12 Eylül 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul24°C
  • Bursa23°C
  • Antalya24°C
  • İzmir23°C

TOGÜ HASTANESİNDE PET-BT C-CİHAZI İLE KANSER TANISINDA YENİ DÖNEM

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde PET-BT cihazı sayesinde kanser tanı ve tedavisinde büyük kolaylık sağlanıyor.

Togü Hastanesinde Pet-bt C-cihazı İle Kanser Tanısında Yeni Dönem

11 Eylül 2024 Çarşamba 09:38

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde PET-BT cihazı sayesinde kanser tanı ve tedavisinde büyük kolaylık sağlanıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Ulaş Babacan, 2024 yılı itibarıyla hastane bünyesinde kazandırılan PET-BT cihazının önemini ve kullanım alanlarını anlattı. Babacan, bu cihaz sayesinde artık Tokat ve çevre illerdeki hastaların tanı ve tedavi süreçleri için başka illere gitmek zorunda kalmadığını belirtti. PET ve BT teknolojilerinin birleşimi olan hibrit görüntüleme sistemi, özellikle kanser hastalarının tanısında ve kemoterapi ile radyoterapi sonrası tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesinde büyük kolaylık sağlıyor.

"Radyasyon kısa sürede vücuttan atılıyor"

PET-BT çekimlerinde hastalara radyoaktif madde uygulandığını söyleyen Babacan, verilen maddenin düşük dozda olması nedeniyle kısa sürede vücuttan atıldığını ifade etti. Çekim sonrasında hastaların, özellikle hamile ve çocuklardan bir gün uzak durmaları gerektiğini vurguladı. Babacan, bol su tüketiminin radyasyonun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olduğunu da ekledi.

"Yüzde 95 oranında tüm kanser türlerinde kullanılıyor"

Dr. Özge Ulaş Babacan, bu ileri teknolojiye sahip cihazın Türkiye'de yalnızca birkaç hastanede bulunduğunu, bunlardan birinin de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi olduğunu söyledi. Babacan, cihazın yaklaşık yüzde 90-95 oranında tüm kanser türlerinde kullanılabildiğini belirtti. Ancak, prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde kullanılan radyoaktif maddenin şu anda hastanelerinde bulunmadığını dile getiren Babacan, bu tür vakalar için hastaların başka şehirlere gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Yakın zamanda bu tür hastalıkların da çekimlerinin yapılabileceğini müjdeleyen Babacan, bu alanda gerekli çalışmaların başladığını açıkladı.

"TOGÜ'den yeni müjdeler"

Babacan ayrıca, tiroid kanserinde kullanılan ve halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisinin de çok yakında hastanede uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde kullanılan lutesyum tedavisini de yakın zamanda verebileceklerini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA