02 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa15°C
  • Antalya20°C
  • İzmir18°C

TVHB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI ALİ EROĞLU'DAN "16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ" MESAJI:

"Çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığını tam olarak alabilmesine imkan sağlayacak şekilde bitkisel üretimde ve hayvancılıktaki destek, sübvansiyon ve isabetli sektörel planlamalar gerçekleştirilmeli"

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu'dan "16 Ekim Dünya Gıda Günü" mesajı:

16 Ekim 2022 Pazar 13:03

"Doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi kurulmalı, tarihi bir hata ile 1984 yılında kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü bir an önce tekrar faaliyete geçirilmelidir"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığını tam olarak alabilmesine imkan sağlayacak şekilde bitkisel üretim ve hayvancılığa yönelik destek, sübvansiyon ve isabetli sektörel planlamaların gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.

Eroğlu, "16 Ekim Dünya Gıda Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş tarihi nedeniyle her yıl 16 Ekim'in Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını, 2022 yılı temasının da "Kimseyi Geride Bırakma" olarak belirlendiğini belirtti.

İnsanların ve tüm canlıların hayatta kalabilmelerinin ilk ve temel şartı olan beslenmenin farklı bölgelerde farklı boyutlarda önemli bir sorun olmaya devam ettiğine dikkati çeken Eroğlu, dünyada bazı ülkelerde gıdaya ulaşım ve açlık gibi hayati bir gıda sorununun yaşandığını, bazı ülkelerde ise sağlıklı beslenmenin gündemde olduğunu ifade etti.

Eroğlu, FAO'ya göre, daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydedilmiş olsa da çok fazla insanın açlık çektiğini, bunda etkili faktörlerin başında savaşlar ve iç kargaşaların geldiğini, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da bu durumu artıran bir faktör olduğunu bildirdi.

İklim değişikliğinin, gıda üretiminin karşı karşıya kaldığı en önemli risklerin başında geldiğini ifade eden Eroğlu, sürdürülebilir bir gıda üretim sisteminin oluşturulabilmesinin önemini de vurguladı.

Gıda maliyetlerindeki enflasyonun tek başına gıda üreticisinin omuzlarına bırakılamayacak kadar önemli bir husus olduğuna dikkati çeken Eroğlu, sorumluluğu kamu otoritesi dahil sektör paydaşları arasında paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.

- Sürdürülebilir gıda üretimi için öneriler

Eroğlu, sağlıklı ve yeterli gıdanın ülkede sürdürülebilir bir şekilde üretimin sağlanması adına Birliğin önerilerini şöyle sıraladı:

"İnsan ve hayvan sağlığını etkileyen, üretim kaybına neden olan zoonotik hastalıklarla etkin bir şekilde mücadeleye devam edilmeli. Çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığını tam olarak alabilmesine imkan sağlayacak şekilde bitkisel üretimde ve hayvancılıktaki destek, sübvansiyon ve isabetli sektörel planlamalar gerçekleştirilmeli. Hayvancılıkta bilimsel çalışmalar doğrultusunda çevre dostu ve verimli üretim modelleri teşvik edilmeli. Hayvansal üretime olan doğrudan destekler ile bu alanlardaki girişimcilik ve bilimsel çalışmalara olan teşvikler artırılarak devam ettirilmeli. Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar, güvenli gıdalar ve zoonotik hastalıklara karşı etkin mücadele ile mümkün olabileceğinden hareketle ülkemizde, veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışmasına imkan tanıyan 'tek sağlık' konseptinin mevzuat ve kurumlarıyla birlikte operasyonelleşmesi gerekmektedir. Bu bağlamda doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi kurulmalı, tarihi bir hata ile 1984 yılında kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü bir an önce tekrar faaliyete geçirilmelidir."

Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı toplum için hayvansal üretim ve gıda güvenliğinin teminatı olan veteriner hekimlerin, serbest veteriner hekimlik uygulamalarındaki sorunlarının giderilmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, kamuda yeni veteriner hekim istihdamı yapılması, sağlık çalışanı olarak, veteriner hekimlerin özlük hakları ve sağlıkta şiddet gibi konulardaki mahrumiyetlerine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, her insanın sağlıklı ve yeterli beslenme hakkına sahip olduğuna inandıklarını belirterek, "Bugünden alınacak tedbirlerle gıda üretiminde sürdürülebilir, erişilebilir ve adil bir sistemin hayata geçirilmesi suretiyle açlığın, dünya ve Türkiye gündemden çıktığı bir geleceğin özlemiyle çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, veteriner hekimlerin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nü kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA