05 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

TÜBİTAK KESENİN AĞZINI AÇTI

Ülkenin teknoloji alanındaki gücünü artırmak için çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, mobil iletişimden ekran teknolojilerine, gıda ve sağlık alanından enerji projelerine kadar 17 alanda girişimcilere destek olmak için bütçesini hazırladı.

TÜBİTAK kesenin ağzını açtı

21 Ağustos 2014 Perşembe 18:22

RECEP DEMİR - Ülkenin teknoloji alanındaki gücünü artırmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), mobil iletişimden ekran teknolojilerine, gıda ve sağlık alanından enerji projelerine kadar 17 alanda girişimcilere destek olmak için bütçesini hazırladı. TÜBİTAK, beklentileri karşılayan projeler için 2,5 milyon liraya kadar destek verecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin Ar-Ge ve teknoloji alanındaki gücünü artırmak amacıyla proje üretilmesi için çeşitli destekler veren TÜBİTAK, 17 yeni proje çağrısı daha açtı. Bu kapsamda bütçesini hazırlayan Kurum, ivme kazanması istenen ve "öncelikli alanlardan" olarak tanımlanan sağlık, enerji, gıda ve iletişim teknolojileri projelerine destek olacak.

TÜBİTAK, 17 çağrı kapsamında beklentileri karşılayan projelerden küçük ölçeklilere 500 bin liraya kadar, orta ölçeklilere 1 milyon liraya kadar, büyük ölçeklilere ise 2,5 milyon liraya kadar destek verecek.

Projeler için iki aşamalı başvuru sistemi uygulanacak ve tüm çağrılar için ilk aşama başvuruları en geç 19 Eylül 2014'e kadar yapılabilecek.

TÜBİTAK'ın yeni açtığı 17 çağrıdan bazılarının detayları şöyle:

Mobil İletişim Teknolojilerinde Güvenlik Çağrısı ile akıllı mobil cihazlar aracılığıyla erişilen ve elektronik ortamda sunulan hizmetlerin güvenli ve kesintisiz çalışması için ihtiyaç duyulan sistemlerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Mikro/Nano Elektro-Mekanik Sistemler Çağrısı ile askeri, otomotiv, sağlık ve benzeri sektörlerde katma değer oluşturacak ürünlerinin tasarımı veya üretimi amaçlanıyor.

- Enerji projeleri

TÜBİTAK, Ekran Teknolojileri Çağrısı ile de LCD teknolojisine alternatif olarak, daha yüksek resim kalitesi ve daha geniş ekran aralıklarında daha düşük maliyetli çözümler sunabilecek yeni teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor.

Yeni Nesil Yüksek Isıl Dirence Sahip Yalıtım ve Yapı Malzemeleri ile Yalıtım Teknolojilerinin Geliştirilmesi Çağrısı kapsamında da Türkiye'de enerji verimliliğini destekleyecek düşük ısı iletim katsayısına sahip, yenilikçi inşaat yalıtım malzemeleri ve yalıtım teknolojilerinin geliştirilmesi isteniyor.

- Gıdada Türkiye'nin rekabet gücü artacak

TÜBİTAK, gıda alanı için açtığı 3 yeni çağrı ile de gıda endüstrisinde oldukça sık kullanılan ve yurt dışından ithal edilen gıda katkı maddelerinin Türkiye'de üretilmesini amaçlıyor. Kurum, bu kapsamda uygulama ve ticarileşme potansiyeli yüksek olan teknik yaklaşımların geliştirilmesini hedefliyor. Bu çağrılar ile ayrıca, Türkiye'nin söz konusu alanda rekabet gücünün artırılması ve katma değer sağlayacak teknik bilgi birikiminin oluşturulması da hedefleniyor.

- Su ve sağlık alanındaki çağrılar

Su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak projelere de destek verecek TÜBİTAK, sağlık alanında da önemli projelerin hayata geçmesini istiyor.

Sağlık çağrıları "Parazitlere Karşı Aşı Geliştirilmesi", "Yazılım Materyallerinin Geliştirilmesi" ve "Biyomedikal Sensör Teknolojileri" olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor. Yeni aşıların geliştirilmesi ve mevcut aşıların üretim teknolojilerinin iyileştirilmesinin amaçlandığı çağrılara müracaat edecek projelerin, öncelikli olarak ülkenin ve bölgenin ihtiyaçlarına göre hazırlanması isteniyor. 

Yorumlar
SON DAKİKA