23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa22°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

TÜRKİYE ŞİŞMANLADI DİYABET YÜZDE 90 ARTTI

Şeker hastalığı ve obezitede kırmızı alarma geçildi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 4 kişiden 3’ü obezite sınırında. Diyabetli oranı ise 10 yılda ...

Türkiye şişmanladı diyabet yüzde 90 arttı

08 Şubat 2012 Çarşamba 09:41

Şeker hastalığı ve obezitede kırmızı alarma geçildi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 4 kişiden 3’ü obezite sınırında. Diyabetli oranı ise 10 yılda yüzde 13.7’ye yükseldi.

Son yıllarda tehlikeli boyutlara varan ‘obezite’ ve halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen ‘diyabet’ konusunda dünyada ve Türkiye’de radikal çalışmalar hayata geçirilmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) diyabet ve obezite konusunda ‘Dikkat! iş çığırından çıkmaya başladı’ şeklinde uyarısının ardından bakanlık sorunun çözümü için düğmeye bastı. STAR’a konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Güler, diyabet ve obezite konusunda iki ayrı program oluşturduğunu duyurdu. Son 10 yıl içerisindeki değişime bakıldığında 2002’de obezite oranı 20 yaş üzerindeki nüfusta yaklaşık yüzde 20-25’lerdeyken günümüzde yüzde 40’lara dayandığını belirten Güler, “Hatta şu anda halkın yüzde 25’i normal sayılabilecek durumda. Halkın yüzde 75’i ya çok kilolu ya da normalin üzerinde kilolu ama obezite sınıra ulaşmamış. Bu hiç iç açıcı bir tablo değil” dedi.

Çocuklar hastalığın pençesinde

Doç. Dr. Serdar Güler, Türkiye’de diyabet yönünden de obeziteye paralel olarak bir artış olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “10 sene önce diyabet 20 yaş üzeri nüfusta yaklaşık olarak yüzde 7,2 iken şimdi yüzde 13.7’ye ulaştı. Neredeyse yüzde 90 oranında bir artış var. Bunun yanı sıra şeker hastalığının başlangıcı görülen 7 yaş üstü kişilerde oran 10 yıl önce yüzde 7’lerde seyrederken, bugün maalesef bu oran da yüzde 30’lara fırlamış durumda. Verileri değerlendirdiğimizde 7 yaş üzerinde görülen diyabet yüzde 350-400 civarında artmış. Türkiye’de şu anda 6,5 milyon şeker hastası olduğunu tahmin ediyoruz. 7 yaş üstü nüfusun yüzde 30’u şeker hastalığı için yüksek risk altında. Bu da yaklaşık 14 milyonluk nüfus yapıyor. Kabaca 20 yaş üstü nüfusun yarısı ya diyabetli veya şeker hastalığı için çok yüksek risk altında.”

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Risk grubu acil önlem almalı
Diyabette özellikle anne veya babasında şeker hastalığı olan kişilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Güler, bunların önlenebileceğini aktardı. Güler, şöyle devam etti: “Birincisi egzersiz yaparak özellikle yürüyüş yaparak ikincisi ise beslenmeye dikkat ederek yemeği gereken miktardan fazla yemeyerek dikkat edilebilir. Şeker hastalığı hem annesinde hem de babasında görülen kişinin şeker hastalığına yakalanma riski yüzde 50’dir. Eğer bu risk altında olan kişiler erken yaşta fazla kilo alırlarsa erken yaşta şeker hastalığı gelişir.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA