TÜRKİYE'DE LÖSEMİLİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 90'I GÜNCEL TEDAVİLERLE İYİLEŞEBİLİYOR
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi, Türkiye'de löseminin birçok tipinde yüzde 90 tamamen iyileşme şansı olduğunu bildirdi.
08 Kasım 2024 Cuma 11:13
Çocuk Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi: "Zamanında ve doğru tedavi yapılabilirse çocukluk çağı kanserlerinin çoğu iyileşebilir. Ülkemizde bunların tamamen devlet tarafından karşılanması başarımıza çok büyük katkı sağlamıştır" - "Türkiye'de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin yeni çocukluk çağı kanser vakası görüyoruz. Bunların da yaklaşık yüzde 30'u lösemi hastaları oluyor. Lösemilerin bugün için birçok tipinde, yüzde 90 tamamen iyileşme şansı var"
Amerika Klinik Onkoloji Derneğince 2018'de "Uluslararası Onkolojide Kadın Lider ve Mentör Ödülü"ne layık görülen Kebudi, çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin önemi, tedavide başarı oranları ve yeni yöntemlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Kebudi, çocukluk çağında en çok lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, nöroblastom, böbrek tümörü, yumuşak doku ve kemik kanserlerinin görüldüğünü söyledi.
Çocukluk çağında en sık görülen kötü huylu göz içi tümöründe erken tanıyla hem hastanın hayatının hem de bu organın kurtarılabildiğine dikkati çeken Kebudi, löseminin en fazla çalışmanın yapıldığı tümör cinsi olduğunu vurguladı.
Kebudi, çocukluk çağı kanserlerinde iyileşme oranlarının çok yüksek olduğunun altını çizerek, "Gelişmiş ülkelerde şu anda çocukluk çağı kanseri geçiren hastaların yüzde 80'i tamamen iyileşebilmektedir. Bu çok büyük bir oran. 1960 ve 1970'lerde bu oran yüzde 20'lerdeydi." dedi.
Türk Pediatrik Onkoloji Grubunun kanser kayıt ve sağ kalım verilerine göre, Türkiye'de çocukların yüzde 71 oranında tamamen iyileşebildiğine işaret eden Kebudi, tüm dünya düşünüldüğünde bunun önemli olduğunu dile getirdi.
Kebudi, multidisipliner çalışılan İstanbul Üniversitesi gibi bazı merkezlerde bu oranın daha da yüksek olduğunu bildirdi.
Tarama testi olmadığı için erken belirtti önem kazanıyor
Erişkinlerde meme ve prostat kanserleri için tarama testi olduğunu anlatan Kebudi, çocukluk çağı kanserlerinde tarama testlerinin bulunmaması nedeniyle erken belirti ve bulguların bilinmesinin önem taşıdığını vurguladı.
Prof. Dr. Kebudi, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanlığının 2019 yılında yayımlanmış verilerinde, çocukluk çağı kanserleri insidansı 1 milyonda 140'tır. Yani 1 milyon çocuktan 140'ında kanser gelişmektedir. Acaba çocukluk çağında kanser görülme sıklığı artıyor mu? ABD verilerine göre, 1975'ten 2016'ya kadar, her yıl az oranda bir artış var. 2016 yılından bu yana da burada artış yok. Yani her yıl görülen çocukluk çağı kanser sayısı, lösemi de aynı şekilde, aşağı yukarı benzer oranda. Türkiye'de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin yeni çocukluk çağı kanser vakası görüyoruz. Bunların da yaklaşık yüzde 30'u lösemi hastaları oluyor. Lösemilerin bugün için birçok tipinde, yüzde 90 tamamen iyileşme şansı var. Tabii burada çocuğun yaşı, cinsi, kan sayımındaki bazı değerler gibi birçok faktör önemli. Özellikle son yıllarda artık moleküler genetik tetkiklerle daha riskli grupları belirleyebiliyoruz."
"Kanser tedavisi zor ve pahalı"
Kebudi, lösemi belirtileri arasında solukluk, halsizlik, sık ateşlenme, geçmeyen enfeksiyonlar, ciltte çürükler, morluklar, burun kanması, diş eti kanaması, kemik ağrıları, lenf bezlerinde şişliklerin yer aldığını söyledi.
Tetkik ve tedavilerin Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinde ücretsiz olduğunu belirten Kebudi, "Zamanında ve doğru tedavi yapılabilirse çocukluk çağı kanserlerinin çoğu iyileşebilir. Kanser tedavisi zor ve pahalıdır. Bunun tamamen aileler tarafından karşılanması mümkün değil. O nedenle ülkemizde bunların tamamen devlet tarafından karşılanması başarımıza çok büyük katkı sağlamıştır." diye konuştu.
Prof. Dr. Kebudi, dünyada da çocukluk çağı kanserlerinde başarının yükselmesi için erken tanı konulması, zamanında ve uygun tedavi yapılması, tanı ve tedavinin Türkiye'deki gibi tamamen ücretsiz karşılanması gerektiğini dile getirdi.
Lösemide asıl başarıya ulaştıran yöntemin kemoterapi olduğunu bildiren Kebudi, kemik iliği nakli gerektiren daha küçük oranda yüksek riskli bir grup olduğunu ifade etti.
Kebuli, uluslararası alanda da çalışmalara katıldıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yapılan önemli bir çalışma var. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde başarının düşük olduğu Afrika, Asya, bazı Latin Amerika ülkelerinde bu oran yüzde 20-30'larda. Türkiye'de yüzde 70'lere çıktı ama halen bu ülkelerde çok düşük. 2030 yılına kadar, sağ kalımı düşük ülkelerde bunun en az yüzde 60'a çıkarılması hedefleniyor. Çünkü gerçekten erken tanı ve iyi tedavi alabilirlerse bu çocukların büyük kısmı kurtulabilir. Bunlardan bir tanesi lösemi. Bugünlerde Lösemili Çocuklar Haftası olduğu için Türkiye'deki başarı dışında bütün dünyanın başarısı için de uğraşmamız lazım."
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel