05 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa9°C
  • Antalya12°C
  • İzmir11°C

TÜRK DOKTORLARIN AMELİYATINI DÜNYA İZLEDİ

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde, NASA'nın geliştirdiği robotik cerrahi yöntemiyle iki hastaya kalp kapakçığı ameliyatı yapıldı. 8 saatlik ameliyat tüm dünyada canlı takip edildi

Türk doktorların ameliyatını dünya izledi

13 Mart 2016 Pazar 09:18

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde uzaydaki astronotları ameliyat etmek için ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen robotik cerrahi yöntemiyle 2 hastaya operasyon yapıldı. 8 saat süren ameliyatı tüm dünya canlı yayında izledi. Antalya'daki Uluslararası Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi'ne (KKVC) 50'ye yakın ülkeden katılan bin 500 doktor Türkiye'de ilk kez bir kamu hastanesinden iki hastaya robotik cerrahiyle yapılan açık kalp kapakçığı değişikliğini takip etti. 

'TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞTIK' 

Canlı yayında 56 yaşındaki bayan bir hastanın kalp kapakçığı değişirken, 62 yaşındaki erkek hastanın da kalp kapakçığı tamir edildi. Prof. Dr. İhsan Bakır "Robotik cerrahi alanında ve kalp konusundaki tecrübe ve birikimimizi dünya tıp otoriteleri ile paylaştık. İzleyiciler başarılarımız karşısında çok şaşırdı ve bizi tebrik ettiler" dedi. 

ARTIK TÜRKİYE'YE GELİYORLAR 

Dünyanın en prestijli kongreleri arasında yer alan KKVC'de meslektaşları ile deneyimlerini paylaştıklarını anlatan Prof. Dr. Bakır, "Her ay ortalama 25 hastaya ameliyat yapmaktayız. Bazı koroner by-pass ameliyatlarında da robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz. Kongreye katılan alanında en iyi doktorlara bu alanda iyi olduğumuzu gösterdik. Artık Türkiye'ye dünyanın her yerinden geliyor hastalar. Bu operasyonların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde yapılması da devletin, sağlık alanında ne kadar önemli yatırımlar yaptığının önemli bir göstergesi" diye konuştu. 

SAĞLIK TURİZMİNDE ZİRVE 

Kamu hastanelerinin artık global pazarda rekabet bilgi birikimi ve donanıma sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bakır, "Yaptığımız operasyonlar dünya tıp literatüründe yerini almaya başladı. Özellikle robotik cerrahi alanındaki donanımımız sayesinde hata payı çok düşük ameliyatlara imza atıyoruz. İlk defa Sağlık Bakanlığı'na ait bir kalp hastanesinde bu teknolojinin bulunması bakanlığımızın ileriye dönük vizyonunu göstermesi açısından da önemlidir. Sağlık turizmi kapsamında bu tür özellikli robotik kalp ameliyatlarının yapıldığı ülkeler ve merkezler her zaman ilk tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Biz de hastane olarak yurtdışından gelen hastalara da bu ameliyatları yapabileceğiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA