26 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa12°C
  • Antalya9°C
  • İzmir12°C

'TIP TURİZMİ'NDE PATLAMA

Türkiye'ye yurtdışından daha çok estetik cerrahi vakaları gelirken günümüzde onkoloji hastaları da tedavi için ülkemizi tercih ediyor .

'Tıp turizmi'nde patlama

17 Kasım 2009 Salı 22:16

Türkiye'ye yurtdışından daha çok estetik cerrahi vakaları gelirken günümüzde onkoloji hastaları da tedavi için ülkemizi tercih ediyor .

Araştırmalara göre Türkiye’ye gelen bir “tıp turisti” normal turiste göre 14 kat daha fazla harcama yapıyor. Verilere göre bu oranın 30 kata kadar çıkması mümkün. Yabancı hastalar, kendilerine hizmet sunan hastenelere kişi başı ortalama 8 bin dolar ödüyor. Bu rakam, tedavinin cinsine göre değişmekle birlikte 35 bin dolara hatta böbrek nakli söz konusu olduğunda 100 bin dolara kadar çıkıyor.

TÜRKİYE'DE FİYATLAR DAHA DÜŞÜK

ABD’de maliyeti 45 bin - 100 bin doları bulan anjiyo Türkiye’de 3 bin 500 dolara yapılırken, ABD’de 100 - 200 bin doları bulan baypas ameliyatına da Türkiye’de yaklaşık 12 bin dolar ödeniyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Komitesi Başkanı Meri Bahar, Türkiye’nin yurtdışından gelen hastalara hizmet verecek yüksek nitelikli sağlık yatırımlarına sahip olduğunu belirterek, “Sağlık turizmi kapsamında bir turist Türkiye’ye 8 bin dolar, buna karşılık normal bir turist 608 dolar bırakıyor. Yılda 40 bin tıp turistinin karşılandığını öngörürsek, tedavi için ödenen fatura ve refakatçilerin bıraktıkları gelirlerle yarım milyar dolar olduğunu görüyoruz. Tıp turizmine öncelik verilirse ve hükümet destekte bulunursa 2020’de 1 milyon hasta ile 8 milyar dolara ulaşılabilir” dedi.

Türkiye’nin öncelikli olarak Balkanlar ve Avrasya’dan hasta aldığını, bunun yanı sıra Avrupa ve ABD’den de hasta kaynağı sağlandığını kaydeden Bahar, 4 - 5 yıl önce daha çok estetik cerrahi, tüp bebek vakalarının geldiğini, şimdi ise özellikle onkoloji olmak üzere pek çok riskli hastalık grubunun da tedavi için Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA