23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

TÜRKİYE, TÜTÜN KONTROLÜNDE DÜNYADA LİDER

New York'a 2003'te sigara yasağını getiren eski belediye başkanı Bloomberg: "Türkiye, tütün kontrolünde dünyada lider"

Türkiye, tütün kontrolünde dünyada lider

14 Haziran 2014 Cumartesi 15:11

New York'a 2003'te sigara yasağını getiren eski belediye başkanı, Bloomberg Vakfı Başkanı Michael Bloomberg, Türkiye'nin tütün kontrolünde dünyada lider durumunda olduğunu bildirdi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) tarafından düzenlenen SSUK STK Çalıştayı sonuçlarını değerlendirme toplantısı Sultanahmet'teki Armada Otel'de yapıldı.

Toplantıda, Türkiye'de 6. yılına giren dumansız hava sahası uygulamasının sağlık üzerindeki etkileri, Bloomberg Vakfı'nın sigara ile mücadeleye katkıları, Türkiye'de ve dünyada elektronik sigara ile ilgili çalışmalar değerlendirildi.

Toplantıya, Türkiye'deki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) stratejilerinin hayata geçirilmesi amaçlı projeleri destekleyen, New York'a 2003'te sigara yasağını getiren 108. belediye başkanı olan ve halen Bloomberg Vakfı Başkanlığı'nı yürüten Michael Bloomberg de katıldı.

Bloomberg, Türkiye'nin tütün kontrolünde dünyada lider ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, DSÖ'nün önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülke olduğunu ifade eden Bloomberg, "Sigara kullanımı 2008'den 2012'ye kadar yüzde 13 azalmıştır. Bu, 4 yılda 1,2 milyon daha az sigara içicisi demektir. 2008'de restoranlarda pasif sigara dumanına maruz kalma oranı yüzde 56 iken, 2012'de bu oran yüzde 13'e indi. Bu çok büyük başarı" dedi.

"Sigara ile mücadele insanlık borcudur"

Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ABD Sağlık Bakanlığı'nın bir süre önce tütün konusundaki bilançoyu açıkladığını ve buna göre sigaranın neden olduğu yeni keşfedilen hastalıkları bildirdiğini söyledi.

Sigaranın birçok hastalığa neden olduğunu anlatan Dağlı, "Son 50 yılda kadınlarda sigara içme oranının artması nedeniyle akciğer kanserleri, KOAH ve kalp damar hastalıklarının görülme sıklığı, bunların erkeklerde görülme sıklığına yaklaşmış durumda. Türkiye olarak sigarayla savaşta önemli başarı elde ettik. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

SSUK Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da sigaranın 69 kanser yapıcı madde içerdiğini dile getirerek, "Bu dumana maruz olmadan kapalı alanda bulunmak en önemli sağlık hakkıdır. Her yıl 14 milyon insan kansere yakalanıyor. Böyle giderse 20 yılda bu sayı 25 milyona çıkacak. Bunun en önemli nedeni sigara. Bu yüzden sigarayla mücadele bir insanlık borcudur. Biz bu mücadeleye devam edeceğiz. Gelecek nesillere sağlıklı bir toplum bırakmak için bu şart" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bloomberg'e, sigarayla mücadelede kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. 

Yorumlar
SON DAKİKA