26 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa12°C
  • Antalya9°C
  • İzmir12°C

"TER" KABUSUNUZ MU?

Güneş yüzünü gösterdi havalar ısınmaya başladı... Buraya kadar herşey güzel, bir de terlemek olmasa...

"Ter" Kabusunuz mu?

28 Mayıs 2011 Cumartesi 13:55

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte en sıkıcı durumlardan birisi olan aşırı terleme problemi ön plana çıkıyor.

Fiziksel aktivite, kilo fazlalığı, stres, ruhsal durumlardaki değişimler ve hava sıcaklığı terlemeyi artıran faktörler olarak sıralanıyor.

Aşırı terleme; trioid hastalıklarında, hormonal dengesizliklerde, hamilelik ve menapoz sonrasında, böbreküstü bezlerinin bazı hastalıklarında ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu durumlarda terleme artışı hastalık belirtisi olarak kabul ediliyor.

Uzmanlar, sosyal ve özel yaşamınızı olumsuz yönde etkileyen terleme sorununu can sıkıcı bir sorun olmaktan çıkarabileceğimizi söylüyor.

Koltukaltı Terlemesine Çözüm
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İlhan Serdaroğlu yaşamınızı olumsuz yönde etkileyen koltuk altı terlemesi ve çözümleri hakkında bilgiler verdi:

"Vücudumuzun %65 kadarı su ve aslında terleme miktarının günlük olarak 500 cc kadar olması doğal ve fizyolojik bir olaydır. Özellikle sıcağa bağlı olarak oluşan terleme sadece vücut atıklarının atılması için bir yol değil, aynı zamanda vücut ısısını da düzenleyen en önemli mekanizma. Tuz ve su dengesi için de terleme önemlidir. Ama toplumda yaklaşık %1 oranında görülen ve genetik sebeplere bağlı olarak hiçbir neden olmaksızın oluşabilen aşırı terleme vakalarında kişi toplumdan kendini soyutlayabilmekte ya da sosyal yaşamda çekinceli olarak yer alabilmektedir."

Koltuk Altına Botox Uygulaması

 

Koltuk Altına Botox Uygulaması
Op. Dr. Serdaroğlu, şöyle devam etti:
"Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve insanları adeta eve kapatabilen bu olgunun tedavisinde günümüzde bazı teknikler oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Aşırı terleme için biz estetik cerrahların genellikle tercih ettiği yöntem koltuk altına botox uygulamaları olmaktadır. Yüzdeki mimik kaslarını geçici olarak dondurmak için kullandığımız botox, ter bezlerinini de çalışmasını geçici olarak bloke edebilmektedir. Terlemenin yoğun olduğu koltukaltına yaklaşık 10-13 noktadan 1-2 cm aralıklarla yapılacak olan botox enjeksiyonları tamammen ağrısız ve 10 dakialık bir işlemdir. Uygulama sonrası 2-3 gün içinde terlemede azalma hissedilir ve yaklaşık 4-6 ay kadar etkili olarak problem ortadan kaldırır."

Serdaroğlu, yaz aylarının başlangıcında yaptırılacak bu uygulamanın tüm yazı bu dertten arınmış olarak geçirmemize yardımcı olacağını dile getirdi.

Terlemenin tedavisinde bazı koltukaltı ve bölgesel uygulamalar şeklinde kullanılan alüminyum klorid içeren dermakozmetik ürünlerin (roll on’lar, spreyler gibi) yeri olmakla birlikte kesin çözüm için cerrahinin de bir seçenek olduğu bildiriliyor.

El ve Ayak Terlemesi...

 

 

El ve Ayak Terlemesi...
Op. Dr. Serdaroğlu şunları söylüyor:
"Göğüs cerrahlarının uyguladığı “torakal sempatektomi” yönteminde koltukaltındaki birkaç yerden ufak kesilerle girilerek sempatik sinir ganglionlarınının cerrahi tahribatıyla terleme tamamen yok edilebilir. Genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılması gereken bu operasyon, aşırı terlemeden şikayetçi kişilere alternatif bir çözüm sunmaktadır. İyontoforez yöntemi, etkinliği geçici olan bir terleme tedavi yöntemidir. Bu teknikte vücudun terleyen bölgesine (el, ayak gibi) su içinde düşük dozda doğru elektrik akımı uygulanmaktadır. Bu tedavi şekliyle de terlemede azalma rapor edilmiştir. Pek çok seans gerektiren ve etkinliği kalıcı olmayan bu teknik daha çok el ve ayaklarda kullanılmaktadır. Koltukaltı terlemesinde ise etkinliği asla botoxla karşılaştırılamaz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA