22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir9°C

TELETIP SİSTEMİ İLE YÜZDE 17’LİK TASARRUF SAĞLANDI

MR, BT ve Mamografi işlemlerini veri doğrulama ve yapay zeka algoritmaları ile kontrol edilip sadece doğrulanabilenlerin ödemesi yapılarak yüzde 17’lik tasarruf sağladık.

Teletıp Sistemi ile yüzde 17’lik tasarruf sağlandı

25 Kasım 2019 Pazartesi 10:04

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu’na katılarak konuşma yaptı.

Gaziantep’te düzenlenen programa; Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Gaziantep Valisi Davut Gül, Kilis Valisi Recep Soytürk, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Songül Kalyoncu, Milletvekilleri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

“Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz” 

‘Dünden Bugüne Sağlık, Sağlıkta Gelecek ve Bilişimle Yönetme Kültürü’ sunumunu gerçekleştiren Şuayip Birinci, “Son 15 -16 yılda sağlık personelleri sayısını ciddi bir oranda artırdık. Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz. Sağlıkta yapılan en önemli değişiklik sağlık personellerinin dengeli dağıtılması. Bu dağıtımı iyi yaptığımızı düşünüyorum. İnsanların memnuniyetini artırmak yönünde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Şu an duruma baktığımızda hastanelerimizin yüzde 74’ü nitelikli olan hastaneler. 2023’te bu oran neredeyse yüzde 100’ü bulacak” dedi. 

Sağlık hizmetinde yapılan dijital dönüşüme değinen Birinci, e-Nabız, Teletıp, Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler, Mekansal İş Zekası, Neyim Var gibi uygulamalarla bilişimi hem sağlık hizmetinin hem de sağlığı yönetmenin etkin bir parçası haline getirdiklerini söyledi.

Dünyada nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, büyük veri, yapay zeka gibi teknolojilerle sağlık hizmetinin artık yeni bir döneme girdiğini söyleyen Birinci, “2025’e kadar 5G, sağlık sektöründe 650 Milyar Dolar tasarruf sağlayabilecek. Bu teknoloji mevcut hücresel bağlantıdan 100 kat daha hızlı çalışıyor. 5G sayesinde hekimler, ultra güçlü bağlantılarla robotik operasyonlar için sanal ortamlara teleportasyon gerçekleştirebilecek. İnsanlar AR gözlükleriyle uzakta bulunan uzmanlarla bağlantıya geçerek gördükleri sıkıntıyı uzmana gösterebilecek, daha iyi yönlendirme alabilecek. 5G’li Drone’lar ulaşımı zor noktalara ilaç veya tıbbi cihaz gönderebilecek duruma geleceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Dünyada büyük veri pazar payının 2022’de 14.9 Milyar Dolar, yapay zekalı tıbbi cihaz pazarının 2025’te 34 Milyar Dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Bakanlık olarak trendi takip ediyor, büyük veri ve yapay zeka odaklı çalışmalar yürütüyoruz” diyen Birinci, 15 milyon kullanıcıya erişen e-Nabız sisteminin, hekimlere ve yöneticilere anlık istatistik veri sunan Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler ve Mekansal İş Zekası gibi uygulamaların bu trendin ve çalışmaların ürünü olduğunu söyledi.

Yılda toplam yüzde 24,6’lık tasarruf

Tüm sağlık tesislerindeki tıbbi görüntüleri ve radyolojik raporların toplandığı Teletıp Sistemi ile yapılan tasarrufa değinen Birinci, “MR, BT ve Mamografi işlemlerini veri doğrulama ve yapay zeka algoritmaları ile kontrol edip sadece doğrulanabilenlerin ödemesinin yapılmasını sağlıyoruz.  Bu sayede yaklaşık yüzde 17’lik tasarruf sağladık.

Sağlık tesislerinde yine aynı işlemler için Eylül 2019 itibariyle hastanın geçmiş görüntülerine bakılmasını zorunlu hale getirdik. İlk değerlendirme sonuçlarına göre buradan da yaklaşık  yüzde 7.6’lık gereksiz çekimin önüne geçtik. Bu sayede hastaların tedavi süreleri kısalırken yıllık yüzde 24’ün üstünde tasarruf ediyoruz.” şeklinde konuştu ve 2020 yılında yapay zeka destekli robotlarla görüntü raporlama ve tetkik kontrolü yapılacağını belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA