04 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa13°C
  • Antalya11°C
  • İzmir13°C

ÜRETİCİ FİRMALARIN VE ECZA DEPOLARININ PTS BİLDİRİMLERİ HAKKINDA DUYURU

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından Üretici firmaların ve ecza depolarının PTS bildirimleri hakkında duyuru yayımlanmıştır.

Üretici firmaların ve ecza depolarının PTS bildirimleri hakkında duyuru

29 Şubat 2012 Çarşamba 09:32

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından Üretici firmaların ve ecza depolarının PTS bildirimleri hakkında duyuru yayımlanmıştır;

Üretici Firmaların ve Ecza Depolarının Dikkatine

Bilindiği üzere Faz 1 sürecinde PTS bildirimleri zorunlu tutulmamış, PTS bildirimlerinin yapılıp yapılmayacağı paydaşlar arasındaki ikili anlaşmalara göre serbest bırakılmıştır.

Faz 2 ile birlikte tedarik zincirinin her basamağında yapılan bildirimlerin yapılması zorunlu hale geldiği için, PTS bir zorunluluk haline gelmiştir. Fakat üretici firmaların ve ecza depolarının birbirlerine mal gönderirken PTS bildirimi yapmamaları, alıcı tarafı zor durumda bırakacaktır.

Üretici firmalar ve ecza depoları, 1 Mart tarihinden itibaren üreticilerden mal alırken PTS paketi talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda üretici firmalar ve ecza depoları gereken PTS bildirimini yapmakla yükümlüdür, aksi takdirde alıcı paydaş gelen ürünleri kabul etmeme hakkına sahiptir.

Ayrıca PTS XML dosyası oluşturulurken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Bir PTS paketinde tek bir XML dosyası gönderilmedi ve bu XML dosyası tek bir irsaliyeye ait olmalıdır.
  • Agregasyonu yapılmış ürünlerin satış bildiriminin yanında PTS bildiriminin de mutlak surette yapılması gerekmektedir.
  • shipTo alanı her ne kadar zorunlu bir alan olmasa da, bazı ecza depolarının iş akışı içerisinde önem teşkil etmektedir. Bu sebeple firmalar mümkün olan durumlarda bu alanı doldurmalı, bu alandaki bilginin doğruluğundan emin olmalıdır.
  • Paydaşlar tarafından gönderilen paket içindeki ürünler ile fiziksel ürünlerin tutarsız olması ticareti sekteye uğratacaktır. Paydaşlar birbirlerine gönderecekleri paketleri oluştururken, yalnızca fiziksel olarak gönderdikleri ürünleri pakete eklemeleri ve gönderecekleri bütün ürünleri pakete dahil etmeleri gerekmektedir. PTS ile alınan ürün listesi ile fiziksel olarak alınan ürünler arasında farklılıklar olması durumunda paydaşlar ürünleri kabul etmeme hakkına sahiptir.
  • Gönderimi yapılan taşıyıcıların üzerine SSCC barkodunun basılması ve bu bilginin PTS XML dokümanındakiyle tutarlı olması çok büyük önem arzetmektedir. Zira dokümandaki taşıyıcıların(carrier) “carrierLabel” değişkenine SSCC’nin yazılmaması agregasyonun alıcı tarafta algılanamamasına sebep olmaktadır. Agregasyonun karşı tarafta sonraki transferler için kullanılacağı unutulmamalıdır. Ayrıca SSCC’nin üretilirken barkod standartlarına uyulması gerekmektedir. (bkz: Beşeri İlaçlar Barkod Uygulama Klavuzu)
  • PTS paketinde gönderilen ürünlerin son kullanma tarihi bilgileri, ürünlerin gerçek son kullanma tarihi bilgileri ile tutarlı olmalıdır.
  • PTS için XML dosyaları hazırlanırken PTS için yayınlanmış olan XSD standartlarına uygun hazırlanmalı, dosyanın hiyerarşik yapısı bu standartlara uygun olmalıdır. PTS paketi hazırlayan paydaşlar, paketi göndermeden paket içinde yer alan XML dosyasını bu standartlara göre mutlaka doğrulanmalıdır.


Üretici firmalarımızın ve ecza depolarımızın bu konulara dikkat etmeleri önemle duyurulur.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA