22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

TEKNOLOJİDEN ANLIYOR AMA SAĞLIKSIZ BÜYÜYOR

Teknoloji hayatımıza girdikçe hareketsizleşme oranı artıyor. Sadece yetişkinler değil, çocuklar da neredeyse bütün zamanlarını bilgisayar başında geçiriyor. Sonuçta teknolojiden anlayan ama sağlıksız nesiller yetişiyor.

Teknolojiden anlıyor ama sağlıksız büyüyor

11 Ağustos 2014 Pazartesi 20:10

Zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında ve hareketsiz geçiren çocuklar belki teknolojik bilgi birikimlerine yatırım yapıyor ancak aynı şeyi sağlıkları için söylemek çok zor. Çünkü uzmanlara göre hareketsizlik çok sayıda hastalğın en önemli nedenleri arasında. Sporun özellikle çocuklar için büyük önem taşıdığını, obeziteyle mücadelede de en önemli rolü oynadığını belirten Liv Hospital Çocuk Sağlıkları ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sanem Pişkin, spor yapmanın çocuklara getirdiği avantajlara değindi:

"Spor yapmak çağın hastalığı olan ve her yaştaki bireyi tehdit eden obeziteden korunmada da etkili bir yöntemdir. Her çocuğun günde en az 1 saat fiziksel olarak aktif olması önerilir. Bireysel olarak planlanmış spor aktiviteleri çocuğu ileriki yaşlarda yakalanabileceği diyabet, kalp-damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıklarından korumakta yardımcı olur. Diyabet, astım gibi kronik rahatsızlıkları olan çocuklarda bile onlara uygun sporların yapılması önerilir. Spor yapılması ilaç gereksinimini azaltıp ve hastalıkların uzun dönemde vücuda verdiği zararlardan korunmaya da yardımcı olur.

ÇOCUKLAR SPOR YAPMAZSA NELER OLABİLİR?

Çocuklar spor yapmadığında sağlıklı arkadaşlık ilişkileri oluşturabilme, grup kurma ve grup çalışması yapma, kazanma-kaybetmeye karşı tepkilerini kontrol edebilme yetilerinin daha geç ve güç kazanılacağını söylemek mümkündür.

Çocukta kendi başarma duygusu tatmin edilememiş olur, bu da kendine güvenin gelişmesini geciktirir.

Özellikle ergenlik yaş grubundaki ikilemlerin, patlamaların giderilmesinde etkin olan bir yöntemden faydalanılamamış olur. Keza ergenin sigara ve madde bağımlılığından korunmasında önlem alınmamış olur.

Spor yapmayan çocuklarda hoşgörü, iletişim yetenekleri, zamanı kullanma becerisi ve zorluklarla mücadele etme yetisi daha geç ve güç gelişecektir.

Spor yapmayan çocuk ileride ortaya çıkması olası pek çok rahatsızlıktan (diyabet, kalp ve solunum sistemi rahatsızlıkları, kanser gibi...) korunma yönteminden mahrum kalmış olur.

Sporun bedensel gelişmeye olan katkısından yararlanılmamış olur. Yine diyabet ve astımı olan çocuklarda ilaç gereksinimini azaltacak bir yöntem kullanılmamış olur. Spor yapmamak özellikle kronik hastalığı olan çocukların kendini diğer çocuklardan eksik ve yetersiz görmesine ve ruhsal travmaya sebep olur.

Çocukluk yaşlarda edinilen alışkanlıkların bireyi yaşam boyu etkilediği unutulmamalıdır. Spor yapmak da bunlardan biridir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA