20 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa6°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

TÜRKİYE İLAÇ SANAYİNDE HEDEFİNİ BÜYÜTTÜ

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Kerman: "Türkiye'nin, yatırımcıların daha düşük katma değerli yatırımları yapmak için seçtiği bir pazar olma konumu değiştirilerek,..."

Türkiye ilaç sanayinde hedefini büyüttü

27 Haziran 2014 Cuma 13:31

ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Saim Kerman, Türkiye'nin, yatırımcıların daha düşük katma değerli yatırımları yapmak için seçtiği bir pazar olma konumu değiştirilerek, yüksek katma değerli yatırımların çekilmesi için ilaç sanayini ilgilendiren tüm politikaların gözden geçirilmesiyle yeni bir eylem planı hazırlandığını bildirdi.

TİTCK Başkanı Saim Kerman, ABD'nin San Diego kentinde düzenlenen "BIO International Convention" etkinliği kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kerman, TİTCK yetkililerinin yanı sıra sağlık ve ilaç sektöründen temsilcilerin de yer aldığı heyetin, etkinliğe katılan çok sayıda yabancı yatırımcıya Türkiye'deki AR-GE çalışmalarını tanıttığını bildirdi.

Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla sağlık hizmetlerine ve ilaca ihtiyacın arttığını ifade eden Kerman, ilaç sektörünün Türkiye'de de önem verilen sektörler arasında kabul edilerek her türlü teşvik kapsamına alındığını söyledi.

Ülkede "Temel Eczacılık Ürünleri" adı altında yapılan Ar-Ge harcamasının son yıllarda 70 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini, bilgisayar programlama, motorlu taşıt imalatı ve mimarlık gibi sektörlerin arkasında kalarak en çok Ar-Ge harcaması yapılan on birinci sektör olduğunu anlatan Kerman, bu konuda "biyoteknoloji" kavramının öne çıktığını belirtti.

Kerman, biyoteknolojinin, "Hücresel ve biyomoleküler yöntemler kullanılarak sorunların çözülmesi ve faydalı ürünlerin elde edilmesi" şeklinde tanımlandığını ifade ederek, 350 milyondan fazla hastanın, biyoteknoloji ve gen teknolojisi aracılığıyla üretilen ilaçlardan fayda gördüğünü dile getirdi.

Hali hazırda 650'den fazla yeni biyoteknoloji ilacı ve aşısının kanser, diyabet, Alzheimer, AIDS ve nadir hastalıklar dahil 100'den fazla hastalık için test edildiğini kaydeden Kerman, şu bilgileri verdi:

"Biyoteknolojiyle üretilen ilaçlar diyabet, anemi, romatizmal hastalıklar immün sistem hastalıkları ve birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır. 2050 itibarıyla dünya nüfusunun 9,3 milyara ulaşacağı, 65 yaş üzeri nüfusun oranının ise yüzde 16 olacağı tahmin edilmektedir. Nüfus artışı, yaşlanma, kaynakların yetersizliği gibi faktörlerin etkisiyle artan ihtiyaçlara cevap olarak biyoteknoloji hayatın birçok alanında hızla yaygınlaşmaktadır. 2030 yılında biyoteknolojik ürünler tahminen kimyasal ve endüstri ürünlerinin yüzde 35'ini, ilaç ve tanı ürünlerinin yüzde 80'ini, tarım ürünlerinin ise yüzde 50'sini oluşturacak ve OECD toplam GSYH'sinin yüzde 2,7'sine ulaşacaktır."

- Türkiye'de durum

TİTCK Başkanı Kerman, Türkiye'nin son yıllarda üretim yapısı ve ihracat kompozisyonunda yaşadığı değişimle düşük teknolojili yapıdan orta teknolojiye geçiş yaptığını ancak ileri teknolojinin payının hala çok düşük olduğunu söyledi.

Küresel hastalık trendleri ve bunların tedavi yöntemleri incelendiğinde ilaç sanayinde biyoteknolojinin öneminin giderek arttığını vurgulayan Kerman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye için de orta ve uzun vadede hedef, bu anlamda teknoloji transferini ve geçiş sürecini tamamlamak olacaktır. Gelişmekte olan ekonomilerin pazar potansiyelinin de artmasıyla ilaç üreticileri için daha çekici hale gelmeleri, sektörde yaşanan önemli bir gelişmedir. Bu bağlamda, yabancı yatırımları çekmek kadar yatırımın niteliğinin de tartışılması gerekmektedir."

Bu hedefler doğrultusunda eylem planı hazırlandığını belirten TİTCK Başkanı Kerman, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, yatırımcıların daha düşük katma değerli yatırımları yapmak için seçtiği bir pazar olma konumu değiştirilerek, yüksek katma değerli yatırımların çekilmesi için, ilaç sanayini ilgilendiren tüm politikaların gözden geçirilmesiyle 'Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı' başlığının da yer aldığı 10. Kalkınma Eylem Planı hazırlandı. Bu eylem planına göre yüksek katma değerli ürün üretebilen, yeni molekül geliştirebilen, daha yüksek katma değerli ilaç ve tıbbi cihaz üretebilen bir yapıyla küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurtiçi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının daha büyük bir kısmını karşılayabilen bir üretim yapısına geçilmesi amaçlanıyor."

Kerman, bu çerçevede TİTCK'nın uluslararası alanda aktif rol alarak, işbirliği ve yatırımcılara rehberlik yapmaya devam edeceğini söyledi.

Yorumlar
SON DAKİKA