04 Kasım 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa10°C
  • Antalya17°C
  • İzmir15°C

TÜRKİYE'DE CİNSEL TERAPİ TURİZMİ PATLAMASI

Sağlık turizmine lazerle göz ameliyatı, saç ektirme ve estetik operasyonlardan sonra cinsel terapiler de eklendi. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Onursal Başkanı Cem Keçe, “Cinsel terapi turizmi yaz aylarında gurbetçilerle patlıyor” diye konuşuyor.

Türkiye'de cinsel terapi turizmi patlaması

20 Mayıs 2012 Pazar 11:25

Seks, Maslow’un meşhur ihtiyaçlar piramidinde yeme, içme, uyumak ve barınmayla birlikte insanın birincil ihtiyaçları arasında yer alır. Bunun anlamı yokluğunda yaşayamaz ya da çok kötü bir yaşam kalitesine sahip olur. Uzmanlar cinsel sorunların halı altına süpürülmemesi gerektiğini her fırsatta dile getirirken, çözülmemiş cinsel orunların daha büyük travmalara yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. Özellikle sağlıklı bireyler olunabilmesi için ‘sağlıklı cinsel yaşam’ın önemine dikkat çekiyorlar.

Türkiye’nin başta gurbetçiler olmak üzere sağlık turizminde epey yol aldığını söylemek mümkün. Lazerle göz ameliyatı, saç ektirme ve estetik operasyonlardan sonra cinsel terapi turizminde de Türkiye’ye talep her geçen gün artıyor. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Onursal Başkanı Dr. A. Cem Keçe de özellikle yaz aylarında cinsel terapilerin gurbetçilerle patladığını söylüyor. Özellikle Avrupa’da yaşayan Türk göçmenlerin, pek çok sağlık sorunu için Türkiye’ye gelmeyi beklediği biliniyor. Yaz aylarında, alkol ve madde bağımlılığından estetik operasyonlara, kataraktan lazerle prostat ameliyatına kadar sağlık alanında gurbetçilerden yoğun bir talep söz konusu.

CİSED Onursal Başkanı Dr. A. Cem Keçe, artık Türkiye’ye hızla artan sayıda insanın, psikolojik sorunlar, evlilik ve çift problemleri, cinsel problemler için terapi almaya geldiğini anlatıyor. Keçe, CİSED olarak herkesin mutlu bir cinsel hayat ve evliliğe hakkı olduğuna inandıklarını vurgulayarak şöyle konuşuyor: “Kolaylıkla tedavi edilebilecek sorunlarla hayatı kendilerine ve sevdiklerine zindan etmemeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle cinsel terapi turizminin patladığı yaz aylarında, gurbetçilere özel terapi programları uygulanmalı.”

GURBETÇİLERE ÖZEL HIZLANDIRILMIŞ TERAPİ

Dr. Keçe, yaz aylarında cinsel terapi turizminde yaşanan patlama nedeniyle bazı kliniklerin ona göre programlar hazırladığını da söylüyor. Keçe, “Yurtdışında yaşayan gurbetçi yurttaşlarımız yaz döneminde, gurbetçilere özel hazırlanmış ve hızlandırılmış terapi uygulayan merkezlerden faydalanıyorlar” diye konuşuyor. Keçe son söz olarak ekliyor “Hayatlarında yeni bir dönem başlatarak geleceğe umutla bakmalarını öneriyorum. Mutlu olmaya herkesin hakkı var!”

adam(1).jpg

Tam sayı bilinememekle birlikte yaz aylarında sayısı birkaç binle ifade edilen gurbetçinin Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki kliniklerde cinsel terapiler aldığı ve sorunlarıyla ilgili danıştığı belirtiliyor.

CİSED Genel Sekreteri Psikolog Serap Güngör, yaz aylarında CİSED’in ücretsiz danışmanlık hatlarına yurtdışından daha fazla ilgi olduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda hep böyle oldu, şimdi de her geçen gün artan bir oranda telefon ve e-posta alıyoruz. Cinsel sorunlar için başvururken kimse çekinmemeli. Bunlar, diğer sağlık sorunlarından farklı değil.

YAZ AYLARINDA BİNLERCE GURBETÇİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ayıp ve utanma duygularıyla çiftler kendilerini mutsuzluğa mahkûm etmemeli” diye konuşuyor.

“Neden bu kadar önemli sorunları çözmek için gurbetçiler illa Türkiye’ye gelmeyi bekliyor” sorusunu ise uzmanlar gurbetçilerin cinsel sorunlarını anadillerinde daha rahat anlatmalarıyla ve yurtdışında yaşadıkları ülkelere karşı duydukları ‘zayıf aidiyet’ duygusuyla açıklıyorlar. Gurbetçilerimizin özel durumlarını uzun yıllar kaldığı Avrupa’da bizzat gözlemlediğini belirten CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan, en iyi terapinin kişinin duygularını en iyi anlatabildiği, ağladığı, ana dilinde yapılabileceğini söyledi. Ruh sağlığı hizmetlerinin diğer sağlık hizmetlerinden farklı olduğunu, dil kültür, gelenek ve görenekler, aile yapısı, Türkiye’nin neresinden gelindiği, dini inançlar gibi birçok unsurun işin içine girdiği karmaşık bir süreç olduğunu belirten Özcan, “Terapist ile danışanlar aynı dili konuşmalıdır, aynı kültürden gelmelidir” diyor.

CİSED Genel Başkanı Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cebrail Kısa, gurbetçi gençlerin birbirlerini yeterince tanımadan kısa süre içinde yaptıkları evliliklerde bazen hemen, bezen de zamanla ortaya çıkan sorunları olduğunu söylüyor. Birçoğu çok kolay tedavi edilebilen cinsel sorunlar arasında en sık karşılaşılanlar şöyle; vajinismus, erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik ve ağrılı ilişki. Cebrail Kısa, bu konularda eğitim almış cinsel terapistlerce yapılacak uygun bir cinsel terapiyle bunların üstesinden kolayca gelinebileceğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA