TÜRKİYE, TERMAL TURİZMDE "REHABİLİTASYON ÜSSÜ" OLACAK
Sağlık Bakanlığı, oluşturulacak "Termal Kür ve Rehabilitasyon Bölgeleri"ndeki termal tesislerde, kalp ameliyatı ya da protez operasyonu gibi uygulamalar sonrasında hastanın yeni yaşamına uyum göstermesini sağlayacak.
17 Ağustos 2015 Pazartesi 11:20
Sağlık Bakanlığı, günlük 700 bin yatak kapasitesine imkan tanıyan termal kaynaklarını sağlık hizmetinin verildiği "Termal Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri" ile bu alanda dünyanın üssü olabilmek için harekete geçti.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine, Türkiye'nin sağlık turizmi açısından referans ülke haline gelebilmesi için yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Termal sağlık turizmi ile ilgili mevzuatın yetersiz olduğunun tespit edildiğini belirten Tontuş, "Mevzuat Komisyonu'nun hazırladığı termal kür ve rehabilitasyon bölgeleri dediğimiz 1 milyon metrekareden az olmayan alanlarda ve termal su kaynağı olan bölgelerde, organize sanayi bölgelerine benzer bir şekilde organize sağlık bölgelerinin yapılandırılması sağlanacak" dedi.
Bu alana ilişkin yeni mevzuat hazırlandığına değinen Tontuş, şu ifadeleri kullandı:
"Buralarda termal konaklama tesisleri yerine termal sağlık tesisleri diye isimlendirilen farklı konsepte işletmelerin açılması yönünde mevzuat hazırlandı ve söz konusu mevzuatın uygun olduğuna karar verildi. Buralar, aynı zamanda hastane ruhsatına da sahip olacak ancak cerrahi ameliyatlar yapılamayacak, klinikler bulunmayacak. Özellikle by-pass, kalp nakli, damar hastalıklarına ilişkin cerrahi operasyonlar sonrasında, hastanın hastaneden taburcu olduktan sonra, yeni hayatına uyum sağlayabilmesi için bir süre rehabilitasyon merkezinde kalması gerekiyor.
Örneğin, by-pass ameliyatı olan bir kişi, 2 gün yoğun bakımda ve 8 gün serviste kaldıktan sonra 10. gününde taburcu ediliyor. Bu hastaların, yeni damar, yeni kalp ameliyatı sonrasında yeni bir hayata alışmaları için yaklaşık bir ay rehabilitasyon merkezinde kalması gerekiyor. Termal sağlık tesisisin açılması ile bu imkanlar, Türkiye'de sağlanmış olacak. Türkiye, buraların hizmet vermeye başlamasıyla, özellikle Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da referans ülke haline gelecek."
Tontuş, "termal tesisleri için gelecek üç yıl içinde toplam 40 bin yatak kapasitesine ulaşılmasının" öngörüldüğünü anlatarak, mevcut tesislerin şu an için önemli bir kısmının atıl durumda olduğunu, yapılacak çalışmalarla buraların sağlık turizmine kazandırılacağını bildirdi.
- "Türkiye, dünyanın önemli rehabilitasyon üslerinden birisi olabilir"
Ömer Tontuş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de yaşlı nüfusun her geçen gün arttığına dikkati çekerek, bu gruba giren kişilerin en sık kansere bağlı operasyon, diz, omuz ve kalça gibi eklem protezleri ameliyatları yaptırdığını söyledi.
Bu tür ameliyatlardan sonra hastalara bir süre rehabilitasyon sürecinin gerekli olduğunu vurgulayan Tontuş, "Kanser ameliyatları sonrasında, kişinin vücudunun uyum sağlayabilmesi için rehabilitasyon gerekiyor. Örneğin, bağırsağının bir kısmı alınan kişinin uyum sağlayabilmesi çin diyet programı ve rehabilitasyonu lazım" diye konuştu.
"Türkiye, bu tesisler açısından dünyanın önemli rehabilitasyon üslerinden birisi olacak" diyen Tontuş, şöyle devam etti:
"Türkiye'de yaklaşık bin 500 kullanılabilir termal kaynak var. Ülkemiz, Himalayalardan başlayıp Hırvatistan'a kadar giden bir fay hattı üzerindeki termal kaynaklarıyla Avrupa'nın en önemli termal merkezidir. Bu kaynakların tamamına yakını tesis yapılabilme özelliğine sahiptir. Oysa, Japonya gibi ülkelerde termal kaynaklar tesis yapılmasına uygun koşullara sahip değildir.
Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, mevcut su debisi ile şu anda herhangi işlem yapılmadan çıkan ve doğaya salınan termal kaynaklarımız, günlük 700 bin yatak kapasitesini sağlayabiliyor. Dünyanın ihtiyacı yaklaşık bir milyon yatak kapasitesidir. Bu durumda Türkiye, termal tesislere bağlı rehabilitasyon hizmetlerinin önemli bir kısmını verebilecek durumda. Ancak şu ana kadar bununla ilgili bir hazırlık yapılmamıştı. Artık hazırlıklarımız tamam."
- "Yasal süreç başladı"
Tontuş, mevzuat komisyonu tarafından çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çekerek, bu kapsamda ilk olarak termal kür ve rehabilitasyon bölgelerinin oluşturulacağını ve "Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)" beş yıldızlı otellerde özellikle ameliyat, inme, felç, kronik ve nörolojik hastalıklar sonrası fiziksel aktivite gücünü kaybetmiş hastalara hizmet verilmesinin sağlanacağını bildirdi.
Bu otellerde, kalp hastaları için kardiyolojik rehabilitasyon, özellikle KOAH ve astımlılar için solunum rehabilitasyonu, obezite sorunu yaşayanlar için yeme alışkanlıkları rehabilitasyonu gibi alt başlıklarda hizmet verileceğini de vurgulayan Tontuş, otellerinin bağımsız bir bölümünde "Fizik Tedavi Rehabilitasyon Klinikleri'nin inşa edileceğini söyledi.
Tontuş, şunları kaydetti:
"Hastalar, rehabilitasyon hizmetlerini alırken aynı zamanda termal suyu kullanarak tamamen hekim kontrolünde tıbbi bakım altında tedavi edilecek.
Bu, Türkiye için bir ilk. Daha önce rehabilitasyon klinikleri denilen konaklama tesisi yapılmamıştı. Bunun, mevzuatı ile ilgili ön taslak, Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi. Şu anda yasal süreci başladı."
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel