23 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa18°C
  • Antalya19°C
  • İzmir20°C

TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

Tıpta ve sağlık turizminde bölgenin Amerikası olmayı hedefleyen Türkiye 13-15 Kasım tarihleri arasında önemli bir sağlık konferansına ev sahipliği yapacak.

Türkiye sağlık Turizminde büyümeyi hedefliyor

10 Kasım 2009 Salı 19:39

Tıpta ve sağlık turizminde bölgenin Amerikası olmayı hedefleyen Türkiye 13-15 Kasım tarihleri arasında önemli bir sağlık konferansına ev sahipliği yapacak.

DEİK-Türk-Amerikan İş Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı Bahar, Türkiye’nin yakın coğrafya içinde yer alan birçok ülke için tıp alanında gerçek bir çözüm ortağı haline geldiğini söylerken 2015’e kadar yılda 1 milyon yabancı hastaya ve 1 milyar dolar da gelir hedefine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Artık yurtdışından tedavi için günübirlik bile gelenler olduğunu aktaran Meri Bahar yurtdışından gelen hastaların Türkiye’yi tercihinde başta onkoloji ve kanser tedavileri alanı olmak üzere, pediatrik ve yetişkin beyin cerrahisi, pediatrik kalp cerrahisi, akciğer ameliyatları, ileri düzey kulak ameliyatları, ameliyatlarındaki başarının önemli payı olduğunu belirtti.

Tıpta ve sağlık turizminde bölgenin Amerikası olmayı hedefleyen Türkiye, 13-15 Kasım tarihleri arasında önemli bir sağlık konferansına ev sahipliği yapacak. “Balkanlar ve Avrasya’da Sağlıkta Kalkınma” başlığı taşıyan konferansa, Türkiye’ye en fazla hasta gönderen ülkeler arasında yer alan Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Karadağ, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Ukrayna, Türkmenistan, Moldova, Romanya, Kazakistan ve Sırbistan sağlık bakanlıklarından üst düzeyde heyetlerin katılacağı bildirildi.

DEİK-Türk-Amerikan İş Konseyi Sağlık Komitesi tarafından TİKA ile işbirliği içinde düzenlenen konferans Türkiye’yi hem sağlık turizminde hem de tıp alanında bölgenin en önemli çekim merkezi yapmayı hedefleyen girişimlerin önemli bir adımı olarak görülüyor.

“TÜRKİYE İLERİ TIPTA EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM ORTAĞI “

Konferans öncesinde sağlık turizmi konusunu ANKA’ya değerlendiren DEİK-Türk-Amerikan İş Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı Meri Bahar, Türkiye’nin yakın coğrafya içinde yer alan birçok ülke için tıp alanında gerçek bir çözüm ortağı haline geldiğini söylerken 2015’e kadar yılda 1 milyon yabancı hastaya ve 1 milyar dolar da gelir hedefine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Birkaç yıl öncesine kadar bu bölgedeki ülkeler için Almanya, İsviçre, İsrail ve Rusya’nın önemli tıp destinasyonları olduğunu hatırlatan Meri Bahar “ Yakın dönemde Türkiye’nin ileri gelen sağlık kuruluşlarının bilgi paylaşımı, hekimlerin uluslararası konferanslarda Türk meslektaşlarının uygulamalarda hangi noktaya eriştiğini görmeleri neticesinde ülkemiz ileri düzey tıbbi tanı ve tedavi konularında bölgedeki bu ülkelerin önemli bir çözüm ortağı oldu” dedi.

Meri Bahar yabancı ülkelerden hastaların sağlık çözümleri için ülke dışına çıkmalarının gerekçesini ise şu sözlerle ifade etti:

“ Balkan ve Avrasya ülkelerindeki hastalar bireysel çabalarla ya da Bakanlık fonlarının desteğiyle,kendi ülkelerinin sağlık altyapısında ileri teknolojinin olmaması, bazı tıbbi dallarda hekim eğitiminin ve tecrübesinin kısıtlı olması, hastane altyapılarının batı standartlarında işletilememesi nedenleriyle ülke dışına çıkıyorlar.”

“TÜRKİYE’ Yİ TERCİHTE KANSER TEDAVİLERİ İLK SIRADA GELİYOR”

Yurtdışından Türkiye’ye yönelen hastaların geliş nedenlerini değerlendiren Bahar, özellikle onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin tümörlerinin etkin tedavisinde kullanılan Gamma Knife ve vücuttaki diğer tümörlerde etkin olarak kullanılan CyberKnife gibi uygulamaların önemli yer tuğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Pediatrik ve yetişkin beyin cerrahisi, pediatrik kalp cerrahisi, ,girişimsel radyolojik işlemler, vasküler ameliyatlar, akciğer ameliyatları, ileri düzey kulak ameliyatları, transplant uygulamaları, hematolojik uygulamalar, kemik iliği nakli, göz ameliyatları,tüp bebek işlemleri ( genetik uygulamalar dahil ) , jinekolojik onkoloji ameliyatları, genel cerrahinin kanser ameliyatları cerrahi açıdan sık geliş sebepleridir.”

“ARTIK YURTDIŞINDAN GÜNÜBİRLİK GELENLER BİLE VAR”

Ayrıca selektif tedavi olarak diş tedavileri ve estetik tedaviler için de Türkiye’nin aynı ülkelerdeki vatandaşlar tarafından tercih edildiğini kaydeden Bahar, ileri düzey tanı hizmetleri için yurtdışından günübirlik gelenler bile olduğunu dikkat çekerek, “PET CT , kalp tomografisi , endoskopik uygulamalar için günübirlik ziyaretler alıyoruz” diye konuştu.Bugün tıp turizminin Türkiye’de top yekün gerçekleşen sağlık turizminden ayrı tutulduğuna işaret eden Meri Bahar, bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

“Çünkü sağlık turizmi termal turizmini de içermektedir. Sağlık hizmet üreticileri ile daha çok tıp turizminin lansmanı çalışmalarını yürütüyoruz. Sağlık turizmi esas olarak tıp turizmi ve termal turizminin toplamıdır diyebiliriz. Tıp Turizmi ile ilgili ortalama fatura bedelinin 6-8 bin dolar olduğunu ve şu anki yıllık hasta sayısının 30-40 bin olduğunu biliyoruz. 2015 yılı için koyduğumuz 1 milyar dolar ve 1 milyon hasta hedef içerisinde bahsi geçen bölgenin yüzde 50-60 gibi bir pay oluşturduğunu düşünürsek, sadece bu bölgeden sağlanacak gelirin yaklaşık 500 milyon dolar olacağını hesaplayabiliriz.”

“EN FAZLA AKREDİTE HASTANE TÜRKİYE’DE”

Gerek eğitim hastaneleri gerek akredite hastanelerin yatak, hekim sayısı ve yatırımları bu talebi karşılayabilecek düzeyde olduğunu ifade eden Bahar, “Ülkemizde toplam Joint Comission ( JCI ) tarafından akredite olmuş 32 sağlık kuruluşu var. Bunların 24’ ü hastanedir. Dünyada en fazla JCI tarafından akredite hastanesi olan ülke Türkiye. Bu hastanelerde sunulan sağlık hizmetlerinin tıbbi sonuçları çok başarılıdır ve hepsi uluslararası arenada rekabet edebilecek ölçeklerde tıbbi hizmet sunmaktadır” diye konuştu.

“TIPTA BÖLGENİN AMERİKASI OLMAK İSTİYORUZ”


DEİK olarak bu tip aktivitelere devam etmek ve Türkiye’nin farklı ve güçlü sağlık alanlarını da dahil ederek bu tarz uluslararası çalışmaları sürdüreceklerini belirten Bahar, “Tıbbi cihaz üreticilerinin de bu ülkelere yönelik değerli çalışmaları olacağına inanıyoruz. Termal / Spa turizmini diş, bazı göz ameliyatları, estetik cerrahisi ve sağlık taramaları ile birleştirerek el ele verip daha geniş çaplı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca aynı ülkelerin sağlık alanındaki eğitim ihtiyaçlarını da ülkemizde karşılayabilecek bilgi birikimimiz ve akademik yapılanmalarımız mevcuttur. Amacımız bölgenin tıpta yeni Amerika’ sı olabilmektir” görüşünü ifade etti.

KONFERANSLA İLGİLİ BİLGİLER

13 Kasım Cuma günü Feriye Restoranda basına kapalı gerçekleşecek açılış yemeğinde DEİK-Türk-Amerikan İş Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı Meri Bahar yabancı konuklara bir konuşma yapacak. Konferansın açılış konuşmaları ise, Akredite Hastaneler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı tarafından yapılacak.

Konferansa katılımcı ülkeler tarafından Türkiye’de en çok kullanılan başarılı tedavi branşları olan; Yönetiminde Kritik Noktalar, Kanser Tedavisinde ve Kök Hücre Uygulamasında Yenilikler, Endoskopik Cerrahi ve Uygulama Alanları, Kalp Hastalıkları Tedavisinde Yenilikler, Nöropatoloji’ deki Son Gelişmeler ve Sağlık Profesyonellerinin Eğitimi Konusundaki Bölgedeki İhtiyaçlar gibi konularda paneller gerçekleştirilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA