16 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya10°C
  • İzmir8°C

ÜLKEDE ‘ŞAP’ ALARMI!

Samsun Tarım Müdürlüğü şap hastalığıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Ülkede ‘şap’ alarmı!

07 Temmuz 2010 Çarşamba 02:07

Samsun Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Habip Maruz, Samsun'da 2008 ve 2009 yıllarında az olan şap hastalığının 2010 yılında artmasını kaçak ve kontrolsüz hayvan hareketleri ile ruhsatlı hayvan pazarının az olmasına bağladı. Hayvanlarda et ve süt kaybına yol açan şap hastalığının Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'da da 2010 yılında neden artığını açıklayan Samsun Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Habip Maruz, "Her yıl ülkemizin hemen her yerinde görülen ve halk arasında 'dabak' olarak bilinen şap hastalığı, hayvan yetiştiricileri tarafından iyi bilinen ve kolaylıkla teşhis edilen bir hastalıktır.

Hastalık hayvanlarda et ve süt kaybına yol açması ve kolayca bulaşabilmesi nedeniyle hem ulusal hem de uluslararası önem taşımaktadır. Bu nedenle 2008 yılında ülkemizde AB destekli olarak yürütülen şap hastalığının kontrolü ile ilgili proje ile her yıl Samsun'da bulunan büyükbaş hayvan varlığının yılda iki kez olmak üzere ortalama yüzde 90'ı aşılanmaktadır. Bu proje ile 2008 ve 2009 yıllarında şap hastalığı mihraklarında hem ülkemizde hem de Samsun'da azalma eğilimine girmişti. Ancak 2010 yılından itibaren ülke ve dolayısı ile il genelinde kaçak ve kontrolsüz hayvan hareketleri ve ruhsatlı hayvan pazarlarının sayıca azalığına bağlı olarak mihrak sayılarında artış başlamış ve yılın ilk yarısında ülke genelinde 590 mihrakta, Samsun'da ise 18 mihrakta şap hastalığı görülmüştür" dedi.


Şap hastalığının doğu illerinden kaçak olarak gelen hayvanlarla geldiğini açıklayan Dr. Habip Maruz, "Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ve veteriner hekimlerince yapılan epidemiyolojik araştırmalarda Samsun'da görülen şap hastalığının doğu illerinden kayıt dışı yollarla giren hayvanlar olduğu saptanmıştır. İl büyükbaş hayvan popülasyonunun 2010 yılı ilkbahar döneminde yüzde 93'ünün aşılı olması nedeniyle sahada sirküle olan virüsün baskılandığı ve panik havası oluşturacak bir salgın beklenmediği değerlendirilmektedir. Aşılı hayvanlarda şap hastalığının hafif seyrettiği ve 4 buzağı hariç hiç ölüm görülmediği, et ve sütteki verim kaybının yüzde 10-15'ler civarında olduğu tespitleri bu öngörüyü doğrulamaktadır" diye konuştu.

Havza, Kavak, Ladik ve Vezirköprü'de önlemler aldıklarını ifade eden Maruz, "Bugün itibari ile Samsun'da 12 mihrakta görülen hastalık erken teşhis, hızlı müdahale ve biyogüvenlik önlemleri ile etrafa sirayet etmeden söndürülmüştür.

Son olarak başta Havza ilçesi olmak üzere Kavak, Ladik ve Vezirköprü ilçelerinde yakın zaman diliminde çıkan 6 hastalık mihrakının aynı ortak risk alanında bulunması ve 246 hayvanın hastalıktan etkilenmesi nedeniyle kordon, karantina, izolasyon, biyogüvenlik ve hayvan hareketlerinin kısıtlanmasına gidilmiş ve Havza ile Vezirköprü ilçelerinde bulunan hayvan pazarları 2 hafta süreyle kapatılmıştır. Bu arada hayvan hareketlerini kontrol etmeye yönelik kolluk güçlerinin bilgilendirilmesi yapılmıştır. Söz konusu mihraklarda hastalık durağan döneme girmiştir" şeklinde konuştu.

İHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA