14 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya17°C
  • İzmir16°C

'TORBA TASARI'DA 11. MADDE KABUL EDİLDİ

Yeraltı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, yapılan değişikliklerden oluşan maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

'Torba Tasarı'da 11. madde kabul edildi

18 Temmuz 2014 Cuma 18:35

Torba Tasarı'da 11. maddenin görüşmeleri tamamlandı ve 12. maddenin görüşülmesine başlandı

Yeraltı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, yapılan değişikliklerden oluşan maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin düzenleme, "Torba Kanun Tasarısı"ndan çıkartıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri, 1. bölümünde yer alan 10 . madde üzerinden başladı.

Tasarının yeraltı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, fazla çalışma ücreti, ücretli izin süreleri, çalışma süresi, ücret miktarı konularında yapılan değişikliklerden oluşan maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin esas ve usullerin, Kamu İhale Kurumu'nun teklifiyle Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesine ilişkin 10. maddesi kabul edilen önerge ile tasarıdan çıkarıldı.

Maddenin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin muhalefet partilerinin önergelerinin görüşmeleri sırasında ayağa kalkarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bu maddeye tasarının hem alt hem üst komisyonunda itiraz ettiklerini belirtti. Bu önergenin hükümet tasarısında olmadığını ifade eden Kaplan, "Bu önerge alt komisyonda görüşülmedi, üst komisyonda da iktidar partisinin bir üyesi tarafından verildi. O gün sert tartışmalar olunca önerge geri çekildi. Sayın Bakan da ilgilisi değildi ve sonradan, redaksiyon esnasında bu madde koyuldu. Bununla ilgili, bu önergeyle gelen maddenin rapordan çıkarılması gerekiyor. Tamamen yasalara aykırı" iddiasında bulundu.

Daha sonra Meclis Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi.

Aranın ardından AK Parti'nin maddenin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin önergesi okunarak, kabul edildi.

- CHP'li Özcan:
- "Hükümet İsrail'e karşı yeterli adım atmadı. Bağırıp çağırmakla, Peres'i fırçalamakla olmuyor. Derhal diplomatik ilişkilerin kesilmesi lazım"

- AK Parti Grup Başkanvekili Canikli:

- "Filistin'de en çok verilen isimlerden biri Recep Tayyip Erdoğan. Neden başkalarının ismi verilmiyor?"

TBMM (AA) - CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, hükümetin İsrail'e karşı yeterli adım atmadığını ve diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesi gerektiğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Özcan'a, "AK Parti'nin samimi olup olmadığını Filistin'e soracaksınız. Filistin'de en çok verilen isimlerden biri Recep Tayyip Erdoğan. Neden başkalarının ismi verilmiyor" diye cevap verdi.

İş Kanunu'nda değişiklik yapan ve kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören "Torba Kanun Tasarısı"nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri devam ediyor.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarının taşeronlaşmayı yaygınlaştıracağını savunarak, "Bu düzenlemeyle müzisyeni kasapta, kasaptakini müzede görevlendirmek çok mümkün" dedi.

Taşeronluğun Meclis'te de bulunduğunu anlatan Kaplan, "Meclis'te ne kadar taşeron var biliyor musunuz? Üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış birinin 10 yıl çay ocağında çalışması ne kadar doğru?" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada "HDP'nin Meclis'te olmaması gerektiğini" söylediğini ifade etti. Bu yaklaşımın HDP'yi Meclis'e gönderen halkın iradesine saygısızlık olduğunu belirten Baluken, böyle bir yaklaşımı kınadıklarını söyledi.

Baluken, HDP'nin Meclis'te olup olmamasına yalnızca halkın karar verebileceğini kaydederek, cumhurbaşkanı adayı olan kişilerin ayrıştırıcı değil, tüm halkı kucaklayıcı bir söylem içinde olması gerektiğini aktardı.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Gazze'ye yönelik saldırısından dolayı İsrail'i "terörist devlet" şeklinde niteleyerek, hükümetin İsrail'e karşı yeterli adım atmadığını savundu.

"İsrail'e bağırıp çağırmakla, Peres'i fırçalamakla olmuyor" diyen Özcan, İsrail ile meselenin diplomatik ilişkileri alt düzeye indirmekle çözülmeyeceğini, ilişkilerin derhal kesilmesi gerektiğini söyledi. Özcan, "Sahte kabadayı gibi dolaşıp İsrail'in arkasından birşeyler söylemekle bu iş çözülmüyor" dedi.

Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Filistin meselesini yıllardır yüreklerinde yaşadıklarını ifade ederek, hiç rol yapmadıklarını söyledi.

AK Parti'nin rol yapıp yapmadığını test etmenin yolu olduğunu belirten Canikli, "Bu parti, bu partinin lideri samimi mi, değil mi bunu Filistin'e soracaksınız, Gazzeliler'e soracaksınız. Filistin'de en çok verilen isimlerden biri Recep Tayyip Erdoğan. Bu ne demek? Neden başkalarının ismi verilmiyor?" diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA