22 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

TÜP BEBEK NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir.

Tüp bebek nedir, nasıl uygulanır?

13 Ekim 2016 Perşembe 18:18

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan yöntemler sayesinde birçok çift çocuk sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ise:

► Kadının yumurtalıklarından yumurta hücresi elde edilebilmesi,

► Kadının sağlıklı bir rahminin olması,

► Kadının gebeliğe engel teşkil edebilecek bir sorununun olmaması,

► Erkek adaydan sperm hücresi elde edilebilmesi,

► Erkek ve kadının hormonal dengesinin normal olması gibi şartlar aranmaktadır.

Bu şartların mevcut olmaması çocuk sahibi olunmasını engellediği için tüp bebek tedavisine başvurulmaz. Örnek olarak kadın menopoz döneminde ise ya da erkek adaydan hiçbir şekilde sperm hücresi alınamıyorsa, kadının rahmi alınmış ya da yumurtalıkları alınmış ise tüp bebek tedavisi uygulanamaz.

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için anne adayının yumurtalıklarından en azından birinin mevcut olması gerekmektedir. Baba adayından sperm hücresi elde edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında:

► Çikolata kisti sorunlarında,

► Miyom-polip sorunlarında,

► Azospermi durumlarında,

► Sperm sayı yetersizliklerinde,

► Morfolojik sorunlarda,

► Açıklanamayan durumlarında,

► Tüplerin tıkalı olması durumunda, uygulanabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

Tüp bebek tedavisinden önce anne ve baba adayının kısırlık sorunları doğru şekilde tespit edilmelidir. Daha sonra anne adayına, yaşına ve yumurtalık rezervlerine uygun bir ilaç protokolü başlatılır. Daha sonra 12-15 gün boyunca anne adayına ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi, yumurtalıkların uyarılması içindir. Yumurtalıklar uyarıldıktan sonra yumurtaların toplanma aşamasına geçilir. Yumurtalar 15 dakikada toplanır. Yumurta toplama aşamasında anne adayına lokal ya da genel anestezi yapılabilir. Bu aşama ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır.

Sperm ve yumurta hücreleri alındıktan sonra laboratuar işlemlerine başlanır. Laboratuarda mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemiyle sperm ve yumurta hücreleri döllendirilir. Döllenen embriyolar, 3-5 gün boyunca laboratuarda kültür ortamlarında saklanır ve aralarından en kalitelisi  anne adayının rahmine transfer edilir. Transferden 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavi tamamlanır.

Hepsi ve daha fazlası için http://www.drismetyildirim.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
SON DAKİKA