enfeksiyonlar ortaya çıkarabilir.
 

Yorumlar
SON DAKİKA