18 Ağustos 2024
  • Ankara24°C
  • İstanbul24°C
  • Bursa26°C
  • Antalya28°C
  • İzmir29°C

"TURİST İSHALİ" ÇOCUKLARDA CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel:

"Turist ishali" çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

18 Ağustos 2024 Pazar 11:33

- "Kusma atakları, ateşler, karın ağrısı ve krampların fazla ve besin gıdasının giderek azaldığı durumlar söz konusu olduğunda bir çocuk hekimine mutlaka başvurmalısınız ve gereken tedaviyi almalısınız"

Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren turist ishalinin özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.

Medipol Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Güzel, havuzlar, denizler, iyi yıkanmamış taze sebze ve meyveler ile bozulma eğilimli gıdaların turist ishalinin başlıca nedenleri arasında olduğunu belirtti.

Güzel, turist ishalinin, genellikle karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, bu durumun seyahat esnasında olduğu gibi eve dönüş sonrasında da ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Son günlerde aile içerisinde bu şikayetlerin artış gösterdiğinin de gözlemlendiğini vurgulayan Güzel, şunları kaydetti:

"Peki turist diyaresi dediğimiz olay nedir? Genellikle ishal ataklarıyla kendisini gösterir. Çocuklarınızda özellikle karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik, ateş gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle bir durum seyahat esnasında olduğu gibi eve dönüşten sonra da ortaya çıkabilir. Peki böyle bir çocukla karşılaştığımızda biz nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle besinlerini, sıvı gıdasını almış olması çok önem arz ediyor."

- "Bakteri, parazit ve viral enfeksiyonlar sebep olabiliyor"

Sıvı kaybının çocuklarda vücudun direncinin daha da düşmesine neden olabildiğine dikkati çeken Güzel, şu değerlendirmede bulundu:

"Böyle bir durumla karşılaşırsak ilk yapacağımız şey çocuğumuzun beslenmesini sağlamak. Kusma atakları, ateşler, karın ağrısı ve krampların fazla ve besin gıdasının giderek azaldığı durumlar söz konusu olduğunda bir çocuk hekimine mutlaka başvurmalısınız ve gereken tedaviyi almalısınız. Bunların içerisinde turizm yerlerinde neden olan etkenleri düşündüğümüzde bakteriler, parazitler, viral enfeksiyonlar daha ön planda çıkıyor. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda sıvı kaybının, ateşin ve kusmanın, beslenememenin hayati tehlikeyi arz edebilecek durumlara kadar gelebilecek olmasından dolayı buna önem vermemiz gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA