TUZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARINI ETKİLEYEBİLİYOR!
Bilimsel bir araştırmanın ilk sonuçlarına göre, aldığımız tuz oranı, MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarını etkileyebiliyor.
07 Mart 2013 Perşembe 11:48
Araştırmaya göre, tuz, bağışıklık sistemimizde vücudumuzu hedef alan bazı noktaları harekete geçiriyor olabilir.
Uzmanlar bulguların çok ilginç ve akla yatkın olduğunu ancak MS hastalığına sahip kişiler için bir çare olmadığını belirtiyor.
Vücudun enfeksiyonlara karşı savunma sisteminde bir tersliğin yaşanması durumunda, vücut harekete geçiyor olabilir ve Tip 1 şeker hastalığı, eklem iltihabı ya da MS gibi oto bağışıklık sistemi hastalıklarına neden oluyor olabilir.
Bu tür hastalıklara sahip olma riski genetik özelliklere bağlı olarak artabiliyor ancak çevresel faktörlerin de büyük bir etkisi var.
MS hastalığının nedenleri ile ilgili temel teorilerden biri bunun viral bir enfeksiyon olduğu. Ancak sigara içmek ve D vitamini eksikliği de hastalığın nedenleri arasında.
Nature dergisinde yayınlanan bu araştırmanın sonuçlarına göre aldığımız tuz oranı da bu tür hastalıklara neden olan faktörler arasında olabilir.
Genetik faktörler
Brigham and Women's Hastanesi ile MIT ve Harvard Broad Enstitüsü'nde bir grup araştırmacı, otoimmün hastalıklarda görülen bağışıklık sisteminin bir parçası ile ilgili bir araştırma yürütüyordu.
Araştırmada Th17 hücrelerinin nasıl üretildiğine bakıldı.
Th17 hücresinin üretilmesi için gereken karmaşık kimyanın analizi için hücrelerin dikkatli bir şekilde incelenmesi ve geçirdiği değişikliklerin tersine inşa edilmesi gerekiyor.
Bu analiz sonucunda kritik önemde ve daha önce görülmeyen bir gen tespit edildi.
Brigham and Women's Hastanesi'nden Dr. Vijay Kuchroo "bu genin görevinin bağırsakların aldığı tuz oranını artırmak" olduğunu belirtti.
Dr. Kuchroo, testlerde tuz oranını artırdıklarında, hücrelerin Th17 hücrelerine dönüştüğünü söyledi.
Fazla tuzla beslenen farelerin yapılan deneylerde MS gibi hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha yüksek.
Yale Üniversitesi'nde de bir grup araştırmacı tuz ve hücrelerin ilişkisi üzerine bir araştırma yürütüyor.
İmmünobiyoloji profesörü David Hafler BBC'ye yaptığı açıklamada "MS hastalığına sahip farelerin fazla tuz alanlarında hastalık daha kötü aşamada" dedi.
Prof.Dr. Hafler "tuz oranının bu kadar büyük bir etkisi olduğunu görmek bizi de şaşırttı" diye konuştu.
Tavsiye için henüz erken
Araştırmanın bu erken dönem bulgularının yorumlanması konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor.
Tuz ve otoimmün hastalıklar arasında bir ilişkinin olup olmadığının bulunması için fazla tuz alımının neden olduğu yüksek tansiyon gibi hastalıklarla ilgili de araştırmalar yapılıyor.
Broad Enstitüsü'nden Dr. Aviv Regev "Şu anda yapabileceğimiz tek şey, mevcut bulguları kamuoyuna açaıklamak. Şu aşamada herhangi bir tavsiye veremeyiz. Bilimsel bulgu ve bunun klinik tedavi aşamasına uygulanması arasında her zaman bir boşluk vardır" dedi.
Prof. Dr. Hafler az tuz alımının bir zararı olmadığını belirtti.
Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alastair Compston BBC'ye yaptığı açıklamada bulguların "akla yatkın, beklenmedik ve çok ilginç" olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Compston, "Her türlü iyi bilimsel araştırma gibi bu da daha önce kimsenin düşünmediği yeni bir fikri ortaya atıyor" dedi.
Tuzun, sigara içmek ve güneş ışığı gibi bu hastalıklar üzerinde bir etkisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Compston, "ancak bu aşamada az tuz almının MS'e bir çare olacağını söyleyemeyiz. Zaten bu hastalığa sahip biri az tuzlu diete başlasa bile iş işten geçmiş olacak" dedi.
MS Derneği'nde Biomedikal Araştırma biriminin başkanı Dr. Susan Kohlhaas, "Bu çok ilginç bir çalışma. MS ile ilgili bu tür farklı araştırmaların yapıldığını görmek çok olumlu" diye konuştu.
Ancak Dr. Kohlnaas da henüz bu bulgulardan sonuç çıkarmak için erken olduğunu ancak biran önce daha fazla araştırma yapılmasını beklediklerini söyledi.
Dr. Kohlnaas, insanların tuz alımı ile ilgili mevcut diet önerilerini düşünerek sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.
- Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştıSudan'da kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısının 1000'i geçtiği bildirildi.19 Kasım 2024 Salı 18:38DÜNYADA SAĞLIK
- UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusuBirleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini,18 Kasım 2024 Pazartesi 19:38BASIN HABERLERİ
- İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybettiİsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde bir bölgeye düzenlediği saldırılarda 2 sağlık görevlisi daha yaşamını yitirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 18:48BASIN HABERLERİ
- Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildiMuğla'nın Bodrum ilçesinde, geleneksel Hint tıbbında sağlıklı ve dengede yaşam sistemi olarak ifade edilen Ayurveda'nın tanıtıldığı 2. Uluslararası Ayurveda Festivali (AYURFEST) düzenlendi.18 Kasım 2024 Pazartesi 18:08GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP
- Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladıSamsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" Karadeniz bölgesindeki 18 ilden çocukların katılımıyla başladı.18 Kasım 2024 Pazartesi 17:48AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
- Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldıFas'ta devlet hastanelerinde çalışan doktorlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı.18 Kasım 2024 Pazartesi 17:03DÜNYADA SAĞLIK
- Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisiKanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonataloji Uzmanı Doç. Dr. Berna Hekimoğlu, prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra da özel ve yakından takip edilmeleri gerektiğini bildirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:23ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacakİstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Sedat Küçükay, Hatay Dişhekimleri Odası ve Samandağ Belediyesiyle hazırladıkları projeyle 10 bin öğrencinin ağız ve diş sağlığı durumunun saptanacağını bildirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:13AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldıAcil tıp alanındaki en önemli buluşma noktalarından biri olarak nitelenen 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi "Acil Servisler Değişiyor" temasıyla Antalya'da düzenlendi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma devam ediyor.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:03BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel