25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

TEK BAŞINA DOKTOR GİBİ!

Doç. Dr. Atnan Uğur, "C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır" dedi.

Tek başına doktor gibi!

21 Ekim 2010 Perşembe 11:39

Doç. Dr. Atnan Uğur, "C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır" dedi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, kivinin dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyve olduğuna dikkat çekerek, "C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır" dedi.

Türkiye'de 20 yıllık mazisi olan kivi üretiminin 1996 yılında 400 dekar alanda 85 ton olarak gerçekleşirken, bugün üretim alanının 10 kat artarak 500 hektarlık alana ve yaklaşık 5 bin tonluk üretime ulaştığını, üretim bölgelerinin daha çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yoğunlaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Uğur, Yalova, Artvin, Ordu ve Giresun illerinin ilk sıralarda yer aldığını, ülke genelinde 21 ilde kivi üretimi yapıldığını kaydetti. Uğur, üretim alan ve miktarının her geçen gün arttığı kivinin iç

talep durumu göz önüne alındığında ve özellikle daha soğuk iklime sahip kuzey komşu ülkelere ihracat şansının varlığı ile önümüzdeki yıllarda yükseliş trendine gireceğini de vurgulayarak, şimdiden üretim planlamasına gitmenin yararlı olacağını ifade etti.

TEK BAŞINA DOKTOR GİBİ

Kivinin insan sağlığı açısından önemine de değinen Yrd. Doç. Dr. Uğur, bu meyvenin özellikle astım, nefes darlığı ve solunum sorunlarına karşı iyileştirici etkisi bulunduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Uğur, şunları belirtti:

"Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyvedir. Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır. E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyidir. Öncelikle bir C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır. Örneğin İtalya'da 18 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, C vitamini içeriği yüksek meyve tüketen bireylerin yüzde 44'ünde solunumla ilgili sorunla karşılaşma riskinin azaldığı belirlenmiştir. Zaten eskiden beri astım hastalarında, nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kivi, kanı sulandırır, erkeklerde iktidarsızlığa iyi gelir. Kivi kanseri başlatan genlerde mutasyonu önlemede etkili olan anti mutagenik bileşikler (beta karoten, glutathion, lutein ) içermektedir. Özellikle lutein amino asitinin prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geldiği bildirilmektedir. İskoçya'da Rowett Araştırma Enstitüsü'nde gönüllü bireylerle yapılan bir çalışmada, 3 haftalık periyotta kivi tüketimi sonucunda yapılan tahlillerde, kan plazmasında C vitamini içeriğinin arttığı, lenfositlerde DNA zararının belirgin bir şekilde azaldığı saptanmıştır. Sonuçta, kivinin anti kanserojen özelliği ile, vücudu koruma bakımından önemli olduğu bildirilmiştir. Kivinin, yan etki göstermeksizin kanı sulandırarak, kalp krizini de önlediği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Tüm bunların yanında kolesterol düşürücü, kabızlık giderici, depresyon önleme ve stres azaltıcı, vücut şekerini düzenleyici, trigliserit düşürücü, görme gücünü iyileştirici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, çocuklarda kemik ve beyin gelişimini arttırıcı, kilo koruma ve form tutmayı sağlama gibi daha birçok özellikleri nedeniyle kivi son derece sağlıklı bir meyvedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA