TÜRKLERİ BAHARAT VE DOMATES KORUYOR
Dr. Mehmet Öz, fazla kırmızı et tükettikleri için Türkler’in daha çok kalp krizi ve kanser riski taşıdığını söylüyor:
08 Mayıs 2011 Pazar 14:20
Dr. Mehmet Öz, fazla kırmızı et tükettikleri için Türkler’in daha çok kalp krizi ve kanser riski taşıdığını söylüyor: “Ama yemeklerde bol bol baharat, domates, lifli yeşillikler ve sarmısak kullanma alışkanlıkları Türkler’e avantaj sağlıyor”
Amerika’nın en ünlü doktorları arasında yer alan ve ‘Dr. Oz Show’ adlı programı, milyonlar tarafından izlenen Dr. Mehmet Öz; bahar aylarını yaşadığımız bugünlerde mevsimin taze sebze ve meyvelerinden yararlanmamızı öneriyor. Sağlık programı her gün Digitürk Home TV’de de yayınlanan Öz, GÜNAYDIN’ın sorularını yanıtladı...
* Türkler’in beslenme alışkanlıkları açısından avantajları neler sizce?
Türk mutfağında en sevdiğim şey; kullanılan baharatlar. Baharat, yemeğe fazladan tuz veya yağ koymadan tat vermek için mükemmel bir yöntemdir.
Ayrıca yemeklerde kullanılan domates, lifli yeşillikler ve sarmısak gibi sağlıklı sebzelerin çeşitliliği de çok hoşuma gidiyor. Bunların kalorisi düşük, lif oranları yüksektir ve hastalıklarla mücadele eden antioksidan deposudurlar.
BROKOLİ YERİM
* Sizin sofranızda neler eksik olmaz?
Benim soframda besin grupları daima sağlıklı oranda yer alır. Genelde akşam yemeği besinlerinin yarısını zengin sebzelerden, çeyreğini proteinden ve diğer çeyreğini de tam tahıllı gıdalardan alıyorum. Sebze olarak brokoliyi çok severim. Besin değeri yüksektir, vücudunuzdaki toksinleri atmanızı sağlar.
Hatta kanserle mücadele edici özelliği olduğu da söyleniyor. Bol bol baharat kullanırım. Türkiye’de büyümüş olmanın getirdiği bir âdet bu. Kan şekerini kontrol altına alan tarçın, metabolizmayı güçlendiren kırmızı biber ve acı tat veren tüm baharatlar, bir de enfeksiyonu önleyici özellik içeren muskat favorimdir.
* Hiç yaşlanmamanızın; spor ve sağlıklı yaşamanın dışında kozmetik, botoks gibi bir sırrı var mı?
Vücuduma iyi bakıyorum ve her açıdan çok sağlıklı yaşıyorum. Haftada beş gün en az 30 dakika spor, her sabah yedi dakika yoga yapıyorum. Bol sebze ve meyve ile, çok az et içeren bir beslenme şekline sahibim.
Sigara içmiyorum, içkiyi ise nadiren kullanıyorum. En önemlisi de yoğun programımın arasında stresimi atmaya ve ailemle vakit geçirmeye zaman ayırarak ruhsal ve duygusal bakımdan genç kalıyorum.
MASKARALIK DA YAPIYORUM!
* Son yıllarda sağlık programları magazinleşip eğlenceli hale geldi. Bunun öncüsü biraz da sizsiniz. Aradaki dengeyi nasıl tutturuyorsunuz?
Tıp eğlenceli olabilir. Bu yüzden beni zaman zaman programda dans ederken veya başka maskaralıklar yaparken görüyorsunuz. Bu tarz şeyler, sağlık programlarını popüler hale getirdi.
Bence bu geleceğe dair müthiş bir atılım. Teknoloji sayesinde sıradan insanlarla tıbbi kurumlar arasında var olan engeller kalktı. İnsanlar, kendi sağlıklarına etki edecek müthiş bir güce sahip olduklarını fark ettiler.
* Başarılı bir televizyoncusunuz. Bunun için neler yapıyorsunuz?
Bu, zaman değil, enerji yönetimiyle ilgili... Perşembe günleri ameliyat; salı, çarşamba ve cuma günleri de program yapıyorum. Hastanede ve stüdyoda mükemmel ekiplere sahibim. Bu karmaşık programla baş etmeme yardımcı
GENÇ KALMAK İÇİN ANTİOKSİDAN YİYİN
Genç kalmak istiyorsanız; antioksidan içeren yiyeceklerle beslenin. Antioksidanlar, yaşlanmaya neden olan serbest radikalleri yok eder. Ana fikir; parlak renkli meyve ve sebzeleri tercih etmek.
Genelde en iyi antioksidanlar bunlardır. Ben en çok yaban mersini, tatlı patates, brokoli ve domatesi tercih ederim. Günde beş porsiyon antioksidan almaya çalışın. Bu, yaşlanmaya karşı en iyi savunmadır.
KAYISI, DOMATES VE ŞEFTALİDEN VAZGEÇMEM
* Bahara girdik, yaz da geliyor. Bu dönem için beslenmeyle ilgili önerileriniz var mı?
Bahar ve yaz aylarının en sevdiğim yanı; bu dönemde bulunan taze ürünler. Bu dönemde sebze ve meyve avantajından faydalanın, çünkü sezonu olduğu için daha lezzetli, daha besleyici ve daha ucuz olurlar.
Ben yazın en çok düşük kalorili, C vitamini içeren kayısı; C, A ve K vitaminleri ile yaşlanma karşıtı bir antioksidan ve likopen açısından zengin olan domates; karoten, potasyum ve flavonoid kaynağı olan şeftali yemeyi severim.
* Geçtiğimiz yıl bir rahatsızlık yaşamıştınız, şu an sağlığınız nasıl?
Sağlığım mükemmel. Rutin bir test esnasında olası bir sorun yaşadım. Kolonoskopide kansere dönüşebilecek bir polip bulundu. Bu da olası bir kolon kanserini önlemiş oldu. Teste girmek, bir önlem yoludur.
Teste girip girmeme arasında kalan ve kolonoskopi gibi belli testlerin faydalı olup olmadığını merak eden herkese kendi yaşadıklarımı anlatıyorum. Mamogram, rutin sağlık kontrolleri, kan basıncının, kan şekerinin, kolesterol miktarının öğrenilmesi sağlık açısından hayati önem taşır.
85 GRAMDAN FAZLA PROTEİN TÜKETMEYİN
* Türkler etten vazgeçemiyor, bari nasıl yesinler?
Doğru kısımlarını seçer ve doğru şekilde pişirirseniz; et, iyi bir protein kaynağı olabilir. Ama sığır eti gibi kırmızı etlerden kaçının. Kırmızı etteki doymuş yağ oranı, kalp krizi ve bazı kanser türleri riskini artırır.
Tavuk, mükemmel bir alternatiftir. Bir diğer önemli nokta, eti doğru şekilde pişirmektir. Izgara veya fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Çok fazla yağ koymayın. Bir porsiyon protein, 85 gramdan fazla olmamalıdır.
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel