06 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir11°C

TÜRKÖK PROJESİ, 2 YILDA SINIRLARI AŞTI

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı 'ten ihracat ortaklığında yürütülen ve Türkiye'nin uygun ilik arayışında yurtdışına bağımlılığını ortadan kaldıran TÜRKÖK projesi, 2 yılda sınırları aştı.

TÜRKÖK projesi, 2 yılda sınırları aştı

19 Haziran 2016 Pazar 09:25

Başta lösemi gibi kanser türlerinin yanı sıra çeşitli hastalıklara şifa kapısını aralamak için 2014 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından hayata geçirilen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK), dünyaya umut olmaya başladı. Şu ana kadar 150 bin gönüllü bağışçıya ulaştıklarını ve hedeflerinin 500 bin bağışçı olduğunu söyleyen Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Arif Kapuağası, sisteme dahil edilip taramaya katılan test sayısının 115 bini bulduğunu ifade etti.

Kapuağası, "Şu ana kadar 82 başarılı nakil yapıldı. 22 tanesi de yakın zamanda olacak. 64 tanesiyse rezerve edildi. Yaklaşık 168 TÜRKÖK bünyesinde elde edilen kök hücrelerle nakil gerçekleşecek. 500 bin gönüllü vericiye ulaşmamız durumunda ülkemizde, yüzde 75'in üzerindeki kök hücre ihtiyacını karşılamış olacağız. Kurduğumuz banka dünyada tek ve Türkiye bu alanda dünyaya model" dedi.

YURTDIŞINDAN TARAMA TALEBİ

Yüksek çözünürlü testlerle çalıştıklarını ve 5 Nisan'dan itibaren yurtdışından tarama taleplerinin geldiğini açıklayan Kapuağası, "Dünya Kemik İliği Nakli Bankası'na da üye olduk ve 10 ülkeden tarama isteği geldi. Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Yunanistan, Kanada, Hindistan ve İngiltere gibi ülkelerden 22 hastanın başvurusu alındı, 15 hastaya uygun verici adayı bulundu" diye konuştu.

ERKEK BAĞIŞÇILAR BİRİNCİ SIRADA

Hem kan hem de kök hücre bağışında özellikle 28-30 yaş grubunun ilk sırada olduğu öğrenildi. Şu an TÜRKÖK ulusal doku bilgi bankasında kayıtlı gönüllü verici sayısı 118 bin. Taraması devam eden hasta sayısıysa bin 538 ki, bu hastalardan 800'ü pediatrik yaş grubunda. Eşleşme olduğunda nakille ilgili tüm sürecin maliyetini SGK karşılıyor. Bağış sıralamasında yüzde 64.8 ile erkekler ilk sırada, kadın bağışçı oranı ise yüzde 35.2. Yaş dağılımında da yüzde 35.9 oranında 18-25 yaş, yüzde 33.3 oranında 26-35 yaş ortalaması duyarlılıkta dikkat çekiyor. Projenin en önemli ayağını, kan toplama işlemini Kızılay gerçekleştiriyor. Kızılay Kan Bağışı Merkezleri'nde kök hücre alınıyor ve bağışçı ile hasta arasındaki ortaklığın ilk adımı burada atılıyor. 18-50 yaş grubu ve 55 kilo ağırlığında her sağlıklı bireyin kök hücre bağışçısı olabildiğini kaydeden Türk Kızılayı Kök Hücre Bağış Kazanım Yetkilisi Biyolog Nesrin Gürsul Akdağ, "Hayata tutunmayı bekleyen birçok hasta var ve bu hastaların büyük çoğunluğu çocuk hasta. Onlara verebileceğimiz en güzel hediye, bir hayatı bağışlamak olsa gerek" diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA