16 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya9°C
  • İzmir9°C

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN BORCU 1 MİLYAR TL

Üniversite hastanelerinin 1 milyar TL'yi aşan borçlarının sağlık hizmetlerini aksatabileceği bildirildi.

Üniversite Hastanelerinin Borcu 1 Milyar TL

01 Temmuz 2010 Perşembe 13:30

Üniversite hastaneleri finansal açıdan zor günler yaşıyor. Hastanelerin sarf ve tıbbı malzeme olmak üzere toplam 1 milyar lira borcu bulunuyor.

Bu durumun, vatandaşa verilen sağlık hizmetinde aksaklıklara yol açması ise kaçınılmaz.

Üniversite Hastaneleri Birliği, sorunun, üniversitere ek kaynak sağlanarak çözüleceğini ifade ediyor.

Üniversite hastanelerindeki finansal sorun, Türkiye’nin gündemine geldi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Üniversiteler Birliği Başkanı Profesör Yunus Söylet, üniversite hastenelerinin içinde bulunduğu durumu "batıyoruz" diye ifade etti.

"Üniversite Hastanelerinin Borcu 1 Milyar TL"
Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. S. Haluk Özsarı, "Coğrafi dağılımı Türkiye’nin tüm bölgelerine uyan eski kurulmuş olan 10 tane üniversitenin toplam yüzde 42’sini oluşturduğu 1 milyar Türk Lirası’nı aşan üniversite hastanesi borcu var" dedi.
Özsarı, "Eğer hastanelerimizin sürdürülebilir yapısını, finansal yapısını sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığınız ödemelerle sağlamaya çalışırsanız ne yazık ki bugün yaşadığımız sıkıntıları yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Sorun, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üniversite hastaneleri ile devlet hastanelerine, uygulanan sağlık hizmetleri için aynı fiyatlandırmayı yapmasından kaynaklanıyor.

Üniversite hastaneleri, sağlık hizmetinin yanısıra eğitim de uyguladıkları için masraflarının daha ağır olduğunu söylüyor. Borçların büyük bölümü sarf ve tıbbı malzeme sektörüne.

TÜMDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Özkan, "Bu artık sorun olmaktan çıktı. Kriz haline geldi. Bugün 24 ayda yani 2 yılda alacaklarımızı alamadığımız üniversite hastaneleri var. Firmalarımızın üniversiteleri finanse edecek gücü kalmadı" diye konuştu.

Üniversite Hastaneleri Birliği ise bu soruna çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Tıp eğitimi için üniversitelere ayrı kaynak aktarılmasını öneren Haluk Özsarı, "Araştırmalar için de ayrı bir kaynak aktarılmalı." dedi.

TÜMDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Özkan da "Beyaz safya açılması lazım, milat yapılması lazım. Devletimizin hükümetimizin ek finansel imkan yaratarak bu borçları sıfırlaması lazım" şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA