27 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

ÜNİVERSİTE BİTİRENE 673 LİRA ZAM

Kamuda çalıştığı bölümle ilgili 2 ya da 4 yıllık üniversite bitiren memur özel hizmet tazminatını ikiye katlıyor. Meslek lisesi elektrik bölümü mezunu bir memur 4 yıllık elektrik mühendisliğini bitirdiğinde maaşı 673.39 TL artıyor.

Üniversite bitirene 673 lira zam

08 Mart 2013 Cuma 17:19

Lise mezunu olan bir memur 2 veya 4 yıllık üniversite bitirirse yeni derece ve kademe alıyor. Üst öğrenimi bitiren memur, yeni derece ve kademesi ile varsa yeni derecesinin ek göstergesi üzerinden maaş almaya başlıyor. Bu konuda memurların imdadına açık öğretim fakültesi yetişiyor.

Örneğin; lise mezunu 3’üncü derece şef olan Necla Hanım, iki yıllık bir yüksekokulu bitirirse, 1’inci dereceye çıkabiliyor. Lise mezunu olarak 3’üncü derecede 800 ek gösterge nedeniyle maaşı 59.07 TL artan Necla Hanım 1’inci derece çıktığında 2200 ek göstergeden maaş almaya başlıyor. 2200 ek gösterge, maaşına 162.44 TL olarak yansıyor. Böylece lise mezunu olan Necla Hanım’ın 2 yıllık yüksekokulu bitirmesi maaşında, sadece ek gösterge açısından brüt 103.37 TL artış sağlıyor.

Sağlıkçının kazancı daha fazla
Özellikle ‘teknik hizmetler sınıfı’ ile ‘sağlık hizmetleri sınıfı’nda görev yapan memurların çalışırken üniversite bitirmeleri halinde maaşlarında ciddi artışlar oluyor. Üniversitenin çalıştıkları bölümlerle ilgili olması halinde bu memurlara kadrolara atanma şartı olmadan özel hizmet tazminatı da veriliyor. Ancak teknik ve sağlık hizmetlerinde çalışanlar kendi bölümleriyle ilgili olmayan bir üniversite bitirirlerse zam ve tazminat alamıyorlar.

Örneğin; iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu ‘tekniker’ olarak bir kamu kurumunda çalışan Ahmet Bey, dört yıllık işletme bölümünü bitirirse, derece ve kademesi 4 yıllık üniversite bitiren memurun seviyesine yükseltiliyor. Ama Ahmet Bey’in bitirdiği üniversite kendi bölümüyle ilgili olmadığı için özel hizmet tazminatı alamıyor.

Mesleki öğrenimi YÖK belirliyor
Teknik ve sağlık kadrolarında çalışanların bitirdikleri üst eğitimin (2 veya 4 yıllık üniversite) bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst eğitim sayılıp sayılmadığına YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) karar veriyor. YÖK zaman zaman aldığı kararlarla, hangi bölümlerin mesleki üst öğrenim sayılacağına karar veriyor. Kurumlar da bu karara uyuyor. Teknik ve sağlık hizmetleri dışındaki bölümler için mesleki sayılacak üst öğrenim tespiti bulunmuyor. Diğer hizmet sınıflarında özel hizmet tazminatı genel olarak unvana göre ödeniyor.

Kadroya atanmasa da 420 lira alıyor
ÖRNEK: 2 yıllık elektrik bölümü mezunu olan 4’üncü derece ‘tekniker’ olarak görev yapan Mehmet Bey 4 yıllık elektrik mühendisliği bölümünü bitirirse, ‘mühendis’ kadrosuna atanmamış olsa dahi mühendislerin yararlandığı özel hizmet tazminatından yararlanıyor. Bu durumda Mehmet Bey teknikerken 100 gösterge üzerinden 701.45 TL özel hizmet tazminatı alırken, elektrik mühendisliğini bitirince 160 gösterge üzerinden 1122.32 TL özel hizmet tazminatı alıyor. Bu durumda Mehmet Bey’in maaşı 420.87 TL artıyor.

Gösterge 160’a çıkıyor
ÖRNEK: Meslek lisesi elektrik bölümü mezunu olan ve 4’üncü derece ‘teknisyen’ olarak çalışan Murat Bey, 4 yıllık elektrik mühendisliği bölümünü bitirirse, mühendislerin yararlandığı özel hizmet tazminatından yararlanıyor. Bu durumda Murat Bey teknisyenken 64 gösterge üzerinden 448.93 TL özel hizmet tazminatı alırken, mühendis olduktan sonra 160 gösterge üzerinden 1122.32 TL almaya başlıyor. Murat Bey’in maaşı 673.39 TL artıyor.

2 yıllık okula 252 TL
ÖRNEK: Meslek lisesi inşaat bölümü mezunu olan ve 3’üncü derece teknisyen olarak görev yapan Ali Bey iki yıllık meslek yüksekokulu inşaat bölümünü bitirirse 64 olan göstergesi (448.93 TL alırken) 100’e özel hizmet tazminatı da 701.45 TL’ye çıkıyor. Ali Bey’in özel hizmet tazminatı 252.52 TL artıyor.

Tekniker işletme okursa tazminatı değişmiyor
ÖRNEK: Meslek lisesi inşaat bölümü mezunu olan teknisyen Ali Bey, açıköğretim sistemiyle eğitim veren Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olursa, bu ösadece derece ve kademesini artırıyor. Maaşında önemli yeri olan tazminatı aynı kalıyor. Örneğin; sağlık meslek lisesi laboratuvar teknisyenliği mezunu olan ve 3’üncü derece sağlık teknisyeni olarak çalışan Ayşe Hanım, fen fakültesinin biyoloji bölümünü bitirirse dört yıllık üniversite mezunlarının yararlandığı, özel hizmet tazminatından yararlanıyor.

Bu durumda Ayşe Hanım sağlık teknisyeniyken 72 gösterge üzerinden 505.05 TL tazminat alırken, biyolog olduğunda 110 gösterge üzerinden 771.60 TL tazminat alıyor. Ayşe Hanım’ın maaşı 266.55 TL artıyor.

Posta

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA