22 Kasım 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir17°C

TEDAVİSİNİ GECİKTRİMEDEN YAPIN!

Uzmanlar, dudak ve damak yarıklarının tedavisinin gecikmeden yapılması gerektiğini belirtiyor. İşte tedavi yöntemleri...

Tedavisini geciktrimeden yapın!

01 Ekim 2010 Cuma 13:24

Özel BSK Konya Hastanesi Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Altunbaş, dudak ve damak yarıklarına, gebeliğin başındaki kanamaların ve akraba evliliklerinin neden olarak gösterilebileceğini söyledi. Gebelikte alınan ilaç ve radyasyonun da dudak ve damak yarıklarında genetik rol oynayabildiğini belirten Altunbaş, yarıkların tedavisinin gecikmemesi gerektiğini belirtti.

Tedavinin gecikmesi halinde, büyük sorunların meydana gelebileceğinin altını çizen Mustafa Altunbaş, "Gebeliğin ilk haftalarında dudak ve damağın sağ-sol tarafları ile burun ve dudağın ortası, ayrıca ön ve üst diş yayı da ayrı geliştikten sonra, ortada birleşirler. Ancak ortalama her bin bebekten birinde bu birleşme tam olmaz. Yani dudak veya damak yarık kalır." dedi.

Bir ya da iki tarafta, üst dudaktaki küçük bir çentikten burun tabanı, sert ve yumuşak damak ile küçük dili de içeren tam bir yarık şekline kadar çeşitliliğin de görülebileceğini aktaran Dr. Altunbaş, ayrıca bunlara eşlik eden başka doğumsal hastalıkların da olabileceğini kaydetti.

Dudak yarığı onarımının, bebeğin henüz 3 aylıkken yapılması gerektiğini dile getiren Altunbaş, damak yarığı onarımı için ise bebeğin 12 aylık olmasının daha uygun olduğunu ifade etti.

Ameliyat oluncaya kadar mümkün olduğunca bebeğe meme verilmesi gerektiğini anlatan Altunbaş, şöyle konuştu: "Oturur pozisyonda beslenme ve yutma, mümkün olmadığı durumlarda ise damağı kapatıcı protezler öneriyoruz. Ameliyat sonrası dudaktaki dikişler 7. günde alınır. Ağız içindeki dikişler alınmaz. Ameliyattan sonraki hafta biberon ve meme yerine kaşık, bardak ve pipetle beslenme tercih edilmelidir. Dudak ameliyatından sonra burun ve diş yayındaki şekil bozuklukları ile konuşma bozuklukları da kısmen düzelir. Ancak ileri yaşlarda bunlar için ayrı girişimler gerekebilir.''

Dudak ve damak yarıklarının neden olduğu sorunlara açıklık getiren Dr. Mustafa Altunbaş, tekrarlanan kulak enfeksiyonları, beslenme bozuklukları, dişlerde dizilim bozuklukları ve konuşma bozuklularının, en sık görülen sorunlar olduğunu kaydetti.

Altunbaş, ayrıcı ameliyattan sonra kanama, enfeksiyonlar, solunum problemleri, dikişlerin açılması, ağız-burun arasında fistül oluşumu, anesteziye bağlı sorunlar ve alerjilerin de görülebileceğini belirtti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA