20 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya14°C
  • İzmir16°C

TATİLDE SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN 10 PRATİK ÖNLEM

Bütün bir yıl özlemle beklenen tatilin sağlık sorunları nedeniyle kabusa dönüşmemesi için alınabilecek pratik önlemleri sıralayan Dr. Sinan Akkurt, keyifli bir tatilin insan psikolojisini, dolayısıyla yaşam kalitesini de yükselteceğini hatırlattı.

Tatilde sağlığınızı korumak için 10 pratik önlem

06 Ağustos 2014 Çarşamba 18:19

Biorezonans Uzmanı Dr. Sinan Akkurt'un verdiği bilgilere göre, seyahat yapanların "kaynat, pişir, kabuğunu soy ya da vazgeç" sloganını benimsemelerinde fayda var. Daha güvenli olan kaynamış, pişmiş, kabuklu ise kabuğu soyulmuş gıdaları tercih etmek gerekiyor. "Özellikle sokakta satılan gıda ve içeceklerden uzak kalınmalı, daha önce yemediğimiz farklı yöresel lezzetlerin peşine düşerken tavsiyelere kulak verilmeli." diyen Dr. Sinan Akkurt, "İçme suyu olarak da çeşme suyu değil, şişe suları tercih edilmeli, suyun kirli olduğu yerlerde verilen buzun da kirli olabileceği akılda tutulmalı." şeklinde konuştu.

Dr. Akkurt, ayrıca tatili başlanıldığı gibi sağlıklı ve keyifli sonlandırabilmek için uygulanabilecek 10 pratik öneride bulundu.

Tatilde sağlığınızı korumak için 10 pratik önlem

1- Tatile çocuğunuzla birlikte çıkıyorsanız, tatil yöresinin ve kalacağınız otelin ona uygun olduğundan emin olun. Bebekler için en güvenilir besin kaynağının anne sütü olduğunu tatilde de unutmayın, bebek memeden kesilmişse, kaynatılmış su ile hazırlanmış mama ile besleyin.
2- Klimalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. Yolda ve kaldığınız yerde direkt klima soğuğuna maruz kalmamaya dikkat edin.
3- Yola çıkmadan önce sağlık kontrollerinizi tamamlayın. İlaçlarınızı ve olası sağlık problemlerine karşı oluşturduğunuz sağlık çantanızı yanınıza alın.
4- Aşırı güneşte kalmaktan kaçının. Güneş kremi, şapka, gözlük kullanın ve bol su için. 
5- Temizliğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin. Boğulma tehlikesine karşı ilk defa girdiğiniz denizde fazla açılmayın, uyarı levhalarını okuyarak, yazılanlara uyun. Yüzeyinde köpük olan sular kirlidir, girmeyin.
6- Sudan çıktığınızda mayonuzu mutlaka değiştirirerek, en önemli nedeni nem ve ıslaklık olan genital mantarlardan korunun. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek enfeksiyon riskini azaltacaktır.
7- Haşarelere karşı gerekli önlemleri alın. Sinek kovucu spreyler, gece yatarken cibinlik kullanmak faydalı olacaktır.
8- Tıpta "turist ishali" diye adlandırılan hastalığa yakalanmamak için riskli bölgelere gidiliyorsa, doktorunuza danışıp, korunma amaçlı ilaçları yanınıza alın, yediğinize-içtiğinize çok dikkat edin, ıslak kalmamaya, özellikle ayağınızı üşütmemeye dikkat edin, ambalajlı olarak satılan gıdaların son kullanma tarihine bakın.
9- Kedi, köpek, maymun gibi hayvanlar tarafından ısırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen doktora gözükün.
10- Grip tehlikesi yaz mevsiminde de devam eder. Farklı iklim, kalabalık, cereyanda kalmak, havuz ve plaj ortamı grip mikrobunun sevdiği ortamlardır. Bu durumda, bol sıvı tüketin ve yatak istirahati yapın, eğer rahatsızlığınız uzarsa doktora görünün.

Yorumlar
SON DAKİKA