22 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

ÜROLOJİ UZMANI UYARDI: “TAŞ HASTALIĞI TEDAVİSİ GECİKTİRİLDİĞİNDE BÖBREK YETMEZLİĞİ ORTAYA ÇIKABİLİR”

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, böbrekte oluşan taşların tedavisi geciktiğinde kişide böbrek yetmezliği oluşabileceğini, bu yüzden taş hastalığının...

Üroloji Uzmanı Uyardı: “Taş Hastalığı Tedavisi Geciktirildiğinde Böbrek Yetmezliği Ortaya Çıkabilir”

18 Kasım 2023 Cumartesi 13:29

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, böbrekte oluşan taşların tedavisi geciktiğinde kişide böbrek yetmezliği oluşabileceğini, bu yüzden taş hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Sık görülen ve dayanılmaz ağrılara sebep olduğu bilinen börek taşlarının ihmal edilememesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu altını çizen Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzm. Doç. Dr. Önder Çinar, önemli açıklamalarda bulundu.

"1,5 santimetre uzunluğunda taşları kendiliğinde düşürmek mümkün değildir"

Doç. Dr. Önder Çinar, taş tedavi ile ilgili şunları söyledi:

"Böbrekte oluşan tüm taşların tedavi edilmemesi gerekmemektedir. Ancak hastada yan ağrısı, idrarda kanama gibi şikayetler ortaya çıkarttığında, böbrek fonksiyonlarında bozukluk, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hastanın günlük aktivitesini bozan durum gibi şikayetleri ortaya çıktığında kişinin taşlarının tedavi edilmesi gerekir. Taş tedavisi günümüzde kapalı yöntemlerle yapılabilmektedir. Artık taş hastalığında açık cerrahinin yeri kalmamıştır. Taşlar eğer 6 milimetreden küçükse kendiliğinden düşebilirler. Kişinin gün içinde sıvıyı fazla tüketmesiyle, parmak uçlarında zıplamasıyla küçük taşları düşürmesi mümkündür. 6 milimetreden büyük taşları veya böbreğin alt kısmında yer alan taşları 1, 1,5 santimetre uzunluğundaki taşları kendiliğinden düşürmek mümkün değildir. Mutlaka müdahale gerekir. Kişinin günlük bir buçuk 2 litreden fazla sıvı alması, 1 bardak suya limon sıkarak içmesi, C vitamininden yüksek beslenmesi gibi faktörler kişinin taş oluşumunu azaltacaktır. Büyük taşları düşürmek diyetle mümkün değildir. Taş hastalığının tedavisi geciktirildiğinde kişide böbrek yetmezliği gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden taş hastalığını mutlaka tedavi etmek gerekir. Kişi eğer taşını kendiliğinden düşürebilecekse kişinin taşı düşürebileceği tedavilere başlıyoruz. Eğer mümkün değilse kişiye kapalı ameliyat yöntemi sunuyoruz. Bunlar arasında idrar kanalından girerek böbrekteki taşları kırmaktan tutun, daha büyük taşlar için kişinin sırtından yarım veya 1,5 santimetrelik kesiler yapılarak ve böbreğe girilerek taşın tamamen temizlenmesini sağlayacak tedaviler mevcuttur. Kişide yan ağrısı, idrarda kanama, bulantı, kusma gibi durumlar olduğunda kişide taş hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir. Günlük sıvı tüketimi az olduğunda, özellikle coğrafi bölgelerde, Karadeniz Bölgesi'nde ya da güney bölgelerde yaşayanlarda taş hastalıkları sık görülmektedir. Özellikle bu bölgede yaşayan kişilerin sıvı tüketmesi önemlidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA