10 Ocak 2025
  • Ankara-1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa4°C
  • Antalya8°C
  • İzmir10°C

ÜNLÜLERİN DİYETİSYENİ ANLATIYOR

Mendili adeta aksesuar gibi elinden düşürmeyen, kırmızı burunlu ve sürekli hapşıran kişiler… Hazır olun! Bir sıcak bir soğuk seyreden havalarda nezle ve grip gibi kış aylarının korkulu hastalıklardan doğru bir ...

Ünlülerin diyetisyeni anlatıyor

11 Aralık 2010 Cumartesi 15:10

Mendili adeta aksesuar gibi elinden düşürmeyen, kırmızı burunlu ve sürekli hapşıran kişiler… Hazır olun! Bir sıcak bir soğuk seyreden havalarda nezle ve grip gibi kış aylarının korkulu hastalıklardan doğru bir beslenme programıyla kurtulabilirsiniz.

Zuhal Olcay, Ali Sunal, Gökçe Bahadır, Metin Özülkü, Şebnem Bozoklu, gibi pek çok ünlünün beslenme danışmanlığını yapan Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, kış boyunca havuç, bal kabağı, Domates ve yulaf gibi bağışıklık sistemini güçlendirici sebzelerin ve C vitamini açısından zengin turuncu sebzelerin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyledi. Gürhan'a göre ıspanağın içindeki demirden daha fazla yararlanmak için ıspanakla beraber portakal suyu içilmesi gerekiyor. Doğal antibiyotik sarımsağı ise haftada 2- 3 kez tüketmek vücut direncini artırıyor.

İşte bağışıklık sistemine güç katan sofranızdan eksik etmemeniz gereken besinler:

Domates: Düzenli domates tüketen insanların enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğu tespit edilmiştir.

Havuç: Vücutta A vitaminine çevrilebilen beta-karotenden zengin olması nedeniyle kışın bağışıklık sistemimize güç veren sebzeler arasındadır. Beta-karotenin etkinlik gösterebilmesi için havuç salatanıza bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Yoğurt: İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurdun düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Günde 1-2 su bardağı yoğurt özellikle kış aylarında ihal etmemeniz gereken besinlerin başında geliyor.

Yulaf ezmesi veya yulaf ekmeği: yulafın içinde bulunan beta-glukan isimli diyet lifinin hastalıklara karşı direnci artırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Kış süresince kahvaltılarda haftada 1-2 defa yulaf ezmesi ve öğünlerinizde 1-2 dilim yulaf ekmeği tercih ederek hastalıklardan korunabilirsiniz.

Kuruyemişler: İçerdikleri yoğun magnezyum, çinko, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılılar. Fakat içerdikleri enerji miktarı fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir.

Karbonhidratı eksik etmeyin: Karbonhidrat eksikliği kişinin kendini bitkin hissetmesine neden olur. Çünkü vücudun başlıca enerji kaynağı karbonhidratlardır. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengede olan menülerin tercih edilmesi gerekir.

Turuncu sebzeler: Kış ayları boyunca turunçgiller, havuç ve bal kabağı turuncu sebze ve meyveler A vitamini öncüsü ve güçlü bir antioksidandır. Turunçgiller C vitamini açısından da zengindir. C vitamini bağışıklık hücrelerinin yapımında görev aldığı için, bizi hastalıklara karşı koruyan bir vitamindir. Yalnız C vitamini vücutta depolanamaz bu nedenle besinler ile düzenli olarak her gün mutlaka alınması gereklidir.

Ispanakla portakal suyu için: Pazı, roka, brokoli ve ıspanak gibi kış sebzeleri beslenmemiz açısından son derece önemli rollere sahiptir. Ispanak demir minerali açısından da zengindir. Fakat içerisinde bulunan demir vücutta zor kullanılan demir çeşididir. Ispanak yemeği tüketirken içinde yer alan demirden daha fazla yararlanmak adına yapmanız gereken yemeğin yanında taze portakal suyu, domates, patates püresi gibi C vitamininden zengin bir besin kaynağı tüketmek ve az miktarda da olsa et çeşidi tüketmektir. Bu şekilde düzenlenmiş bir karışım öğün ile ıspanaktaki demirden maksimum yararlanmış olursunuz.

Patates enerji katar: Turp, kereviz, yer alması ve patates gibi sebzeler ile kış sofralarımıza lezzet ve sağlık katabiliriz. Kök sebzeler birçok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca içeriklerinde bulunan antioksidan öğeler ile vücudumuzu serbest radikallere karşı güçlü hale getirirler. Kışın antioksidanların düzenli alımı kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar. Patates potasyum ve C vitamini içeriği ile son derece sağlıklı bir sebzedir. Patatesin C vitamini içeriğinin kabuğa yakın kısmında bulunduğu unutulmamalıdır.

Soğan, sarımsak doğal antibiyotik: Soğan ve sarımsakta kış ayının vazgeçilmez sebzelerindendir. İçerdikleri kükürtlü bileşenler sayesinde soğan ve sarımsak antibiyotik özelliğe sahiptir, vücut direncinizi artırır.

Günde 15 bardak su: Kışın su tüketimimiz de belirgin bir düşüş olur. Fakat susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi, su içmeye özen göstermeliyiz. Günde 8–15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak.

Kafeinden uzak durun: Aşırı tüketildiklerinde vücut su dengesini de bozabilen bu tür içecekler yerine su, taze meyve suyu ve ayrana yönelebilirsiniz.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA