25 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

TEİS: "REÇETENİZ YOKSA GECE HASTALANMAYIN"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın bugün bazı basın yayın organlarında yer alan; "Büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı ...

TEİS: "Reçeteniz yoksa gece hastalanmayın"

16 Mayıs 2013 Perşembe 09:30

"SAĞLIK BAKANLIĞINA SORUYORUZ: GECE ECZANEMİZE GELİP, HASTA ÇOCUĞUNUN İLACINI ALAMAYANLARA NE DİYECEĞİZ?"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın bugün bazı basın yayın organlarında yer alan; "Büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere gerekli denetimlerin yapılması talimatıyla genelge gönderildiğinin" hatırlatıldığı açıklamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
        Saydan, reçeteli ilaç satışı kuralına karşı olmadıklarına dikkati çekerek, özellikle gece nöbetlerinde hastaların daha önceden kullandıkları ilaçlarını nasıl verecekleri konusunda yaşadıkları kaygıyı dile getirdi.
        Bu konuda ilgili kuruma yazılı müracaat ettiklerini de kaydeden Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

      " Söz konusu açıklamada, bazı çevrelerce konunun maksatlı olarak saptırıldığı yönünde beyanat mevcuttur. Oysa eczane eczacıları olarak maksatlı olarak, ilaç kadar ciddi bir üründe saptırma yapmanın, aldığımız akademik eğitime ve mesleki terbiyemize yakışmayacağını buradan hatırlatmak isteriz. Elbette eczacılar olarak ilaçların doktor tavsiyesi yani doktor reçetesi ile eczacılar tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizlerin açıklığa kavuşmasını istediğimiz konu; aldığımız “eczacılık eğitimi “ ile hasta vatandaşlarımızın devamlı kullandıkları, kaybettikleri veya SGK tarafından ödenmeyen ilaçlarının nasıl karşılanacağı konusudur. Özellikle eczacılarımızın gece nöbetlerinde “hastaların daha önce kullandıkları ilaçları “ nasıl vereceğimiz sorusuna  bir yanıt alamayışımız, nöbetlerde kapıdan giren her hasta karşısında endişe yaşamamıza sebep olmaktadır.

Art  niyetsiz ve konuyu saptırmadan yetkililere soruyoruz: "Çocuğunun ateş düşürücü, antibiyotik ya da öksürük şurubunu düşürüp kıran, kaybeden, bitiren ama doktorun devam etmesini söylediği ilaçları acil bir durumda eczanemize gelip isteyen bir hasta yakınına ne dememiz gerekiyor?  Özellikle acil durumlarda "git doktora yazdır ben veremem, bakanlık genelgesi var, bir şey yapamam" dediğinizde o an hastanın her türlü sözlü ve fiziksel tepkisine maruz kalabilme ihtimalimiz göz önüne alındı mı?

Öte yandan büyüme hormonu ilaçları reçetesiz olarak veriliyor deniyor. Ben, 40 yıllık bir eczacı olarak bugüne kadar tuttuğum hiçbir nöbette “büyüme hormonu “ reçeteli olarak bile istenmedi. İstenmiş olsa dahi ben dahil hiçbir meslektaşım reçetesiz vermez. Her şeyden vazgeçtik, 10-20 liralık muayene ücretini verirken zorlanan vatandaş niçin fiyatları 250 lira ile 2 bin lira arasında olan büyüme hormonunu parasıyla almaya kalksın? Büyüme hormonu bile eczanelerden reçetesiz olarak alınıyor denilerek aslında Kurum tarafından saptırma yapılmaktadır.

         Biz eczane eczacıları olarak, o an yazılmış reçete olmaksızın yani reçetesiz olarak; ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şurubu, mide ilacı veya hastanın devamlı olarak kullandığı tansiyon, şeker ilaçlarından bahsediyoruz. Yoksa kurum tarafından bahsedilen gruplardaki ilaçları zaten hiçbir meslektaşımız vermez. Bizler “ilaç nedir?” ,  ”hastaya ne şekilde verilmesi gerekir?” bunları çok iyi biliyoruz. Bu ülkenin eczacıları Vatandaşlarımıza zarar verecek hiçbir davranışa yönelmez.

Son uygulama sonrası Eczane eczacıları olarak  , vatandaşlarımıza eczanemizde bulunduğu halde İLAÇ VERMİYOR değil,  bakanlığın uygulaması nedeniyle ilaç VEREMİYORUZ. Bakanlık, adeta bir mahallede hırsızlık olduğu zaman hırsızı yakalamak yerine o mahallede gece gündüz sokağa çıkma yasağı ilan eden antidemokratik yöneticiler gibi davranmakta, vatandaşa ve eczacılara hayatı zorlaştırmaktadır.

TEİS olarak , akılcı ve bilinçli ilaç kullanımını en başından beri savunmaktayız. Ayrıca; İlaç Takip Sistemi aracılığıyla ülkemizdeki tüm ilaç hareketleri anlık olarak görülebilmesine ve izlenmesine rağmen, reçeteli satılması gereken ilaçların hayatın olağan akışına aykırı bir miktarda ve periyotlarla alınması ve / veya satılması durumlarında bu eylemi gerçekleştirenlerin incelemeye tabi tutulması ve haklarında işlem yapılması saniyesi saniyesine mümkünken, bütün eczaneleri kapsayacak , ilaç ve eczacılık hizmetini olumsuz etkileyecek şekilde hayata geçirilen uygulamanın eczacıları ve halkı cezalandırmaktan öte bir anlam taşımadığını düşünmekteyiz. 

İlaç Takip Sistemine kayıt edilen hastalarımızın kullandıkları, Medula sisteminden görüp kontrol ederek verdiğimiz bu ilaçları, hastaların yeniden almak istediği durumlarda verebilmemiz gerekir. Yoksa eczanelerimizin 24 saat açık olarak nöbet tutmasının hiçbir anlamı kalmayacaktır. Reçetenin bile e-reçete olduğu böyle bir zamanda, reçete çıktısı ve reçete fotokopisi biriktirmeye yönelik çağdışı bir uygulamanın hayata geçirilmeye çalışılması,  60 yıllık uygulamanın yeni şartlara göre yeniden düzenlenmemesinin sıkıntısının eczane eczacılarına ve vatandaşlara yüklenmeye çalışılmasını asla kabul edemeyiz.

Yorumlar
SON DAKİKA