22 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

TIP LİTERATÜRÜNE GİREN AMELİYAT: KALP TOPLARDAMARINA KABLO YERLEŞTİRDİLER

Prof.Dr. İstemihan Tengiz ve Doç.Dr. Serkan Saygı, Nazife Sağlık’ın (49) kalbinin toplardamarı içine şoklama cihazı kablosu yerleştirerek zor bir işlemi başarıyla tamamladı. Hastayı tekrar hayata bağlayan bu işlem, dünya tıp literatürüne de girdi

Tıp literatürüne giren ameliyat: Kalp toplardamarına kablo yerleştirdiler

24 Haziran 2019 Pazartesi 10:35


Muğla Milas‘ta ilçesinde yaşayan Nazife Sağlık (49), 4 yıl önce kalbinin hem sağ hem de sol kısmından protez kalp kapağı ameliyatı oldu. Ancak bu ameliyatlarla da tam olarak sağlığına kavuşamayan Nazife Sağlık’a, ilerleyen yıllarda kalp ile ilgili şikayetleri tekrar başlayınca Milas’ta gittiği hastanede kalp yetmezliği tanısı kondu ve şoklama cihazı takılması önerildi. Ancak Nazife Sağlık, daha önceden protez kalp kapağı ameliyatı olduğu için kalbine şoklama cihazı takılması zor bir operasyon olarak görüldü.

TIP LİTERATÜRÜNDE 6. VAKA

Medical Park İzmir Hastanesi’ne başvuran Nazife Sağlık, kalp toplardamarı içerisine Prof.Dr. İstemihan Tengiz ve Doç.Dr. Serkan Saygı tarafından şoklama cihazı kablosunu yerleştirilerek sağlığına kavuşturuldu İki uzman doktorun yaptığı bu operasyon tıp literatürüne 6. vaka olarak geçti.

Normal yöntemlerle hastaya pil takılmasının imkansız olduğunu belirten Prof.Dr. İstemihan Tengiz, “Hastamızın daha önce kalbinin hem sağ hem de sol kısmına protez kapak konmuş. Daha sonra kasılma gücündeki yetersizlikten dolayı hastaya şoklama cihazı takılması önerilmiş. Bu türlü hastalarda biz şoklama cihazının kablosunu sağ karıncığın içerisine yerleştiriyoruz ama bu hastada hem solda hem de sağda protez kapak olduğu için kapak içerisinden geçip sağ karıncığa kabloyu koymak mümkün değildi. Bu yüzden alternatif bir yol bulmak gerekiyordu. Kalbin kendi toplardamarlarından orta kısımdan arkaya doğru geçen ‘middle cardiac vein’ olarak adlandırılan toplardamar içerisine bu şoklama cihazının kablosunu başarıyla yerleştirdik. Yapılan kontrollerde pilin çalışmasında herhangi bir sorun olmadığını da gördük. Araştırmalarımıza göre yaptığımız bu operasyon Pubmed kaynaklarına göre dünya tıp literatüründe 6. vaka” dedi.

Senim Tanay

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA