TÜRKİYE AŞI VE YAPAY ZEKA ENSTİTÜLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ BELİRLENDİ
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesindeki Türkiye Aşı Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün görev ve yetkilerini düzenleyen yönetmelikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

12 Mart 2022 Cumartesi 12:47
Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliklere göre, TÜSEB Türkiye Aşı Enstitüsü, aşı ihtiyacı, aşı geliştirilmesi, aşı teknolojileri gibi konularda, AR-GE çalışmaları yapacak, politikalar belirleyecek. Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü ise bu alanlarda yenilikçi, öncü araştırmalar yapacak, bu tür araştırmaları destekleyecek.
Türkiye Aşı Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik'e göre, enstitü, aşı ihtiyacı, aşı geliştirilmesi, aşı teknolojileri ve aşı uygulamaları alanında AR-GE çalışmaları yapacak.
Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine mali, bilimsel destek sağlayacak.
Yurt içi veya yurt dışında sağlık kurumları, araştırma ve üniversite hastaneleri gibi kurumlarla iş birliğine gidebilecek enstitü, aşı çalışmaları konusunda sertifika verilmesi öngörülen eğitim-öğretim programları, kurs, konferans ve seminerler de düzenleyecek.
- Türkiye'nin aşı ihtiyaçları konusunda öncelikli politikalar belirlenecek
Türkiye Aşı Enstitüsü, tamamı veya bir kısmı Türkiye'de geliştirilen veya teknoloji transferi yapılarak üretilmesi planlanan aşıların, klinik kullanım öncesi ve sonrası klinik çalışmaların ülke içinde ve dışında planlanmasına, bunlara bilimsel ve teknik destek verilmesine ilişkin çalışmalarda bulunacak.
Ayrıca aşı araştırmaları ve üretimi açısından ihtiyaç duyulan tıp, veteriner hekimliği, eczacılık, biyoloji, kimya, biyomühendislik, biyoteknoloji, genetik gibi alanlarda uzmanlık eğitimi ile doktora sonrası bilimsel çalışma yapanların, bu eğitim ve çalışmalarını enstitüde yürütebilmesine imkan sağlanacak.
Aşı alanında yetişmiş insan gücüne katkı sağlamak ve ayrıca araştırmacı yetiştirilmesi için yurt içi ve yurt dışı burs ve proje destek programları oluşturulacak. Enstitü, Türkiye'nin mevcut ve muhtemel aşı ihtiyaçları konusunda öncelikli politikaların belirlenmesine yönelik çalışmalarda da bulunacak.
Enstitü bünyesinde Aşı AR-GE Bilim Kurulu, Endüstriyel Aşı Üretimi Bilim Kurulu, Pandemi Riski Yaratan Etkenlere Yönelik Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kurulu, Aşı Epidemiyolojisi Bilim Kurulu, Klinik Araştırma Ön Değerlendirme ve Takip Bilim Kurulu, Aşı ve Bağışıklama Eğitim Bilim Kurulu faaliyet gösterecek.
- Yapay Zeka Enstitüsünün görev ve yetkileri belirlendi
TÜSEB bünyesindeki Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün kuruluşu, yapılanması, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik de yürürlüğe girdi.
Enstitü, sağlık verisi araştırmaları ve sağlık alanında yapay zekanın kullanımına ilişkin Türkiye'nin rekabet gücü ve sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik bilimsel ve teknolojik ihtiyacı karşılamak üzere yenilikçi, öncü araştırmalar yapacak, bu tür araştırmaları destekleyecek.
- AR-GE faaliyetlerine mali ya da bilimsel destek sağlanacak
Sağlık veri araştırmaları ve yapay zeka uygulamaları alanında kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine mali ya da bilimsel destek sağlanacak.
Bu alandaki gelişme, buluş ve yeniliklerin sağlık hizmetlerinde kullanımına ve yaygınlaştırılmasına yönelik AR-GE faaliyetleri gerçekleştirilecek, yurt içi ve yurt dışında iş birliklerine gidilebilecek. Araştırmacı yetiştirilmesi için yurt içi ve yurt dışı burs ve proje desteğinde bulunulacak.
Geliştirilen veya üretilen, veriye ve yapay zeka yöntemlerine dayalı tekniklerin ticari değere dönüştürülmesine yönelik girişimcilik çalışmaları da enstitü tarafından desteklenecek. Belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde hibe ve geri ödemeli destekler verilebilecek.
Eğitim öğretim faaliyetlerinde de bulunacak enstitü bünyesinde kişilere, yüksek lisans, doktora, tıp, eczacılık, diş hekimliği, veteriner hekimlik, hemşirelik ve diğer sağlık alanlarındaki uzmanlık eğitimi ile doktora sonrası bilimsel çalışmalarını yapabilme imkanı tanınacak.
Öte yandan TÜSEB'in "Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı.
Bu kapsamda, enstitü bünyesinde Genom ve Biyoenformatik Bilim Kurulu, Farmasötik ve Biyofarmasötik Ürünler Bilim Kurulu, Tıbbi Cihaz ve Tanı Kiti Bilim Kurulu, Hücre ve Gen Tedavileri Bilim Kurulu faaliyet yürütecek.

UAD'nin, UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin danışma görüşü duruşmalarında "Gazze'de açlık var" vurgusuFilistin'in Hollanda ve Uluslararası Kuruluşlar Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ammar Hicazi: "Açlık burada (Gazze'de.) İnsani yardım bir savaş silahı olarak kullanılıyor"28 Nisan 2025 Pazartesi 14:08DÜNYADA SAĞLIK
İsrail saldırısında bacaklarını kaybeden Filistirli Ahmet, jimnastiğe dönmeyi hayal ediyorİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırımda ampüte edilen yaklaşık 1000 çocuktan biri olan Ahmet Galban (16), tedavi için yurt dışına çıkmak, protez bacak taktırıp sevdiği jimnastiğe geri dönmek istiyor.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:23BASIN HABERLERİ
Sakarya'da "Erken Tanı Kurtarır" projesi kapsamında eğitim verildiSakarya'da "Erken Tanı Kurtarır" projesi kapsamında gönüllülere eğitim verildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 12:18KANSER
Konya'da sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatıldıKonya'nın Seydişehir ilçesinde "Sigaranın Zararları ve Bırakma Yöntemleri" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:58SAĞLIK BAKANLIĞI
İstanbul'da "Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı" yapıldıİstanbul'da, olası Marmara depremine yönelik hazırlanan İstanbul Sağlık Afet Eylem Planı kapsamında "Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı" yapıldı.27 Nisan 2025 Pazar 19:08SAĞLIK BAKANLIĞI
Edirne'de, Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu kapanış paneliyle sona erdiSağlık Bakanlığının himayesinde, Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) desteğiyle gerçekleştirilen Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu, üniversite rektörlerinin katılımıyla düzenlenen panelle sona erdi.27 Nisan 2025 Pazar 17:38SAĞLIK TURİZMİ
İsrail'in bir UNRWA personelini sınır dışı ettiği ortaya çıktıİsrail'in Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşı olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) personelini cuma günü sınır dışı ettiği ortaya çıktı.27 Nisan 2025 Pazar 17:23BASIN HABERLERİ
Türkiye, dental turizmde Avrupa'nın en çok tercih edilen destinasyonlarından biriSağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanı Mustafa Yenilmez, Türkiye'nin, güçlü ve kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmetleriyle sağlık turizminde Avrupa'nın en çok tercih edilen...27 Nisan 2025 Pazar 17:08AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Sudan Doktorlar Ağı, HDK'nin Hartum'da 31 sivili öldürdüğünü bildirdiSudan Doktorlar Ağı, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki Salha Mahallesi'nde 31 sivili öldürdüğünü belirtti.27 Nisan 2025 Pazar 16:48BASIN HABERLERİ
CTE'den "Tutuklu öğrenci bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldı" iddiasıyla ilgili açıklamaCeza ve Tevkifevleri (CTE) Genel Müdürlüğü, "Tutuklu öğrenci kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık, bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldı." iddiasının asılsız olduğunu bildirdi.27 Nisan 2025 Pazar 15:53BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel