21 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya14°C
  • İzmir16°C

UYGULAMA OCAK AYINDA BAŞLIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel hastaneleri sınıflandırmak için çeşitli standartlar belirledi.Hastaneler, hasta haklarına verdikleri önem, yatak başına düşen hemşire sayısı, ameliyathane oda sayısı, hasta ve çalışan güvenliği gibi unsurlar dikkate alına

Uygulama Ocak ayında başlıyor

16 Kasım 2009 Pazartesi 09:37

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel hastaneleri sınıflandırmak için çeşitli standartlar belirledi.Hastaneler, hasta haklarına verdikleri önem, yatak başına düşen hemşire sayısı, ameliyathane oda sayısı, hasta ve çalışan güvenliği gibi unsurlar dikkate alınarak puanlanacak.

Puanı yüksek olan hastaneler, sigortalılardan yüzde 70'e kadar fark ücreti talep edebilecek. Zaman'ın haberine göre, Kurulacak komisyon, bütün hastaneleri, 0 ile 1.000 puan arasında değerlendirecek. 0-200 puan arası olanlar E grubu, 200-400 arası olanlar D grubu, 400-600 arası olanlar C grubu, 600-800 arası olanlar B grubu ve 800-1.000 puan arası alanlar A grubu hastaneler olarak sınıflanacak. E grubu hastaneler yüzde 30 fark ücreti alabilirken bu oran, hastanenin sınıfına göre yüzde 40, 50, 60 ve 70'e kadar çıkabilecek. En üst gruptaki A grubu hastaneler yüzde 70'e kadar fark ücreti alacak. Hastaneler yılda bir kez puanlanacak. Hizmet kalitesini düşüren özel hastanenin puanı kırılıp bir alt gruba gönderilecek. Böylece alacağı fark ücreti de düşecek.

SGK'nın hazırladığı özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinin sınıflandırılmasına ilişkin yönergeye göre öncelikle sağlık hizmeti sunucularını puanlamak üzere bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyonda SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı temsilen ikişer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni temsilen ise bir üye olmak üzere 5 üye görev yapacak. Hastaneler, her bir faktörden aldıkları puanların toplanması sonucu 1.000 puan üzerinden değerlendirilecekler. Bu faktörler, hizmet kalitesi, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, kapasite ve çalışan hakları ana başlıklarından oluşacak. Hastanelerin alacakları fark ücretine esas teşkil edecek sınıflandırma yapılırken ana başlıkların yanı sıra birçok alt unsur değerlendirilecek. Örneğin hastanelerin kapasitesi hesaplanırken toplam yatak sayısı, toplam yoğun bakım yatak sayısı, yatak başına düşen kapalı alan, ameliyathane oda sayısı ve yatak başına düşen hemşire sayısı dikkate alınacak. 25 ve altı yatak kapasitesine sahip hastaneye 4 puan verilirken 100 üzerinde yatak kapasitesi olan hastane 20 puan alacak. Aynı şekilde ameliyathane oda sayısı 1 olan hastane 1 puan alırken, 5 odası olan 8 puan alacak.

Yeni sisteme göre hastane, çalışanlarına ne kadar yüksek maaş öderse o kadar çok puan alacak. Bu kriterde hastanenin çalışanları adına yatırdığı sigorta primi dikkate alınacak. Böylece sağlık kuruluşlarının çalıştırdıkları personelin sigorta primlerini tam yatırmaları teşvik edilecek. Primini tam yatıran hastane, bir üst grupta yer alma şansını yakalayıp daha yüksek fark ücreti alabilecek. Hastaneler, her yıl 1 Ocak itibarıyla aldıkları hastane puanını hastaların görebilecekleri bir yere asacaklar. Böylece özel hastaneler, kendi içlerinde sundukları hizmet kalitesine, büyüklüklerine, sahip oldukları uzmanlık alanlarına göre gruplanmış olacak. Yüksek fark ücreti uygulaması 1 Ocak'tan sonra yürürlüğe girecek.


samanyoluhaber.com

Yorumlar
SON DAKİKA